PDA

Zobacz pełną wersję : moje pierwsze foto

Carrie87
04-03-2014, 17:01
1 próbne foto wykonane aparatem Nikon d5100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/CSC_0019_zps30d97f20-2.jpg
źródło (http://i1009.photobucket.com/albums/af218/lilly871/CSC_0019_zps30d97f20.jpg)

morzon
04-03-2014, 17:03
Jesteś pewien/pewna, że próbnymi fotami warto się dzielić z nami? Czy uważasz, że jest na tym zdjęciu coś co może kogokolwiek zainteresować?

Carrie87
04-03-2014, 17:05
ok nie bede umieszczac, pozdrawiam

emet_b
04-03-2014, 17:12
ot Patry, zabiłeś artystyczną duszę :)

Andrzej1974
04-03-2014, 17:13
Hmm... dobra rada... poznawaj aparat (D5100 ro fajna sztuka) i za jakiś czas coś tutaj wrzuć do oceny. Ja mam D5100 od roku i jakoś nie czuję się na siłach aby pokazywać pod ocenę swoje zdjęcia bo widzę ile przede mną jeszcze pracy... ;-)

P.S. Powyższe zdjęcie nadaj się do kosza. Sorki.

zbyszekD7000
04-03-2014, 18:29
panowie, ja bym proponował, skoro ktoś już coś zamieścił i prosi o komentarze, to nie pisać czy był sens fotę zamieścić ale napisać co w niej poprawić, w końcu po to jest forum ;-)
Po pierwsze brak ostrości, lub z nią jest cosik nie tak
Po drugie błyskasz fleszem wbudowanym i to ze zbyt bliska że nawet nie ogarnął ci całej fotki
Jak koledzy wyżej pisali, rób zdjęcia, potem je analizuj i wyciągaj wnioski, patrz na swoje zdjęcia krytycznie i doszukuj się tego co ci się w nich nie podoba

slawek061964
04-03-2014, 18:37
no pocieszające bardzo S4INT lepiej siedzieć cicho jak się nie ma nic do powiedzenia

emet_b
04-03-2014, 22:28
Swego czasu podchodziłem do takich publikacji z wielką dozą tolerancji i starałem się rzeczowo i delikatnie wypisać i opisać autorowi wszystkie błędy. Ale na bogów, ile można! Niech autor wysili się trochę, poczyta instrukcję aparatu i trochę o podstawach foto. Najłatwiej wrzucić do sieci i mieć odpowiedź podaną na tacy.

Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix

morzon
10-03-2014, 02:11
no pocieszające bardzo S4INT lepiej siedzieć cicho jak się nie ma nic do powiedzenia

W takim razie zastosuj się do tego co napisałeś.
Nie jestem od pocieszania, to forum tez do tego nie służy. Chociaż w sumie ostatnio mam inne wrażenie, co kto nie wrzuci to trzeba cmokać, poziom zdjęć w niektórych działach też poleciał na łeb, teraz byle fota poprawnie naświetlona i trafiona z ostrością to już coś "super". Przykre.
Co można napisać o tym zdjęciu oprócz tego, że jest? To próbna fota, autor chyba specjalnie się nie zastanowił po co wrzuca to zdjęcie. Rozumiem radość z nowego sprzętu, ale następnym razem zalecam chociaż minimum pomyślunku przy ładowaniu kolejnych mb cyfrowych smieci do sieci.

sailor
10-03-2014, 13:28
Nie jestem od pocieszania, to forum tez do tego nie służy. Chociaż w sumie ostatnio mam inne wrażenie, co kto nie wrzuci to trzeba cmokać, poziom zdjęć w niektórych działach też poleciał na łeb, teraz byle fota poprawnie naświetlona i trafiona z ostrością to już coś "super". Przykre.

pisalem o tym jakies 5 lat temu. od tego czasu nic sie nie zmienilo. wroc, zmienilo sie. jest coraz gorzej, coaz mniej dobrych fot, coraz wiecej przypadkowych pstrykow i coraz wiecej roszczeniowych postow typu "powiedzcie jak to zrobic albo siedzcie cicho"
czy jest na to rozwizanie? raczej watpie - bo nie ma checi do tego.

nimnull
13-03-2014, 14:07
Aparat masz zbyt dobry żeby takie zdjęcia pokazywać, jak już przedmówcy napisali warto zapoznać się z instrukcją.
Forum jak najbardziej jest po to aby publikować swoje zdjęcia i oczekiwać na komentarze i uwagi

ale

w pierwszej kolejności skoro już decydujesz się zamieścić zdjęcie w konkretnej kategorii warto tę kategorię prześledzić jakie zdjęcia tam są umieszczone, jaki poziom jest tam prezentowany - i realnie ocenić swoje.
W miarę wzrostu możliwości sprzętu fotograficznego, mam wrażenie podnosi się poprzeczka co do jakości samych zdjęć.
Coś co 10 lat temu robiło furorę niekoniecznie odniesie taki sukces dziś.

Wracając to tematu po d5100 spodziewam się czegoś więcej niż pstryka, który może każda komórka zrobić.
Powodzenia życzę.
Pozdrawiam Mirek

slawek061964
13-03-2014, 17:25
W takim razie zastosuj się do tego co napisałeś.
Co można napisać o tym zdjęciu oprócz tego, że jest? To próbna fota, autor chyba specjalnie się nie zastanowił po co wrzuca to zdjęcie. Rozumiem radość z nowego sprzętu, ale następnym razem zalecam chociaż minimum pomyślunku przy ładowaniu kolejnych mb cyfrowych smieci do sieci.

i nie trzeba tak od razu napisać
tylko z grubej rury dziewczyna się cieszy z nowego sprzętu chce rady ,potrzebuje zachęty
Zgadzam się w pełni że trzeba mieć co pokazać ale troszeczkę pokory