Zobacz pełną wersję : Jak poprawić kolory do labu?
Witam,
Mam takie pytanie, przygotowywuję zdjęcia na odbitki, mam min Panią z czerwonym balonikiem.
No i w momencie kiedy w PS robię softproof na profil labu, to balonik znacznie zmienia kolor.
Zamierzam korzystać z diprint więc oni sobie życzą otrzymać materiał w sRGB a profil dają tylko w celu softproofingu. Czyli konwersja jest po ich stronie.
Jak to zrobić żeby delikatnie ów balonik przemalować na kolor który się mieści w gamucie labu ?
Kolor czerwony reprodukuje się bardzo trudno. Czerwienie niestety przygasają dość mocno w stosunku do tego co widać na monitorze. Ale... Na papierze nie jest to tak bardzo odczuwalne. Papier zachowuje sie inaczej niż monitor, papier nie swieci swoim światlem tylko odbija światło. Między innymi dlatego opcja softproof nieco spłaszcza kolory. Naszym zdaniem nic nie trzeba modyfikować. Oddać w sRGB skoro tak sobie życzy lab. Optymalnie przygotować zdjęcie w szerszej przestrzeni i skonwertować do profilu podłoża (dla każdego powinien być osobny profil).
Pozdrawiamy
Problem w tym, że ten cholerny balonik robi się jakby lekko zielonkawy. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego lab życzy sobie zdjęcia w sRGB a nie skonwertowane do ich profilu. Profili nie ma na stronie wysyałają mailem i dostałem tylko jeden, też gdzies czytałem, że dla każdego papieru powinien być inny. No ale chwalą się na stronie, że u nich nad kolorami czuwa @Czornyj, więc należało by wnioskować, że mają większe pojęcie niż ja.
P.S. Profil nazywa się "endurafull+"
Jak czuwa Czornyj to można w 100% zaufać. Naszym zdaniem balonik nie powinien robić się zielonkawy. Owszem, czerwień może lekko wypłowieć przy softrpoofie, ale cały czas powinna być czerwona. Warto zrobić odbitki testowe. My zawsze do tego namawiamy.
Pozdrawiamy
I tak dokładnie dzieje się na Waszym profilu. Robi się wyblaknięty ale akceptowalny.
Czyli prawidłowo. Tak może zachować sie profil. W rzeczywistości ten spadek nasycenia koloru czerwonego nie jest tak drastyczny.
Pozdrawiamy
No to czekamy, może kolega Marcin rozjaśni nam tę sutyację, bo jeśli nie On, to "znikąd nadziei"
Od lewej:
- oryginał sRGB
- softproof na profil diprint'u
- softproof na profil jbrlab'u
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22185796/nikoniarze/balonik.jpg)