PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do D5100

yaneq
04-03-2014, 10:44
Witam.
Szukam budżetowej i dobrej lampy dla fotoamatora.
Na czym się skupić? Jakiś systemowy Nikon czy inne firmy?
Pomożecie?
Budżet 400-600 zł

dax1990
04-03-2014, 11:04
Wybacz, że to piszę ale ten problem był już poruszany n-razy w tym dziale, wystarczy przejrzeć kilka stron działu, bądź wpisać w szukajce frazę:
lampa do d5100. (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=lampa+do+d5100&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23006699%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3 AFFFFFF%3BALC%3A006699%3BLC%3A006699%3BT%3A000000% 3BGFNT%3A006699%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1393923855-49257b552e8e91b76f98cc08fed1c0b3e429d77f&do=dosearch&quicksearch=1&title=)

Pozdrawiam

yaneq
06-03-2014, 20:21
Okay, być może poszedłem na łatwiznę...
ale szukam, czytam i rozwiązania dobrego nie widzę!

r_m
07-03-2014, 01:47
Jest, nazywa się sb910. Nic lepszego na razie nie ma.
Jeśli to nie Twój poziom cenowy, musisz liczyć się z kompromisami. A więc jak już doszliśmy do tego, że na "bardzo dobre" rozwiązanie nie masz szans, możesz przeglądnąć tematy z lampami dla d5000, d3000, d3100, porównać ich ceny, poczytać opinie, i samodzielnie wyciągnąć wnioski. Trudno wymagać, żeby ktoś specjalnie dla Ciebie zrobił tą robotę, wkleił Ci tutaj jakieś 20-40 stron dyskusji, i na końcu zrobił podsumowanie.

Andrzej1974
07-03-2014, 09:22
[...] szukam, czytam i rozwiązania dobrego nie widzę!

Jest, nazywa się sb910. Nic lepszego na razie nie ma.

Do D5100 jest jeszcze tańsza alternatywa zwana SB-700 (http://www.slrlounge.com/nikon-hotshoe-flash-buy-sb900-sb910-sb700-qa).

tongpo
07-03-2014, 12:07
Podsumowanie jest proste w tej cenie yn-565 ...
Polecanie sb910 i sb700 w tym temacie to niepotrzebny spam... chyba ze zachęcacie do kradzieży ze sklepu...
Pozdro...

Andrzej1974
07-03-2014, 12:14
Polecanie sb910 i sb700 w tym temacie to niepotrzebny spam... chyba ze zachęcacie do kradzieży ze sklepu...

Czy mógłbyś ciut jaśniej? Dlaczego polecanie SB-700 do D5100 to twoim zdaniem spam?

tongpo
07-03-2014, 13:41
Czy mógłbyś ciut jaśniej? Dlaczego polecanie SB-700 do D5100 to twoim zdaniem spam?

Poniewaz nie jest to lampa budżetowa za 400-600 pln a takiej szuka autor wątku.

r_m
07-03-2014, 14:15
Wygląda na to, że autor wątku nie zadał sobie trudu przeglądnięcia kilku podobnych wątków, skoro nie znalazł "dobrego" rozwiązania swojego problemu. Wnioskuję więc, że żadna z lamp omawianych w tamtych wątkach nie spełniła jego wymagań, dlatego zaproponowałem najlepsze możliwe rozwiązanie, najlepsze od strony funkcjonalnej i technicznej. Niestety, jeśli nie mieści się w budżecie autora, musi iść na jakieś kompromisy, i wybrać "mniej dobre" rozwiązanie, odpowiednie do oczekiwań i portfela.

GonzoG
08-03-2014, 02:49
Poniewaz nie jest to lampa budżetowa za 400-600 pln a takiej szuka autor wątku.

Wszystkie "budżetowe" są podawane w wątkach dotyczących wyboru lampy do D5100. Jeśli pytający tam nie znalazł nic "dobrego", to jedyne co można mu polecić, to najlepsze co można wybrać.
Ja bym dodał jeszcze Metza 76 MZ-5.

yaneq
10-03-2014, 00:23
Dobre żarty, skłaniam się ku yn-565

tongpo
10-03-2014, 10:26
Dobre żarty, skłaniam się ku yn-565

Słuszny wybór...
Uważaj tylko na cwaniakow co sprzedają Yongnuo bez gwarancji lub z roczna gwarancja...
Na 565 musisz dostać 2 lata w Polsce żeby nie mieć problemu z odsylaniem do Chin.
Pozdro..

yaneq
11-03-2014, 13:04
No dobrze, ale jeżeli wysiądzie to co? Idzie na mój koszt do Chin na gwarancji?
Czy za pośrednictwem sprzedawcy? Dziękuję za podpowiedź, uwaga warta zapamiętania.

