Zobacz pełną wersję : Wynajem piwnicy w kamienicy - koszty.
login_87
04-03-2014, 15:14
Mam mały problem. Chce wynająć piwnicę w kamienicy ponieważ w swojej się nie mieszczę. Wspólnota mieszkaniowa dysponuje dwoma wolnymi, które są do użytku ogółu ale tak naprawde robią za śmietnik. Zarządca powiedział żebym wystosował pismo do wspólnoty o wynajem/ dzierżawę. I tutaj jest problem jaką stawkę zaproponować? Piwnica 6m2. Orientuje się może ktoś? A może ktoś też wynajmuje?
RobertMiernik
04-03-2014, 15:18
A to nie proponuje się stawki takiej, żeby pasowała wynajmującemu?
Gdyby był cennik to by Ci podali kwotę, napisz tyle ile chcesz dać, jak robią za śmietnik to może się zgodzą - podaj sumę roczną, żeby lepiej wyglądała ;]
Ja mam dodatkowa piwnicę i płacę za nią tyle, co za własną.
login_87
04-03-2014, 16:31
Ja mam dodatkowa piwnicę i płacę za nią tyle, co za własną.
hmm,... Czyli podzielić czynsz + f. remontowy przez ilość metrów jaką posiadam ( mieszkanie + moja piwnica) i wyjdzie mi cena za metr i taka zaproponować? To wychodzi 5,18zl /m2 * 6,84m2 = 35 zł
Ja w ten sposób płacę. Nawet teraz lepiej, bo pospłacaliśmy wszystkie zadłużenia i znieśliśmy konieczność płacenia remontowego od piwnic.
login_87
04-03-2014, 17:08
Dzięki za odpowiedź. To w takim razie mam jeszcze jedno pytanie... Chciałem wymurować ścianke w piwnicy bo teraz jest z desek i moje pytanie z czego najlepiej zeby bylo solidnie i w miarę tanio?
RobertMiernik
04-03-2014, 17:14
postaw na tym co jest kartonowo-gipsową?
Najmniej miejsca zabiera a z 6m2 lepiej nie obcinać po 10cm z każdej strony, chyba że to ma być przeciwwłamaniowa...
login_87
04-03-2014, 17:18
Ścianka ktora jest teraz ma ze 30 lat.. deski są spruchniałe przez dziury przesypuje się od sąsiada węgiel... Chce coś wymurować zeby było bezpieczniej ( będę tam trzymał rowery) i żeby się nie przedostawał pył z węgla.
RobertMiernik
04-03-2014, 17:27
jak wymurujesz, to i drzwi antywłamaniowe co najmniej będziesz musiał zamontować.
Weź pod uwagę, że w piwnicy zwykle złodziej ma kupę czasu i wolną rękę, może majstrować godzinami przy Twoich drzwiach/zawiasach/ścianach.
Płyta OSB i grube kątowniki
login_87
05-03-2014, 13:14
No właśnie drzwi... Szukam jakichś i nie mogę znaleźć. Wszystkie drzwi techniczne wygladaja jakos licho a jak już są antywłamaniowe to wygladają jak normalne wejściowe do domu.
O ile jest w miarę sucho w tej piwnicy to może ściankę w miarę tanio i szybko postawić z gazobetonu, np ytong.
Niestety dobre drzwi kosztują i to sporo.