Zobacz pełną wersję : nikon D200 problem z autofocusem
Witam, aparat robi ładne ostre zdjęcia ale tylko na ustawieniach AF-C gdyż AF-S nie działa AutoFocus. Obiektyw nie reaguje na spust aparatu, nie zapala sie kropka od ostrosci lub mruga. Na manulalu jest OK. Co to może być za przyczyna ? sprawdzane z 2 obiektywami stałka 50mm i 18-105VR i jest tak samo. Ile może kosztowac naprawa? no i co to jest.
Najpierw zrób reset korpusu.
Na każdym polu AF jest tak samo?
Nie ustawiłeś przypadkiem AF-ON pod innym przyciskiem niż spust migawki.
Nie ustawiłeś przypadkiem AF-ON pod innym przyciskiem niż spust migawki.
Wówczas AF-C też by nie działał. A Kolega napisał że na AF-C jest ok.
Reset korpusu zrobiony. Znalazłem na gogle jak zrobić. Pola AF wybieralem różne. Gdy nacisne AF-ON to efekt jak przy robieniu zdjęcia czyli obiektyw nie reaguje następuje tylko mrugniecie pol AF na czerwono i brak kropki lub kropka miga
Obstawiam uszkodzony przełącznik S/C/M. Nie ma styku na S i automatyka odbiera to jako ustawienie M. Można spróbować wyczyścić, ale to to rozbiórka całego aparatu.
Spróbuj poprzełączać tym przełącznikiem kilka/kilkanaście razy.
Ehh... no przełączyłem juz kilka razy :) ile by naprawa takiego czegoś kosztowała ..? czy ktoś wie :(
P.S. teraz sobie przypomniałem, że gdy jest na C a poźniej daje na S to po tym gdy włączam na M to tak jakby były dwa skoki a nie jeden z S na M wiec to chyba ten przełącznik :(
Gdyby aparat czytał to jako M, to robiłby zdjęcia. W trybie S i priorytecie ostrości nie zrobi.
Nie pamiętam działania logiki tego przełącznika niestety. Ale w nim szukałbym najprędzej przyczyny. Bo dalej to już tylko procesor jest.
Problem wynika w tym że nie da się zrobić ostrej fotki w trybie AF-S, spust zadziała bo idzie zrobić zdjęcie tylko ze ... no rozmazane :(
zauwazyłem ze w menu autofocus mam *a1 co oznacza AF-C a w a2 nie ma tej gwiazdki --- oznacza AF-S moze cos tutaj jest w tej gwiazdce jakas logika :( tak samo jest gdy przelacznik jest na af-c i af-s
Czyli widzi ustawienie M z tego wniosek. Głowy sobie uciąć nie dam, ale najprawdopodobniej przełącznik jednak.
W takim razie wygląda to na przełącznik.
Wiecie ile kosztuje taka wymiana?
Nie wiemy, bo to tylko podejrzenie. Może wystarczy podgiąć styk?
Ale, żeby dostać się do niego, trzeba zerwać gumy.
Wymiana na nowy element jedynie na firmowym serwisie, a to tanie nie będzie. Ogólnie te styki mają to do siebie że w przypadku zawilgocenia bardzo szybko pokrywają się nalotem, więc może być i tak że wystarczy wyczyścić. Tyle że aby się dostać do tego elementu to trzeba aparat na części pierwsze rozłożyć.
Alternatywą jest praca z AF-C. Po pierwsze możesz ustawić priorytet ostrości. Po drugie przełączyć się na guzik AF-ON.
Własnie robie na AF-C lub manualnie. Dokładnie jak mam ustawić i co w menu aby tą niedogodność obejść.... za pomoc byłbym wdzięczny
Nie da się obejść tego uszkodzenia. Można, jak napisał TOP, przypisać uruchamianie AF na przycisk AF-ON i ustawić w opcjach priorytet ostrości, ale to nie spowoduje że AF zacznie działać w trybie S. To ma pomóc w wygodzie obsługi, a te zależą od preferencji każdego z osobna.