Zobacz pełną wersję : Szeroki kąt do 7100 pomocy !!!
madeguy2
03-03-2014, 16:45
Witam w maju ruszam na islandię szukam obiektywu do fotografii pejzażu. Głównie tam, ale później też go będę używał:)
Na islandii jest w maju dużo światła w więc warto brać to pod uwagę. Im więcej czytam o tym w innych tematach tym większy mam mętlik w głowie. 14-24 mm f/2.8 G ED AF-S odpada bo mnie na niego nie stać.
Zastanawiam się nad Sigma AF 10-20 mm f/4-5,6 EX DC HSM bo cena jest w miarę spoko, stąd pierwsze pytanie:
czy jest to konkretny sprzęt na kilka lat i czy warto dokładać do nowszej wersji Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM?
Pytanie kolejne czy może lepiej wydać jeszcze więcej i kupić Nikon AF-S 10-24 mm f/3,5-4,5 G ED DX Nikkor?
A może jeszcze coś innego? Wolę wydać 1800zł niż 3200zł ale nie chce kupować za 2 lata drugiego jak będzie lepiej z funduszami.
ja bym wziął N10-24.
TOP67 bardzo go chwali (niestety uciekł mi sprzed nosa ostatnio bo tak to bym porównał do Tokiny 12-24 którą najpewniej by zjadł; choć ja z T124 jestem bardzo zadowolony)..
Poszukaj wątku Archibalda - jak dobrze pamiętam to on porównywał szkła o których mowa ale konkluzja była jedna - z szerokich Sigm trzeba wybierać żeby sobie mydła nie zakupić..
Z tego co słyszałem, to dopłata do nowszej sigmy nie ma sensu. Jak się trafi dobrą sztukę starszej, to jest OK. Nikkora 10-24 polecam w ciemno. Jest bardzo ostry, z dużym zakresem i genialny pod światło. Polecam też Sigmę 8-16, jest jeszcze ostrzejsza. Ale ma mniej uniwersalny zakres i nie ma gwintu do filtrów.
Polecam N10-24. Rewelacja. Użytkownik.
Przerażająca tendencja ma ostatnio miejsce.
Krok pierwszy - kupić D7100
Krok drugi - pytać o jakieś szkła do niego.
Sorry za OT, ale nie pojmuję po co komuś dobry aparat jak nie ma zielonego pojęcia o szkłach, sprzęcie oraz optyce i nawet się nie pofatygował o poczytanie opinii www lub tego forum.
madeguy2
03-03-2014, 22:19
Z tego co powiedziałeś wynika że wszyscy z dobrymi aparatami powinni zniknąć z tego forum bo przecież nie wypada czegoś nie wiedzieć jak masz D7000 albo lepiej. Sorry że zapytałem ale nie jestem takim kozakiem jak ty i nie przerobiłem wszystkich obiektywów dostępnych na rynku żeby bez problemów wybrać ten najwłaściwszy.
adriansocho
03-03-2014, 22:56
Sigma 10-20/4-5.6 na pewno nie jest obiektywem, który tak jak tańsze Nikkory (18-55 i 55-200) zaraz łapie luzy czy inne problemy. Działa dobrze, jest wykonana solidnie, tylko przy moim D7000 AF nie działa w trybie liveview. Sprawdza się dobrze nawet wtedy, gdy światła jest mało. Polecam umówić się z kimś z okolicy mającym to szkło w celu obejrzenia/przymierzenia. Ze względu na zakres polecam też wyposażyć się w jakiś bardziej uniwersalny obiektyw, np. 17-50.
adrianek32
03-03-2014, 23:47
fajny zestaw tworzy rowniez tokina 11-16 i sigma 17-50 uzywane mozna kupic razem za ok 2500-2600zl
Polecam Tokine 12-24 / 4 - ok 1tys używki chodzą. Małe aberacje (w stosunku do Tamrona bardzo male), nieznacznie gorszy od Nikona. Lepszy mz od sigmy
Ja moge polecic starsza sigme, na mojej stronie wiekszosc zdjec pochodzi wlasnie z tego szkla, calkiem dobrze wykonane szklo, ostre i pod filtry 77mm.
Oczywiscie jezeli pieniadze nie sa problemem to polecam Nikkora 10-24, zrobilem z nim kilka zdjec, ostrosc jak w "mojej" sigmie, ale obiektywy nikkora moim zdaniem daja najlepsza kolorystyke, ladnie zachowuja sie pod swiatlo i do tego jest wieksza gwarancja, ze trafisz dobra sztuke no i "gwiazdka" (swiatla po przymknieciu przyslony) jest jak gwiazdka a nie jak w sigmie jak smiglo :D
madeguy2
11-03-2014, 10:19
zamówiłem "starą sigmę" w euro-agd, raty 0% :) nikona juz nie było w ofercie, a do nowej sigmy nie chciałem dopłacać. martwi mnie tylko ze moze sie okazać ze trzeba będzie wysłać aparat do gdynii do kalibracji, ale może nie będzie trzeba:)
Nikkor jest aktualnie na naszej giełdzie. Jak nie potrzebujesz faktury, to warto kupić.
ja mam starą Sigmę z D7100, i co prawda - na pełnej dziurze to nie jest demonem ostrości, jednak kupiłabym po raz drugi ;)
zamówiłem "starą sigmę" w euro-agd, raty 0% :) nikona juz nie było w ofercie, a do nowej sigmy nie chciałem dopłacać. martwi mnie tylko ze moze sie okazać ze trzeba będzie wysłać aparat do gdynii do kalibracji, ale może nie będzie trzeba:)
Ja również posiadam Sigmę ze zmiennym światłem, świetne szkiełko i jakbym miał kupić drugi raz padło by na to samo szkło. Co do kalibracji w Gdyni - bez obaw - wysyłałem 2 x korpus + szkło, w moim przypadku Sigma 17-50 i łącznie wszystko (wysyłka + kalibracja) trwało 3 dni robocze.