PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D7000 nic nie widac w wizjerze

zcwtgjss
02-03-2014, 12:48
Witam,

na poczaek mam nadzieje, ze nikogo nie poirytuje mój post, ale niestety nie znalazlam odpowiedzi. Chodzi o to, ze obraz w wizjerze jest bardzo ciemny, nie moge nawet ustawic ostrosic. Zdjecias niestety rowniez wychodza bardzo ciemne, uzywalam wszystkich programow i jest to samo :( dodam, ze nawet przy uzyciu lampy zdjecia sa b. ciemne. Nic nie grzebalam w ustawieniach, wylaczylam aparat, a po godzinie kiedy chcialam uzyc go ponownie byla juz lipa.

Ktos wie co to moze byc? Moze zmienic cos w ustawieniach?

Obelix
02-03-2014, 13:10
Zobacz czy przysłona nie jest przypadkiem cały czas domknięta.

zgera
02-03-2014, 13:13
Ciemny wizjer kojarzy mi się z brakiem baterii w aparacie, ale w Twoim przypadku nie jest to problemem.
Odepnij obiektyw i sprawdź czy wizjer jest jasny, jeśli tak to masz problem z przysłoną w obiektywie lub popychaczem w body.

zcwtgjss
02-03-2014, 13:16
Zobacz czy przysłona nie jest przypadkiem cały czas domknięta.

ale przyslona w progranach tematycznych sama sie ustawia? (chyba?). Moglbys mi to prosze wytlumaczyc?
Jak robie zdjecie sa tez na nim jakies plamki :(

zcwtgjss
02-03-2014, 13:17
Ciemny wizjer kojarzy mi się z brakiem baterii w aparacie, ale w Twoim przypadku nie jest to problemem.
Odepnij obiektyw i sprawdź czy wizjer jest jasny, jeśli tak to masz problem z przysłoną w obiektywie lub popychaczem w body.

bateria ok. Po zdjeciu obiektywu wizjer jest jakis szary :/

zgera
02-03-2014, 13:25
bateria ok. Po zdjeciu obiektywu wizjer jest jakis szary :/

Powinien być jasny, obrazu szczegółowego bez obiektywu nie zobaczysz, skoro jest szary to czy wyświetlają się pola AF i inne funkcje w wizjerze? nie chodzi o dolny pasek wyświetlany na zielono tylko wizjer.

Obelix
02-03-2014, 13:25
ale przyslona w progranach tematycznych sama sie ustawia? (chyba?). Moglbys mi to prosze wytlumaczyc?
Jak robie zdjecie sa tez na nim jakies plamki :(

Zgoda, powinna się sama ustawiać, ale w przypadku nieprawidłowej pracy aparatu może być tak że domyka się całkowicie bez względu na ustawienia. Zerknij od frontu czy listki w obiektywie się zamykają. A druga rzecz - kontrolki w wizjerze są widoczne, takie jak czas, przysłona, etc?

zcwtgjss
02-03-2014, 13:37
Zgoda, powinna się sama ustawiać, ale w przypadku nieprawidłowej pracy aparatu może być tak że domyka się całkowicie bez względu na ustawienia. Zerknij od frontu czy listki w obiektywie się zamykają. A druga rzecz - kontrolki w wizjerze są widoczne, takie jak czas, przysłona, etc?

zamykaja sie, kontrolki takze sa widoczne. Zmienilam wlasnie obiektyw i jest minimalnie jasniej, ale niestety wciaz lipa :( dodatkow te plamki sa widoczne.

zgera
02-03-2014, 13:39
zamykaja sie, kontrolki takze sa widoczne. Zmienilam wlasnie obiektyw i jest minimalnie jasniej, ale niestety wciaz lipa :( dodatkow te plamki sa widoczne.

Czy wyświetlają się punkty AF?

