PDA

Zobacz pełną wersję : Paint shop pro x6 ultimate czy warto?

PiotrekZ
02-03-2014, 22:08
Witam,

Zastanawiam sie nad kupnem oprogramowania do edycji zdjec, czyms konkretnym I profesjonalnym. Trafilem przypadkiem na nowa wersje paint shopa x6 ktorego opis wyglada dosc zachecajaco. Ponadto oferuje rozbudowany pakiet tutoriali dla zalogowanych. Cena bardzo atrakcyjna. Niestety opinii uzytkownikow tegoz oprogramowania w necie brak. Przynajmniej ja nic nie znalazlem. Czy moze ktos z Was mial moze stycznosc z tym pakietem? Prosze o rzetelne opinie.

GonzoG
02-03-2014, 23:49
Do składu druku Corel może i dobry, do obróbki zdjęć, to już lepiej brać darmowego Gimpa.
A jak chcesz porządnego oprogramowania, to Adobe.
Jest Lightroom, Photoshop Elements czy Photoshop CS lub CC.

Lena&TheShadow
03-03-2014, 00:51
GonzoG zabrakło w Twojej wypowiedzi słów "wydaje mi się".
X6 jest bardziej intuicyjny i przyjemniejszy w obsłudze niż Lightroom.
Brakuje mi healing brush i szybkości budowania high pass w lo/hi freq filter. Niestety X5/X6 są pozbawione tak szybkiego narzędzia jak Image Apply dostępnego w PS. Można to obejść. Jest trochę gotowych narzędzi edycyjnych do retuszu.
X6 daje skrypty, pracę na warstwach, świetne filtry kreatywne do symulacji klisz analogowych w standardzie.
Oczywiście HDR z jednego RAW i obsługa nowych korpusów przy wołaniu RAW. Pliki z D610 ciągnie jakby były z gumy.
Poprawnie interpretuje RAW'y z Fuji S5 i Kodaka Pro14N. Jest dodge and burn oraz liquify. Liquify nie tak rozbudowany jak w PS ale daje radę.
Wadą jest to, że zaszywa tylko profil wybranej przestrzeni kolorystycznej. Jak pracujemy na aRGB to do zapisania pliku w sRGB trzeba zmienić przestrzeń (po zamknięciu pliku) a potem wyeksportować zdjęcie w sRGB. Także wywołując RAW do aRGB trzeba je eksportować do jpg. w sieci dwuetapowo. W sumie program projektowany dla amatorów, którzy pracują w przestrzeni sRGB.
Jeśli chodzi o porównanie do GIMP'a to ja przepraszam ale nie jestem studentką infy na UW i przemawia do mnie parametr taki jak "intuicyjność". Jak GIMP będzie taki w obsłudze jak choćby darmowy RAWTherapee to zacznę się nim bawić.
X6 Ultimate to fajny program z ambicjami i za te pieniądze nie ma nic lepszego.

PiotrekZ
03-03-2014, 22:18
Super. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Czyli wedlug mnie paint shop oferuje to samo praktycznie co lightroom plus troche wiecej skoro jest obsluga warstw.
Co do gimpa to faktycznie potezny I skomplikowany kombajn.
Pozdrawiam

Lena&TheShadow
03-03-2014, 22:56
Dziwię się, że jeszcze nie ściągnąłeś X6 ultimate ze strony Corel'a w wersji 30 dniowej. Mi się właśnie skończyła subskrypcja także odinstalowałam.

jerryjola
04-03-2014, 19:55
Ja akurat nie znam (jeszcze) X6 od Corel, ale pracuję na X5 (także) plus NX2. Równocześnie , wykorzystując promocję, zakupiłem LR5. A kiedyś bawiłem się Gimpem.

Do obróbki zdjęć Corel jest bardzo dobry. Mam na myśli oczywiści amatorską obróbkę, nie dla zarobku. GIMP niestety nie jest intuicyjnym programem, choć niewątpliwą jego zaleta jest darmowa licencja.
LR5 jest również ciekawy (póki co uczę się), ale ma więcej opcji. Na tę chwilę moim zdaniem, nie jest tak intuicyjny, jak Corel.

PiotrekZ
04-03-2014, 22:51
Nie rozumiem do konca stwierdzenia 'amatorska obrobka nie dla zarobku' . Czy jesli da sie wykonac dobra robote uzywajac nieco tansze oprogramowanie, to odrazu efekt koncowy musi spisany byc na straty? W zasadzie sa tez darmowe programy do wywolywania rawow, komu wiec owe sa dydykowane? To jest tylko takie moje zapytanie. Poprostu wydaje mi sie ze nie kazdy fotograf potrzebuje przeksztalcic swoje zdjecie na obraz z bajki lub motyw z gwiezdnych wojen a czasami wystarcza drobne poprawki aby ukazac to co autor ma na mysli...Nie wiem moze sie myle.

PiotrekZ
04-03-2014, 22:54
Juz dawno bym to uczynil gdyby nie brak czasu. Mysle ze w niedziele I kolejne dni z checia sie mu przygladne tym bardziej ze 30 dni to naprawde sporo. Mam troche rawow do wywolania wiec nie moge sie doczekac. Profesjonalista nie jestem wiec intuicyjnosc bedzie niebywala zaleta.

hostman22
05-03-2014, 20:06
akurat PSP nie jest najlepszy do wywoływania raw'ów. Ma więcej opcji niż gimp i więcej wtyczek z nim działa bez zabaw jak w gimpie. Elements odpycha interfacesem dla pięciolatka ;). Ogólnie PSP jest bardzo dobrym softem dającym podobne możliwości jak photoshop, tylko jest to inaczej poukładane. A do pewnych końcowych efektów będziesz musiał się więcej razy 'naklikać' :) (ale najlepiej same przetestować już wymienione programy)