Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Imac czy tradycyjny komputer stacjonarny

Quality988
05-03-2014, 18:24
Witam, jestem na kupnie nowego komputera i ostatnio zacząłem zastanawiać sie nad firma apple. Czy za ta cene (jak dla mnie spora) dostaje naprawdę dobry sprzed czy place tylko za firme? Moze jednak lepiej dać "połowę" mniej i kupić tradycyjny komputer stacjonarny?

Armakus
05-03-2014, 18:35
Jeśli planujesz zainstalować Windowsa - nie warto.

Quality988
06-03-2014, 10:58
Korzystal bym z oprogramowania dostarczonego przez apple

krzysztofer
06-03-2014, 11:26
Z "dostarczonego przez Apple" czyli z czego?
Z OS X, Maila, Safari? Jeżeli nie będziesz oczekiwać że to taki inny Windows i się przyzwyczaisz, to rewelacja.
Lightroom działa tak samo.

Sprzęt jest dobry jakościowo, ale drogi. Ale jest też niezawodny, a system jest dobrze zoptymalizowany pod ten sprzęt i działa to dobrze. Ja teraz używam 5-letniego Macbooka z Core2Duo i 4GB RAM. Działa dużo lepiej niż i5 żony z Windows 7.

Poczytaj o OS X na stronie Apple, a potem idź do iSpota i się pobaw. Nikt cię raczej stamtąd nie wygoni, raczej będą zachęcać.

doktor
06-03-2014, 11:41
Z "dostarczonego przez Apple" czyli z czego?
Z OS X, Maila, Safari? Jeżeli nie będziesz oczekiwać że to taki inny Windows i się przyzwyczaisz, to rewelacja.
Lightroom działa tak samo.

Z nowym Maverickiem dostajesz Pages, Numbers, Keynote, iMovie, iPhoto oraz GarageBand. W tej chwili niezależnie od języka instalacji systemu (na początku był tylko angielski). Ja postawiłem Mini mojemu ojcu (rocznik 44). Gra i trąbi (ojciec gra, komputer trąbi).

biegly
06-03-2014, 12:36
Przy Imacu dostaniesz również dobry monitor, na który byś nie wydał dużo kasy przy kupnie kompa składanego zapewne!

MrQba
06-03-2014, 12:37
Moze lepiej mac mini + monitor ? Imac 21 jest nierozbieralny chyba ze szybe odkleisz zeby sie dostać do srodka. Ramu nie dołożysz. Tylko 27" ma tą możliwość. Mini +16gb ramu + ssd wsadzone samemu i masz szybko i wygodnie. Jedyny minus mini nie dostal jeszcze haswella i nie wiadomo kiedy update. Ja musialem kupic macbooka ale tesknie za mini.

Quality988
06-03-2014, 12:56
MrQba podoba mi sie Twoj pomysl, i do tego tylko jakis monitor w miare dobry kupic

MrQba
06-03-2014, 17:17
MrQba podoba mi sie Twoj pomysl, i do tego tylko jakis monitor w miare dobry kupic

Od monitorów na forum masz paru guru wiec nie bedzie problemu z doborem. Kwestia tylko kasy ;)

mirek
06-03-2014, 17:40
Ten ram i SSD to sam zainstalujesz :)
Tylko musisz dokupić taśmy i wyjdzie o wiele taniej jak w Apple :)

Borat1979
06-03-2014, 18:45
Przy Imacu dostaniesz również dobry monitor, na który byś nie wydał dużo kasy przy kupnie kompa składanego zapewne!

Ta... z błyszcząca szybą przed matrycą :)

locos
07-03-2014, 03:12
Sprzęt jest dobry jakościowo, ale drogi. Ale jest też niezawodny, a system jest dobrze zoptymalizowany pod ten sprzęt i działa to dobrze. Ja teraz używam 5-letniego Macbooka z Core2Duo i 4GB RAM. Działa dużo lepiej niż i5 żony z Windows 7.

Poczytaj o OS X na stronie Apple, a potem idź do iSpota i się pobaw. Nikt cię raczej stamtąd nie wygoni, raczej będą zachęcać.

zanim pojdziesz do ispota, w ktorym raczej nikt obiektywnie ci nie przedstawi sprzetu to proponuje przejrzec forum dedykowane (http://myapple.pl/mac-hardware-133/), a jesli chodzi o niezawodnosc to ten dzial (http://myapple.pl/komputery-apple-pytania-i-problemy-77/).

tak poza tym to zaden sprzet w dzisiejszych czasach nie jest niezawodny.

GoOrange
07-03-2014, 13:36
W przypadku nowego kompa to nawet bym się nie zastanawiał tylko zgłosił się do fachowców z hamac.pl (koleś o ksywce Oswaldini) i złożył coś na haswellu. Ja od kilku lat mam hamaka i równocześnie Mac mini i MacBooka, wiem jak powinien działać "oryginalny" Mac i do czasu, do kiedy technicznie to będzie możliwe to nie widzę u mnie opcji dla Mac Pro czy iMaca. Wiadomo że przygotowanie konfigu kosztuje ale nie jest to majątej, jak Ci się ewentualnie Mac odwidzi to masz solidną podstawę do Windowsa bez przepłaconego iMaca czy Maca Pro.

Rozumiem że ktoś lubi design czy aurę Apple, i tego nie neguję, rozumiem też że ktoś sam od zera lub np. przez badziew tonymacosx próbował hamaka i ma takie a nie inne doświadczenia. Dobrze zrobiony hamak działa jak marzenie, jedyny minus to aktualizacje dzień - dwa później zanim dostawca je rozkmini czy nie zrobią przeciągi za dużego w systemie :)

Armakus
07-03-2014, 13:41
Zmieniła się ostatnio licencja Os X? Do tej pory zainstalowanie systemu od apple na nie pochodzącym od nich sprzęcie było wbrew jej warunkom.

GoOrange
07-03-2014, 13:44
Zmieniła się ostatnio licencja Os X? Do tej pory zainstalowanie systemu od apple na nie pochodzącym od nich sprzęcie było wbrew jej warunkom.

Prawo unijne jest ponad Applowskim a te jest jednoznaczne w tej kwestii. Chyba że Apple zaprzestanie sprzedawać w Unii, to będzie inna rozmowa.

Dodam że unijne jak unijne, mam na myśli prawo obowiązujące w Polsce.