Dodam jeszcze:
Metz 44 AF-1
Nissin Di700

Czy może dołożyć i kupić SB-700?
Czy jako amator odczuję różnicę w jakości?
O czasie ładowania nie wspominam.
Mam dylemat, ciągle nie wiem.

GonzoG
11-03-2014, 13:52
No dobrze, ale jeżeli wysiądzie to co? Idzie na mój koszt do Chin na gwarancji?
Czy za pośrednictwem sprzedawcy? Dziękuję za podpowiedź, uwaga warta zapamiętania.

Dodam jeszcze:
Metz 44 AF-1
Nissin Di700

Czy może dołożyć i kupić SB-700?
Czy jako amator odczuję różnicę w jakości?
O czasie ładowania nie wspominam.
Mam dylemat, ciągle nie wiem.

Nissina bym odpuścił - za ogólnie dużo z nimi problemów - dziwnie działający TTL, nie działają na wyzwalaczach radiowych z TTL, długi czas ładowania.

Metz 44 AF-1 - fajna lampka, choć dość uboga w funkcje, szczególnie, że nie masz w body sterownika CLS, który jest fajną rzeczą.

Czy dokładać do SB-700 - można, ale jest tańsza i chyba trochę lepsza lampa - Metz 52 AF-1. Ma chyba wszystko to co SB-700, a do tego pełen CLS master i więcej mocy.

yaneq
11-03-2014, 18:24
Tak, międzyczasie wziąłem ja pod uwagę. Jedyne co mnie martwi to cena poza budżetem. Do tanich nie należy niestety. Można wysnuć opinie, że tanie lampy są słabe? Miałem inny budżet, więc dalej jestem w kropce. :-)

GonzoG
11-03-2014, 18:42
Tak, międzyczasie wziąłem ja pod uwagę. Jedyne co mnie martwi to cena poza budżetem. Do tanich nie należy niestety. Można wysnuć opinie, że tanie lampy są słabe? Miałem inny budżet, więc dalej jestem w kropce. :-)

Musisz zdecydować - chcesz półśrodek, czy porządną lampę, która starczy na wiele lat i nie będzie przeszkadzała w robieniu zdjęć.

yaneq
17-03-2014, 22:44
Metodą waszej pomocy, życzliwych emaili i przeszukiwania forum wybrałem dwa modele:
YongNuo YN-565EX
Metz 52 AF-1

Ciągle myślę która będzie lepsza :)

GonzoG
17-03-2014, 23:27
Metodą waszej pomocy, życzliwych emaili i przeszukiwania forum wybrałem dwa modele:
YongNuo YN-565EX
Metz 52 AF-1

Ciągle myślę która będzie lepsza :)

Pod jakim względem lepsza ??
Bo YN ma większą moc, zdalne sterowanie w systemie C i N, ale Metz 52 ma CLS master i kilka innych funkcji.

yaneq
25-04-2014, 16:06
Która lepsza dla amatora, w robieniu zdjęć bliskich, czasem na większych imprezach w pomieszczeniach większych niż 70 m2

GonzoG
25-04-2014, 16:10
Która lepsza dla amatora, w robieniu zdjęć bliskich, czasem na większych imprezach w pomieszczeniach większych niż 70 m2

Musisz zdecydować, co dla Ciebie jest ważniejsze w lampie. Każdy dobiera lampę pod własne potrzeby i posiadany sprzęt.

salvdali
25-04-2014, 18:56
Moim zdaniem jeśli budżetowe lampy (Metz - choć trudno o niej mówić jak o budżetowej, Nissin czy YN) nie spełniają wymagać, to pozostaje tylko jedno: zmienić budżet. Jak do tej pory kolega uzbierał 600 zł, to poczeka pół roku, dozbiera do tysiaka i kupi sb-700 (którą sam bym chciał mieć, bo ma genialny tryb master, a od 910 jest właściwie tylko słabsza). Rozwiązanie najlepsze, działające ze wszystkim w każdą stronę i bez żadnych problemów. Swoją sabinę kupiłem prawie 10 lat temu, błyska jak szalona i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Każda złotówka wydana więcej na sprzęt systemowy zwraca się podwójnie w komforcie korzystania i pewności działania.
Nie zapominajmy, że DSLR to tanie hobby nie jest.... niestety....

