Zobacz pełną wersję : Nagrywanie zdjec na M-disc, wytrzymalosc 1000 lat? i nagrywarka do tego..
Przed chwila w sasiednim watku (w zewnetrznym linku) przeczytalam ze najlepiej archiwizowac pliki na dyskach M-DISC, ktore moga wytrzymac 1000 lat, nie wiem czy to prawda i czy to nie jest chwyt marketingowy?
Dlatego zakladam osobny watek na ten temat i o tej technologii, bo szczerze powiem nie za bardzo wiem co to sa te dyski M-disc.. a trwalosc ich, wlasnie bardzo mnie zainteresowala..
Jesli to prawda, to chyba taka nagrywarka co wspiera M-disc, bedzie lepsza od zwyklych standardowych blu-ray?
Tak na szybkiego wygooglowalam: LG BH16NS4, to znaczy ze ta nagrywarka LG wspiera ta technologie, a inne nagrywarki blu-rey tak samo? Czy musi to byc specjalnie jakos zaznaczone?
Sorry nie znam sie na tym, ale zainteresowal mnie temat i zgrywanie plikow na M-DISC, co sadzicie o tym?
A moze ktos nagrywa plyty w ten sposob?
Aby nagrać potrzeba nagrywarki, która to potrafi. Do odczytu wystarczy zwykły DVD lub Blu-Ray.
przem426
03-03-2014, 15:37
zacznijmy od tego że m-disc to dvd z inna technologią zapisu, a nie lepszy blu-ray
też zastanawiałem się nad użyciem ich do archiwizacji, ale potem kupiłem d800 i z powodu wielkości rawów olałem temat...
zacznijmy od tego że m-disc to dvd z inna technologią zapisu, a nie lepszy blu-ray
też zastanawiałem się nad użyciem ich do archiwizacji, ale potem kupiłem d800 i z powodu wielkości rawów olałem temat...
Doczytaj dokładnie: M-disk BR pojawi się 20 marca. :)
Aby nagrać potrzeba nagrywarki, która to potrafi. Do odczytu wystarczy zwykły DVD lub Blu-Ray.
No wlasnie by zapisac pliki na dyskach M-DISC, potrafi to specjalna LG, (koszt okolo 70€), nie wiem czy jakas inna nagrywarka jeszcze?
Bo odczytac to kazda blu-rey potrafi (juz zdazylam sie tez dowiedziec).
nie doczytalam sie jednak jaka maksymalna pojemnosc jest tych plyt 4,7 to co udalo mi sie znalezc.. w Blu-ray, jest opcja 50GB 25gb z jednej strony i 25 z drugiej strony, to juz sporo jak chcemy sobie nagrac duze archiwum danych, naprawde sporo...
a nie wiem tez ile dysk blu-rey wytrzyma? jakby tak byly bardzo wytrzymale, bardziej od dyskow mechanicznych, to i tak zaczynam sie zastanawiac, w taka dodatkowa opcje zapisu danych.
Po prostu temat mnie zainteresowal, bo jakos w mechaniczne zwykle dyski hd i na USB, wydawac by sie moglo, ze dane sa mniej bezpieczne, niz wypalenie ich na takich dyskach M-disc.. no i moze ew. na blu-rey.. (?)
Te M-disc byly by swietne gdyby mialy pojemnosc 50 GB tak jak blu-rey, ale czy sa takie?
M-disk BR pojawi się 20 marca. :smile:
Pojawi? Przeciez jest model LG ktory wymienilam w pierwszym poscie?
przem426
03-03-2014, 17:50
Doczytaj dokładnie: M-disk BR pojawi się 20 marca. :)
a to jest bardzo dobra wiadomość :)
Pojawi? Przeciez jest model LG ktory wymienilam w pierwszym poscie?
Specjalnie dla Ciebie: Na wskazanej stronie możesz sobie zamówić 3-Pak BR 25 GB za 14,97$ lub 15-Pak za 67,50$ (+porto).
Termin dostawy - po 20 marca 2014.
jo44, w skierowanej do ciebie mojej odpowiedzi, mi chodzilo o nagrywarke, a Tobie chodzilo o dyski m-disc, a ja za szybko skierowalam do ciebie odpowiedz, zanim zorientowalam sie ze chodzi Ci o plyty blu-ray m-disc, a ja o nie pytalam wlasnie wyzej czy sa o takiej duzej pojemnosci...
super sprawa to maja one dopiero wyjsc po 20 marca?
http://www.youtube.com/watch?v=BIqZEr18Ra4
Nie straszne im temperatury -180 C i +80 C - niesamowite..