Zobacz pełną wersję : jak zapisac obrobione zdjecie?
Jakub365
03-03-2014, 08:50
Witam. W jaki sposób (formacie) najlepiej zapisywac zdjęcia obrobione w programach graficznych, tak aby można je było spokojnie przeglądąć na każdym komputerze bez dodatkowych programów oraz, aby nie zajmowało jedno zdjęcio po 50mb. Przeglądam dużo zdjęć które widać, że sa po obróbce graficznej i prezentują się super, lecz kiedy ja przerobię zdjęcie to w LR również mi się podoba, ale kiedy zapisuje je w jpg czy tif nie widać w ogóle mojej pracy, praktycznie żadnego wyostrzenia, kolorów itd.zdjęcia są p"łaskie" po prostu Wiem, ze jpg kompresuje zdjęcia i nie jest w stanie odtworzyć tych kolorów lecz w takim razie jak to jest gdy ściągam zdjęcie z neta w formacie jpg i jest dobrze obrobione?
otwórz fotę w LR, przerób je na czarno - białe i zapisz jako jpg. Jeśli otworzysz tego jpg i będzie kolorowy to coś jest nie tak z Twoim zapisywaniem.
Zapisuj w JPG z profilem sRGB.
Jakub365
04-03-2014, 00:17
Faktycznie w LR zapisałem w sRGB i jest ok, natomiast otwierając w CR musiałem dać "otwórz w ps" i tam zmienić na cmyk 16 bit i zapisać jako JPEG z tym, że zdjęcie zajmuje mi 22 mb natomiast z LR 11mb, a wygląda tak samo. dzięki za pomoc
22 Mb JPG? jaka to rozdzielczosc? 10000 pikseli na dluzszym boku?
Bo CMYK tyle zajmuje. Tylko po co?
hmm...bardzo wiele moich zdjec w formacie jpeg ma ponad 20 mb i rozmiary, np, 6786 x 4524.
Jakub365
04-03-2014, 08:37
Poniewaz jak jest w rgb i dam 16 bit kolory sa jakies bardziej zolte i matowe, ale w takim razie bede zapisywal w lr ,bo tam zajmuje jpg zajmuje polowe mniej, no chyna ze 11mb to tez duzo jak na przerobione zdjecie? Zdjecia ogolnie robie w rozdzielczosci jesli dobrze pamietam 9mpx oznaczenie "M" w d7k.
Po co Ci 16 bit?
Moje zdjęcia zajmują średnio 2MB.
Jakub365
04-03-2014, 15:47
Bo w 8bit jest jeszcze gorzej:-\ to juz nie wiem co jest nie tak, a nie wydaje mi sie, ze wina lezy po mojej stronie.
Ale JPG nie da się zapisać w 16 bitach.
Konwersja do CMYK to poroniony pomysł, chyba że oddajesz do poligrafii.
Lena&TheShadow
04-03-2014, 16:55
Zmiana kolorów po zapisie to raczej nie jest kwestia zastosowanej głębi barw i rodzaju kompresji.