GonzoG
25-04-2014, 19:19
sb-700 (którą sam bym chciał mieć, bo ma genialny tryb master, a od 910 jest właściwie tylko słabsza).
Tryb master w SB-700 jest okrojony i to dość uciążliwie... na więcej już pozwala master w aparacie.
A różnic w stosunku do SB-910 jest dużo więcej:
- pełen CLS (też w Metz 52)
- automatyka własna
- szybsze ładowanie
- znacznie lepsze wspomaganie AF
- możliwość wyboru TTL/TTL-BL (też w Metz 52)
- mocniejsza (też Metz 52)
- większy zakres zoom (umożliwia ciekawsze wykorzystanie lampy)
- gniazdo zewnętrznego zasilania
- gniazdo PC do wyzwalania
- ....

Andrzej1974
26-04-2014, 09:18
I tym oto sposobem dowiedziałeś się, że lampa SB-700 to... badziew, ktorego nie należy kupować...;-)

salvdali
26-04-2014, 10:04
Wiesz co Gonzo? Głupoty pleciesz nieprzeciętne.

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910 i brak trybu stroboskopowego (strona D-4 i D-6 instrukcji obsługi obu lamp, obowiązkowe studia literaturowe przed podjęciem decyzji o zakupie lampy). TTL-BL jest, M i GN jest. brak trybu A w chwili kiedy podpinasz pod korpus CLS jest argumentem pozbawionym sensu. Zewnętrzne zasilanie i gniazdo PC jest według mnie nieużywalne z poziomu amatora, który szuka lampy budżetowej. Większa moc w sytuacji kiedy mamy matrycę dobrą w wysokich ISO też wydaje się być przeceniane, a im wyższa moc lampy tym bardziej spada jej używalność na krótkich dystansach lub w sytuacjach, gdy masz ostre słońce i dopalasz tylko cienie.

Ponawiam więc wniosek, że jeśli ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego to SB-700 jest najlepszym wyborem i warto poczekać z zakupem i dozbierać kasę. 910 jest oczywiście lepsza, posiada więcej funkcjonalności, które wykorzysta albo zaawansowany pasjonat, albo ktoś kto żyje w studiu z tej lampy.
A najlepsze jest to, że tak ostrą krytykę skonstruował koleś, który nie pracuje na lampach systemowych (biorąc pod uwagę stopkę) i nie ma o tym pojęcia. Zamiast na forum, Gonzo to w teren i zdjęcia robić. Będziesz przynajmniej wiedział o czym piszesz, a tak to tylko motasz w głowie komuś, ktoś szuka konkretnych rozwiązań.

Andrzej1974
26-04-2014, 10:24
Najciekawsze jest to, że jak ja szukałem lampy do D5100, to miażdżąca większość (w tym też i Gonzo) polecała mi... systemówki. Teraz widzę, że już systemówki są beee... I bądź tu mądry...

GonzoG
26-04-2014, 10:55

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910

Tak ??
Spróbuj ustawić mastera w TTL, A i B w manualu.

zbdu
26-04-2014, 11:10
Ja też szukałem, czytałem, a że budżet miałem niski wybrałem używaną SB 600 coś ok 500zł. Bałem się że będzie za słaba, ale do amatorskiego używania w domu ( rodzina, imprezy, itp) działa wyśmienicie. Robiąc zdjęcia z lampą , zabawa zaczyna się od nowa. W końcu zdjęcia w domu, wieczorem, są super. Nawet ostatnio byłem na weselu ( jako gość) i mimo że sufit był wysoko to lampa spełniła zadanie i jestem zadowolony. Dla mnie do amatorskiego użytkowania nie trzeba nic lepszego. Ale to tylko moje zdaniei moje wymagania.
Pozdrawiam

GonzoG
26-04-2014, 11:16

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910
Tak ??
Spróbuj ustawić mastera w TTL, A i B w manualu. Życzę powodzenia....

z poziomu amatora, który szuka lampy budżetowej.
A od kiedy do SB-700 jest lampą budżetową ??
Budżetowe, to są: YN-468II, Di600, Metz 36, czy Voeloon 331EX, która ma już autoFP i pełny CLS master w cenie 600zł.
A Fatman stwierdza (http://rafalglebowski.pl/blog/voeloon-331ex-pozytywne-zaskoczenie/), że w niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej niż SB-900...

