Zobacz pełną wersję : Problem z SB-910
Witam, mam problem ze swoją SB-910, posiadam ja od niedawna i zauważyłem że po włożeniu naładowanych akumulatorów i zrobieniu nawet kilu zdjęc 5-10 sztuk gdy ją wyłączę i chcę ponownie włączyć np. po godzinie wyświetla mi komunikat że rozładowane są akumulatory, sprawdzałem woltomierzem i wszystkie pokazywały poziom około 1,35 V , wyjęcie i włożenie ponowne akumulatorów skutkuje normalnym włączeniem lampy i poziom naładowania uzyskuje błyskawicznie. Moje pytanie czy może to być wina akumulatorków które mają ponad 3 lata czy czy raczej jakaś usterka w lampie ?.
Mierzenie napięcia bez obciążenia nie ma sensu. Może Ci pokazywać 1.35V, ale gdy dasz obciążenie, to napięcie może mocno spaść, a lampa przy włączeniu daje dość duże obciążenie.
Sprawdź na dobrych akumulatorach, albo zmierz pojemność tych co masz.
Podstawa to dobre paluszki (np.: Eneloopy) i procesorowa ładowarka.Kiedyś właśnie załatwiłem roczne Sanyo 2700 chińską ładowarką (były niby naładowane ale miały tylko ok. 500mAh i podobne objawy), po czym zmądrzałem i kupiłem BC-700 i kilka kompletów Eneloopów..
Dzięki za podpowiedź, kupiłem nowe akumulatorki z ładowarką i wszystko jest OK