Zobacz pełną wersję : odświeżenie miniatur Win 7
Sąsiedni temat siedemczwartych sprowokował mnie do zadania podobnego pytania.
Gdzie, tzn w jakim katalgu, są ukryte miniatury plików jpg w windows 7 wersja 64 bit ???
W win xp 32 bit miniatury były w pliku będącym w tym samym katalogu co zdjęcia (plik thumbs.db)
W W7 64 bit tego pliku nie mam w katalogu ze zdjęciami.
matys.ldn
07-03-2014, 23:34
Są w :
"%userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Expl orer"
Dziękuję. Czy idzie zmusić system by były "po staremu" czyli w katalogu ze zdjęciami?
matys.ldn
08-03-2014, 18:30
Z tego co wiem, to raczej nie. Tak zostało już zaimplementowane w Viscie. Microsoft miał problem z "ustawieniem grup"(Group Policy) przy udostępnianiu np: zdjęć.
Jeśli ktoś miał dostęp do twoich zdjęć w grupie roboczej, a udostępnianie ukrytych plików nie było włączone, to automatycznie explorer przeglądającego tworzył plik "thumbs.db" bo go nie widział i powstawał konflikt bo na twoim kompie były wtedy dwa "thumbs.db". "Naprawili" to w taki sposób jak wyżej, teraz Win zawsze wie do jakiego adresu ma się odwołać w poszukiwaniu miniaturek, zamiast tworzyć nowe. Więc jeśli udostępniasz jakieś zdjęcia w sieci to zawsze jest udostępniony ten katalog do którego podałem adres.
Czyli kicha.
Czy idzie zmusić win7 do zaktualizowania miniatury?
przykład - robię obrót zdjęcia (załóżmy miało najpierw poziom) przy pomocy IrfanView (do pionu), ale miniatura nadal pokazuje poziome ułożenie. Oczywiście kliknięcie w miniaturę powoduje odpalenie dużego zdjęcia i jest ono pionowe. A miniatura - pozioma. Wkurzające.
Teoretycznie w widoku można odświeżyć miniaturę, ale ... nie odświeża (w kazdym razie nie zauważa zmiany flagi położenia jpg - bo to chyba o to chodzi).
matys.ldn
14-03-2014, 01:32
Też używam IrfanView i exploator win wszystko pokazuje na bieżąco, specjalnie teraz obróciłem jpg'a w IV i wszystko gra.
Są dwie rzeczy które mogą nie działać jak trzeba.
1. Masz zainstalowany dodatek do exploatora np. "ShellExView" - całkiem możliwe że masz coś podobnego i robi lipe. Ja sobie też instalowałem jakiś dodatek z MS który pozwala wyświetlać miniatury NEF w eksploatatorze win.
2. To właśnie te pliki "thumbs.db" w katalogu który napisałem wyżej.
Jedyne co możesz zrobić to wyczyścić miniaturki z poziomu "oczyszczenia dysku"
wejdź we właściwości np dysku C: w karcie ogólne będziesz miał "oczyszczanie dysku", komp przeskanuje śmieci i następnie jest do wyboru "miniaturki", zaznacz ten box i OK.
Powiem Ci, że nie jesteś sam z tym problemem, szczególnie jeżeli chodzi o obrót zdjęć i to w jakimkolwiek programie.