Większa moc w sytuacji kiedy mamy matrycę dobrą w wysokich ISO też wydaje się być przeceniane, a im wyższa moc lampy tym bardziej spada jej używalność na krótkich dystansach lub w sytuacjach, gdy masz ostre słońce i dopalasz tylko cienie.

Oj... i tu jesteś w błędzie i to wielkim... Lampy Metza schodzą bardzo nisko z mocą i nie ma problemów z małymi odległościami. Metz 50 schodzi ok 1/2 EV poniżej 1/256, a Metz 58 schodzi gdzieś w okolica 1/1024 mocy - i sprawdzone jest, że Metz 58 potrafi błyskać słabiej niż SB-700.

Ponawiam więc wniosek,
Wniosek odrzucony.

że jeśli ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego to SB-700 jest najlepszym wyborem i warto poczekać z zakupem i dozbierać kasę. 910 jest oczywiście lepsza, posiada więcej funkcjonalności, które wykorzysta albo zaawansowany pasjonat, albo ktoś kto żyje w studiu z tej lampy.
Jak ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego, to są lepsze i tańsze lampy.
SB-700 to lampa właśnie dla pasjonatów, czy pro.

A najlepsze jest to, że tak ostrą krytykę skonstruował koleś, który nie pracuje na lampach systemowych (biorąc pod uwagę stopkę) i nie ma o tym pojęcia. Zamiast na forum, Gonzo to w teren i zdjęcia robić. Będziesz przynajmniej wiedział o czym piszesz, a tak to tylko motasz w głowie komuś, ktoś szuka konkretnych rozwiązań.
A możesz mi powiedzieć, co ma stopka, do tego co wiem ??
Doskonale znam lampy Nikona, a nie mam żadnej z nich, bo w wyższej cenie oferują mniej niż konkurencja.

Najciekawsze jest to, że jak ja szukałem lampy do D5100, to miażdżąca większość (w tym też i Gonzo) polecała mi... systemówki. Teraz widzę, że już systemówki są beee... I bądź tu mądry...
Polecam niemal każdą lampą - no może za wyjątkiem Nissina.... nie... wróć, też się zdarza.

Ale na twierdzenie, że SB-700 i SB-910 to jedyne lampy robiące zdjęcia z Nikonem, a już twierdzenie, że SB-700 to tak naprawdę, tylko mniejsze i troszkę słabsza SB-910, a reszta to samo - to trzeba zareagować.
Bo później idzie w świat, że do Nikona są tylko 2 lampy... kupi sobie taki SB-700, zdziwi się jak wiele w niej brakuje... no ale przecież SB-910 ma tylko większą moc... więc też będzie ch***wa.

salvdali
26-04-2014, 12:31
A ja mam wrażenie, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. I to jest wniosek również z poprzednich dyskusji.
Problem polega na tym, że Ty wolisz "więcej", a ja "pewniej". Dlatego polecam lampy systemowe, które zachowują pełną kompatybilność wsteczna w każdą stronę. Dlatego się nie dogadamy....

A wbrew pozorom Twoja stopka w korelacji z tym co piszesz wiele może powiedzieć o tym jak podchodzisz do wyboru sprzętu. I napisze to jeszcze raz: zamiast sączy jad na forum idź zrób fotki. Wszyscy na tym skorzystają.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
26-04-2014, 13:05
Problem polega na tym, że Ty wolisz "więcej", a ja "pewniej".
Rzeczywiście "pewniej"... bo tego określenia nie można odnieść do SB-600.

Dlatego polecam lampy systemowe, które zachowują pełną kompatybilność wsteczna w każdą stronę.

Ewidentnie nie rozumiesz stwierdzenia "pełną kompatybilność wsteczną" - SB-700 ma tylko i-TTL.
Więc wstecznie nie jest kompatybilna.
Metz za to jest zgodny z TTL i D-TTL.

