PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścień odwrotnego mocowania - jak dobrać?

zolton
03-03-2014, 15:31
Witam
Zaopatrzyłem się w Heliosa 44M-4 58/2, chciałbym go podpiąć odwrotnie do jednego z moich obiektywów w celu uzyskania makro. Po zdanej sesji w akademiku czasam jest nudno więc pobawiłbym się z kolegą (amatorem fotografii) w "tanie makro". Do jakiego obiektywu lepiej podpiąć heliosa i dokładnie jakim pierścieniem?

Może ktoś z okolic P-śla-Jarosławia ma do pożyczenia na jakiś tydzień lub dwa taki pierścień dopóki nie miałbym swojego :)
Salve

puciek
03-03-2014, 16:02
Przecież masz n60 2.8D, który jest obiektywem makro. Lepszego obrazka z heliosa raczej nie uzyskasz.

zolton
03-03-2014, 16:52
Chciałbym się Heliosem pobawić z czystej ciekawości :)
N60 ostrzy mi dopiero z ok 20cm a nie mam pierścieni pośrednich.

pioter m
03-03-2014, 17:36
Liczysz na większe powiększenie? - to się przeliczysz. Nie chodzi o to, z jakiej odległości ostrzy, tylko jakie da odwzorowanie. Więcej dostaniesz dokładając pierścień do nikkora, niż bawiąc sie z tym starym paściem.
Z heliosem makro 1:1 dostaniesz podpinając go odwrotnie do twojego nikkora, ale sam przyznasz, że to poroniony pomysł. Zapiąć do zooma? - jeszcze głupszy, bo grozi awarią/zniszczeniem. Więcej niż 1:1 - musiałbyś zapiąć do znacząco dłuższego obiektywu niż ogniskowa heliosa. Zasady są proste, ale niestety, wyszukiwarka gryzie :P

PS. Twój podpis jest mocno dyskusyjny... Sam na temat makro popełniłem kilka postów, ale nie będę zastępował ci wujka i szukał za ciebie.
Po drugie. Na forach nie są lubiane pytania traktujące o sprawach elementarnych. O to właśnie pytają leszcze i po tym można ich poznać.