PDA

Zobacz pełną wersję : ACR gubi profil kolorów

hydrax
03-03-2014, 21:40
Dlaczego podczas wywoływania rawów w ACR po zapisaniu w exifie nie ma profilu kolorów?

TOP67
03-03-2014, 23:35
To nie ACR zapisuje profil, tylko PS. Zaznacz odpowiedniego ptaszka.

hydrax
04-03-2014, 08:46
a gdzie znajdę tego ptaszka? Przy dużej ilości zdjęć wywołuje je tylko w ACR i wybieram zapisz obraz. W taki sposób nie zapisuje się profil więc ustawiam akcje w PS i wsadowo przypisuje wszystkim zdjęciom profil jednak zastanawiam się czy nie ma szybszego sposobu?

TOP67
04-03-2014, 09:05
W opcjach zapisu PS.

Do masowej obróbki używa się LR.

hydrax
04-03-2014, 09:45
Czyli ACR używa się tylko do pojedynczych zdjęć? ;) sorki musiałem :)
Chcę się nauczyć LR ale jakoś nie potrafię. Interfejs do mnie nie przemawia i mimo chęci nie potrafię go ogarnąć.

TOP67
04-03-2014, 09:48
W ACR można otworzyć kilka NEF jednocześnie. Można też kopiowac ustawienia z innego (poprzednia konwersja, zapisany profil lub wskazanie NEF źródłowego). Ale LR jest stworzony do pracy seryjnej.

hydrax
04-03-2014, 15:54
postanowiłem się zaprzeć i intensywnie uczę się lightrooma. Jednak i w nim mam problem z profilem. Otóż po exporcie w exifie zdjęcia nie mam przypisanego profilu a rozdzielczość jest 240 dpi zamiast 300. Co robię źle? I jedno dodatkowe pytanko jak już jesteśmy przy exporcie. Wczytałem 962 zdjęcia i je obrabiam. Czy export mogę zostawić sobie jak skończę wszystkie zdjęcia cze lepiej robić to częściej?

hydrax
04-03-2014, 17:28
postanowiłem się zaprzeć i intensywnie uczę się lightrooma. Jednak i w nim mam problem z profilem. Otóż po exporcie w exifie zdjęcia nie mam przypisanego profilu a rozdzielczość jest 240 dpi zamiast 300. Co robię źle? I jedno dodatkowe pytanko jak już jesteśmy przy exporcie. Wczytałem 962 zdjęcia i je obrabiam. Czy export mogę zostawić sobie jak skończę wszystkie zdjęcia cze lepiej robić to częściej?

Kurcze miało być edit a przez przypadek musiałem wcisnąć cytuj i teraz nie mogę skasować posta.

Przy exporcie zmienia na 300 dpi ale profilu nie dodaje mimo iż mam zaznaczone w "Ustawienia pliku" Format jpg, profil sRGB, Jakość 100. Meta dane oczywiście wszystkie

hydrax
08-03-2014, 18:25
czy ktoś mi powie dlaczego podczas exportu z lightrooma nie zapisuje mi profilu kolorów? Bez różnicy czy zapisuje wszystkie meta dane czy tylko autora.

GonzoG
08-03-2014, 18:41
czy ktoś mi powie dlaczego podczas exportu z lightrooma nie zapisuje mi profilu kolorów? Bez różnicy czy zapisuje wszystkie meta dane czy tylko autora.

I ACR i LR zapisują pełne informacje o profilu. Nie można sobie tego włączyć lub wyłączyć.

hydrax
08-03-2014, 18:48
to dlaczego w właściwościach pliku przy "Odwzorowanie kolorów" jest pusto? Może jednak jest jakaś opcja za to odpowiedzialna?

GonzoG
08-03-2014, 18:50
to dlaczego w właściwościach pliku przy "Odwzorowanie kolorów" jest pusto? Może jednak jest jakaś opcja za to odpowiedzialna?

A co ma ta ogólna właściwość obrazu z informacją o profilu ICC??

Lena&TheShadow
08-03-2014, 18:52
Otwórz zdjęcie w innym programie, w którym możesz zmienić przestrzeń kolorów. Gdy po zmianie przestrzeni i otwarciu wyświetli Ci komunikat o niezgodności profilów to znaczy, że profil jest zaszywany.

hydrax
08-03-2014, 18:53
gdy robię w JPG to w tym miejscu widnieje napis sRGB bądź Adobe RGB więc chyba w tym miejscu zapisuje profil.

GonzoG
08-03-2014, 18:56
gdy robię w JPG to w tym miejscu widnieje napis sRGB bądź Adobe RGB więc chyba w tym miejscu zapisuje profil.

Informacje o profilu są zapisane w informacjach o profilu, a nie ogólnych o obrazie.

hydrax
08-03-2014, 19:00
Otwórz zdjęcie w innym programie, w którym możesz zmienić przestrzeń kolorów. Gdy po zmianie przestrzeni i otwarciu wyświetli Ci komunikat o niezgodności profilów to znaczy, że profil jest zaszywany.

faktycznie, mimo braku informacji o profilu to zdjęcie wygląda identycznie w i PS i LR i windowsowskim podglądzie. Poza tym program odczytuje prawidłowy profil czyli jednak jest zapisany.
Czy u was też w właściwościach nie pokazuje tej informacji?