A wbrew pozorom Twoja stopka w korelacji z tym co piszesz wiele może powiedzieć o tym jak podchodzisz do wyboru sprzętu. I napisze to jeszcze raz: zamiast sączy jad na forum idź zrób fotki. Wszyscy na tym skorzystają.

Sprzęt wybieram głową, a nie oczami i myśleniem, co inny będą na ten temat myśleć.

salvdali
26-04-2014, 13:51
Czepiasz się Gonzo jak pijany płotu i zdecydowanie nie wiesz co to znaczy "intencja wypowiedzi". Szkoda mojego czasu na jałową dyskusję... Chcesz zbawiać świat technikaliami, zapominając kompletnie o co pytał autor wątku i próbując stanąć w jego skórze zastanawiając się do czego (i czy w ogóle) te niektóre wodotryski (np. D-TTL, czy A) będą potrzebne. Więcej pokory względem siebie kolego, nie jesteś pępkiem świata, a za takiego chyba chcesz uchodzić.

Dalej uważam, że SB-700 to świetna lampa, SB-600 pracuję już 9 lat i nie zwiodła mnie ani razu, mimo, że dużo robię z nią fotek, również w ramach CLS. I przychylam się zdecydowanie do zdania zbdu, że używana SB-600 to dobry wybór.

Andrzej1974
27-04-2014, 08:55
[...] Budżetowe, to są: [...] Voeloon 331EX, która ma już autoFP i pełny CLS master w cenie 600zł.
A Fatman stwierdza (http://rafalglebowski.pl/blog/voeloon-331ex-pozytywne-zaskoczenie/), że w niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej niż SB-900 [...]

Hmm... jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tłum rzucający się na jakiś tam Voeloon 331EX, który kosztuje jedynie 600 zł a "bije na głowę" (w niektórych sytuacjach) nawet 2 razy droższe pro lampy Nikona... SB-800 czy SB-900.

Jak myślisz GonzoG, ilu zawodowców wybierze Voeloon 331EX zamiast SB-800, SB-900 czy SB-910? Tylko tak szczerze...

GonzoG
27-04-2014, 10:31
Hmm... jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tłum rzucający się na jakiś tam Voeloon 331EX, który kosztuje jedynie 600 zł a "bije na głowę" (w niektórych sytuacjach) nawet 2 razy droższe pro lampy Nikona... SB-800 czy SB-900.

Jak myślisz GonzoG, ilu zawodowców wybierze Voeloon 331EX zamiast SB-800, SB-900 czy SB-910? Tylko tak szczerze...

Znajdą sie i tacy co wybiorą. SB-900/910 to nie jedyna słuszna lampa dla zawodowców i są tacy co wybierają głową, a nie nazwa producenta.

GonzoG
27-04-2014, 10:39
Czepiasz się Gonzo jak pijany płotu i zdecydowanie nie wiesz co to znaczy "intencja wypowiedzi". Szkoda mojego czasu na jałową dyskusję... Chcesz zbawiać świat technikaliami, zapominając kompletnie o co pytał autor wątku i próbując stanąć w jego skórze zastanawiając się do czego (i czy w ogóle) te niektóre wodotryski (np. D-TTL, czy A) będą potrzebne. Więcej pokory względem siebie kolego, nie jesteś pępkiem świata, a za takiego chyba chcesz uchodzić.

Dalej uważam, że SB-700 to świetna lampa, SB-600 pracuję już 9 lat i nie zwiodła mnie ani razu, mimo, że dużo robię z nią fotek, również w ramach CLS. I przychylam się zdecydowanie do zdania zbdu, że używana SB-600 to dobry wybór.

Sam zacząleś taką dyskusję dodatkowo sypiąc bzdurami...

Mnie przez15 lat nie zawiódł Nisshin 26T... i działa z każdym aparatem.
A SB-600 warta zakupu, ale jak będzie w odpowiedniej cenie, a takich jak u nas, bo Polak rzuci się na wszystko co chociaż 1zł taniej niż gdzie indziej. Za 600zł nie warto, bo tyle to ona kosztowała jako nowa 3.5 roku temu.

salvdali
27-04-2014, 15:32
Twojej nietolerancji i arogancji pokazałem właśnie środkowy palec. I na tym skończmy dyskusję, bo nic ona już nie wnosi do zapytania autora.

A autorowi podsumowałbym to tak:
Jak kaska jest, to warto wybrać lampę systemową z gwarancją, że palnik nie wybuchnie (jak w Metzach) i że po aktualizacji firm'u w puszce lampa bdzie dalej działać.
A jak jej brak, to trzeba się zadowolić chińskimi kundelkami bazującymi na reverse engineering i które są zawsze o krok za protokołem obsługiwanym przez system.

A i tak, jakakolwiek lampa zewnętrzna wymieniona przez któregokolwiek z nas w tym wątku będzie służyła znacznie lepiej niż kukułka w puszce. I do tego z olbrzymią korzyścią dla zdjęć. :)

yaneq
06-05-2014, 22:01
A ja ciągle się zastanawiam.
Jestem praktycznie zdecydowany na YN 565EX, ale jednak przerażają mnie rozmiary takiej lampy.
Jestem fotoamatorem, szukałem czegoś poza lampą systemową aby poradzić sobie m. in. z cieniami obiektywu.
Ta lampa ma wiele pozytywów, dobre opinie... ale jak pisałem jest wielka.
Zadowalało by mnie coś ala SB-400, jednak nie w tej cenie, bo to porażka :)

GonzoG
06-05-2014, 22:11
A ja ciągle się zastanawiam.
Jestem praktycznie zdecydowany na YN 565EX, ale jednak przerażają mnie rozmiary takiej lampy.
Jestem fotoamatorem, szukałem czegoś poza lampą systemową aby poradzić sobie m. in. z cieniami obiektywu.
Ta lampa ma wiele pozytywów, dobre opinie... ale jak pisałem jest wielka.
Zadowalało by mnie coś ala SB-400, jednak nie w tej cenie, bo to porażka :)

Coś za coś...

Albo mała, z malutką mocą i małymi możliwościami, albo duża z dużą mocą i większymi możliwościami.

Jedyną "małą" lampa z dużą mocą jest SB-800.

yaneq
21-05-2014, 14:30
Ciągle nic nie kupiłem.
565EX czy lepiej dołożyć do SB-700?
Mam ciut lepszy budżet ale czy warto mi dokładać te 400 zł do oryginalnej lampy Nikona?
Kto używa 565EX? Jak ona działa? Czy dla amatora będzie zadowalająca? Co robić? Mam od miesiąca duży mętlik w głowie i naprawdę szukam dobrej rady.
400 zł to są dla mnie jakieś pieniądze!

madebyzosiek
21-05-2014, 15:14
Musisz wiedzieć czego oczekujesz od lampy i sam sobie odpowiedzieć na tak kluczowe pytania... Czytanie porad na forum robi właśnie taki mętlik w głowie...

Andrzej1974
21-05-2014, 15:21
Ciągle nic nie kupiłem.
[...]
400 zł to są dla mnie jakieś pieniądze!

Skoro różnica jest aż 400 zł w cenie między tymi lampami, i jest to dla cb istotne, to chyba wybór jest oczywisty...

r_m
21-05-2014, 15:31
Ciągle nic nie kupiłem.
Mam ciut lepszy budżet ale czy warto mi dokładać te 400 zł do oryginalnej lampy Nikona?
Kto używa 565EX? Jak ona działa? Czy dla amatora będzie zadowalająca?

Amator amatorowi nierówny. Jeden używa wbudowanej, drugi jest zadowolony z sb400, inny nie wyobraża sobie zdjęć bez 3x yn560 wyzwalanych radiem, a jeszcze inny podobnie, tylko 3x sb910 na radiu z TTLem ;)

Pomiędzy yn565ex i sb700 masz jeszcze dwie ciekawe lampy, Metz 52AF-1 i "najwyższą" YN568.
A "nieco" powyżej sb700 można kupić najwyższy model Metza, 58AF-2.
Uprzedzając ewentualne dyskusje o iTTL i iTTL-BL, oraz o ewentualnych "problemach z powtarzalnością": jakbyś robił zdjęcia zawodowo, i musiałbyś mieć najwyższą możliwą pewność, kupiłbyś najwyższy model body, szkieł i lampy. Jeśli robisz amatorsko, dla przyjemności, to możesz (chyba?) sobie pozwolić na mniejszą pewność efektów, na mniej wygodną obsługę, na ewentualną konieczność "dopasowania się" do sprzętu. Warte tez pamiętać, że zupełnie niedawno ludzie po prostu robili dobre zdjęcia korzystając z trybu M lampy, potem własnego czujnika - i do dziś według niektórych wbudowany czujnik w lampach Metz jest lepszy, niż najnowsze "teteele" ;)

kwiatek88
21-05-2014, 16:57
Jeśli będziesz focił z lampą okazjonalnie,doświetlając tylko ciemne sceny-kup SB-700.Jest powtarzalna i zrobi większość za Ciebie.
Jeśli masz zamiar świecić kreatywnie-kup byle co,choćby najtańszą.Rozkminisz co i jak,nauczysz się manuala i szybko będziesz wiedział co jest Ci potrzebne.
Ja kupiłem najpierw Nissina uważając że dla amatora wystarczy.Lampa dobra ale brak powtarzalności.Teraz mam SB-700 i jestem baaaardzo zadowolony.

GonzoG
21-05-2014, 20:45
Jeśli będziesz focił z lampą okazjonalnie,doświetlając tylko ciemne sceny-kup SB-700.Jest powtarzalna i zrobi większość za Ciebie.
Jeśli masz zamiar świecić kreatywnie-kup byle co,choćby najtańszą.Rozkminisz co i jak,nauczysz się manuala i szybko będziesz wiedział co jest Ci potrzebne.
Ja kupiłem najpierw Nissina uważając że dla amatora wystarczy.Lampa dobra ale brak powtarzalności.Teraz mam SB-700 i jestem baaaardzo zadowolony.

Jak ma używać okazjonalnie, to po kiego czorta pchać się z najdroższą lampę...

YN-565, YN-568, Voeloon V760, Metz 52, a nawet Nissin Di700 do tego wystarczą.

Jak zależy na stabilności i funkcjach - to najlepszym wyborem jest chyba Metz 52 - oferuje więcej niż SB-700, z prawie taką samą powtarzalnością.

yaneq
22-05-2014, 08:49
Teraz to już zupełnie nie wiem co zrobić :)
Lubię fotografować, zależy mi na dobrze oświetlonej scenie.
Zdjęcia robię często dzieciakom, reszta okazjonalnie. Imprezy rodzinne, służbowe itp.

yaneq
22-05-2014, 08:51
No dobrze ale gdybym chciał porównać 565, Metz 52 i SB 700... Jak one wypadają?
Metz jest pomiędzy SB i YN, miałem kiedyś przebłysk aby tą lampę również wziąć pod uwagę.

GonzoG
22-05-2014, 09:13
No dobrze ale gdybym chciał porównać 565, Metz 52 i SB 700... Jak one wypadają?
Metz jest pomiędzy SB i YN, miałem kiedyś przebłysk aby tą lampę również wziąć pod uwagę.
Czytaj co się pisze...

Jak zależy na stabilności i funkcjach - to najlepszym wyborem jest chyba Metz 52 - oferuje więcej niż SB-700, z prawie taką samą powtarzalnością.

yaneq
22-05-2014, 09:32
"Chyba" to mnie nie przekonuje. Naprawdę w sprawach lamp jestem zupełnie zielony.
Metz ma dotykowy ekran, było by miło przeczytać jak wygląda jego obsługa.
Rozumiem, że ma więcej funkcji i jest powtarzalny.

GonzoG
22-05-2014, 09:38
"Chyba" to mnie nie przekonuje.
To kup se obie, sprawdź i później jedną sprzedaje/zwróć.
Nic więcej poza "chyba" nie dostaniesz, to nie jest nauka ścisła.

yaneq
22-05-2014, 10:20
A pięćdziesiątka jak się u Ciebie sprawuje w porównaniu do YN560?

Dino1984
22-05-2014, 11:01
Jeśli aż tak bardzo nie wiesz co chcesz to kup YN-560 III. Pełen manual bez TTL'a, ale do Twoich potrzeb wystarczy. Po pół roku użytkowania będziesz wiedział czego dokłądnie oczekujesz od lampy i co kupić. Lampka kosztuje w okolicy 300 PLN (nowa). Do tego możesz sobie sprawić nadajnik RF-603 (lampa ma wbudowany odbiornik) co umożliwi Ci zdalne wyzwalanie lampy.
Olej wszystkie bajery typu dotykowy ekran, bo to tylko generuje cenę a nie przekłada się na możliwości lampy.

GonzoG
22-05-2014, 13:38
A pięćdziesiątka jak się u Ciebie sprawuje w porównaniu do YN560?

To 2 lampy przeznaczone do zupełnie czego innego.
Ja mam YN-560EX, która ma zdalne sterowanie przez CLS i używana tylko i wyłącznie zdalnie. Tylko raz użyłem jej na aparacie - do sprawdzenia mocy.

A Metz 50 AF-1 sprawdza się elegancko - co prawda miałem kupować SB-700, bo Metz 50 kosztował ok 800zł i nie ma CLS mastera, ale trafiła się promocja za 475zł, więc nie było sensu kupowania sabiny za 1000zł.

Metz 52 to znaczny skok jeśli chodzi o funkcjonalność w porównaniu do 50-tki.
Szybciej się ładuje, ma CLS master, czulszą fotocelę, ma wzorce oświetlenia, ma możliwość wyłączenia wspomagania AF, ma lepiej rozwiązane autoFP, ma tryb GN (moc, wg. odległości na podstawie danych z aparatu - ISO, przesłona), podaje zasięg lampy przy manualnym ustawieniu mocy, ma ustawianie mocy co 1/3 EV, a nie co 1 EV, ma "samouczący" się tryb fotoceli

yaneq
01-06-2014, 20:44
Dobra 565EX już w domu.
Sprawdzam ustawienia i mam też mały kłopot z manualem w języku polskim.
Google znajduje tylko wersję do Canon, trochę się różni przyciskami i opcjami.
Może ktoś poratuje?

r_m
02-06-2014, 00:21
Dobra 565EX już w domu.
Sprawdzam ustawienia i mam też mały kłopot z manualem w języku polskim.
Kupowana "od Chińczyka" czy u nas? Jeśli u nas, to sprzedawca powinien dodać polską instrukcję, jak jej nie było, widocznie "zapomniał", bo na pewno nie chciałby ryzykować naruszenia obowiązujących przepisów (i wystarczy się tylko u niego upomnieć) ;)

yaneq
19-06-2014, 20:13
Manual jest, ale jednak jest to trochę inna wersja.
Lampa daje radę, myślę, że to dla mnie dobry zakup.
Byle dała radę dłużej niż te gwarancyjne dwa lata.

Umbra
01-02-2015, 22:00
Voeloon czy Metz?

Andrzej1974
01-02-2015, 23:23
Voeloon czy Metz?

Deja vu? http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3511926&postcount=30
Chyba nie masz zamiaru w co drugim temacie fot. lamp zadawać tego pytania? ;-)

Z tej dwójki Metz.

Umbra
02-02-2015, 00:30
Jakieś argumenty?

Andrzej1974
02-02-2015, 08:41
Jakieś argumenty?

Argumentów masz całą masę na forum. Wystarczy tylko w wyszukiwarce połączyć dwa hasła: GonzoG oraz Metz 52 i poczytać.

Umbra
02-02-2015, 11:53
No to będzie o tym Metzu, a czy będzie gdzieś zestawienie Metza z chwalonym przez Fatmana Voeloonem?

nikoniarz
02-02-2015, 17:28
Popstrykałem Metz'em 52 w dniu zakupu lampy. Niestety obsługa dotykowym wyświetlaczem nie przypadła mi do gustu. Wg. mnie takie zmiany jak kompensacja błysku czy wył/wł lampy powinny być natychmiastowe. Wybrałem YN-568EX. Oczywiście, nie twierdzę, że ten Metz nie jest godny uwagi. Po prostu YN bardziej mi leżała i tyle. Ze swojej strony sugeruję, by przetestować przed zakupem obsługę Metz'a 52...

sztender
10-02-2015, 10:07
No to będzie o tym Metzu, a czy będzie gdzieś zestawienie Metza z chwalonym przez Fatmana Voeloonem?
Jeśli masz na myśli 331ex, mam takiego, używam amatorsko. Ma wady, potrafi się zawiesić, nie jest to powtarzalna przypadłość. Dziwna klawiszologia, wspomaganie AF za pomocą białej diody małemu dziecku przeszkadza. Ale ma i zalety. Mała, kompaktowa (taka miała być) . Prawidłowo naświetla i powtarzanie. To co Fatmana napisał się potwierdziło w 100%. Gdyby nie miała "zwiech" bym polecał. A tak trzeba się zastanowić czy jedno na X zdjęć zepsute z powodu braku błysku nie dyskwalifikuje lampy.