Obelix
02-03-2014, 13:42
A na ile się zamykają? A druga rzecz - korekcja ekspozycji jest ustawiona na zero? Jeśli tak to ustaw aparat w tryb A, minimalną przysłonę możliwą (nie wiem jakie masz obiektywy - 1,8? 2,8? 3,5? 5,6?) i wówczas sprawdź czy przysłona będzie się w obiektywie domykać. Jeśli tak to problemem może być układ popychacza przysłony.

zcwtgjss
02-03-2014, 13:52
A na ile się zamykają? A druga rzecz - korekcja ekspozycji jest ustawiona na zero? Jeśli tak to ustaw aparat w tryb A, minimalną przysłonę możliwą (nie wiem jakie masz obiektywy - 1,8? 2,8? 3,5? 5,6?) i wówczas sprawdź czy przysłona będzie się w obiektywie domykać. Jeśli tak to problemem może być układ popychacza przysłony.

ekspozycja jest na 0, ustawilam tak jak pisales, przyslona pieknie sie domyka, a mimo tego w wizjerze ciemno i zdjecia rowniez ciemne. A ten uklad popychacza to jakas czarna magia dla mnie :/ jak moge sprawdzic czy chodzi o to?

zgera
02-03-2014, 13:53

Co ma korekcja ekspozycji do obrazu w wizjerze, po odpięciu obiektywu obraz był szary a powinien być jasny, problem leży gdzie indziej, raczej nie jest to przysłona.

zgera
02-03-2014, 13:55
ekspozycja jest na 0, ustawilam tak jak pisales, przyslona pieknie sie domyka, a mimo tego w wizjerze ciemno i zdjecia rowniez ciemne. A ten uklad popychacza to jakas czarna magia dla mnie :/ jak moge sprawdzic czy chodzi o to?

Pytałem czy w wizjerze wyświetlają się ramki AF i inne funkcje, np linie siatki kadrowania, to ważne abym wskazał Ci przyczynę.

zcwtgjss
02-03-2014, 13:59

ekspozycja na 0, ustawilam tak jak pisales, przeyslona pieknie sie zamyka, zupelnie nie wiem o co chodzi z tym ukladem popychacza, jak to sprawdzic??

Obelix
02-03-2014, 14:00
Co ma korekcja ekspozycji do obrazu w wizjerze, po odpięciu obiektywu obraz był szary a powinien być jasny, problem leży gdzie indziej, raczej nie jest to przysłona.

Nic, ale lepiej wiedzieć więcej niż mniej.
Co do ramek AF to przy wciśnięciu spustu migawki punkty zawsze się podświetlą, i w tej sytuacji zawsze będą widoczne.
Odłącz obiektyw i zobacz czy lustro jest w pełni opuszczone.

Obelix
02-03-2014, 14:04

Jeśli po podłączeniu szkła obraz jest szary/ciemny to może oznaczać że aparat domyka przysłonę bez względu na ustawienia, więc kłopot może leżeć po stronie popychacza. Najprostszy sposób jak to sprawdzić dla kogoś kto nie jest obeznany w tajnikach budowy aparatu to zaobserwować czy po zapięciu obiektywu listki przysłony pozostaną domknięte.

zgera
02-03-2014, 14:05
Nic, ale lepiej wiedzieć więcej niż mniej.
Co do ramek AF to przy wciśnięciu spustu migawki punkty zawsze się podświetlą, i w tej sytuacji zawsze będą widoczne.

Niekoniecznie, w wizjerze jest dodatkowy wyświetlacz który wyświetla te punkty, jeśli uległ uszkodzeniu nie wyświetli ich i obraz w wizjerze będzie ciemny, to samo stanie się po wyjęciu akumulatora.
Sprawdź czy jasność wizjera różni się po wyjęciu akumulatora, bez akumulatora powinno być ciemniej, jeśli nie zauważysz różnicy to masz problem z wyświetlaczem w wizjerze.

TOP67
02-03-2014, 14:07
Ewidentnie wygląda to na przysłonę.

Zdejmij obiektyw, wtedy przysłona powinna się zamknąć. Po założeniu na aparat musi być całkowicie otwarta. Jeśli widać listki, to źle.
Listki powinny być widoczne dopiero po wciśnięciu podglądu GO (taki przycisk przy obiektywie). Oczywiście o ile ustawisz kółkiem np. 8.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:08
Pytałem czy w wizjerze wyświetlają się ramki AF i inne funkcje, np linie siatki kadrowania, to ważne abym wskazał Ci przyczynę.

widac jedynie maly kwadracik na srodku. Zawsze gdy robilam zdjecia (na przyklad kubka, czy jakies osoby) bylo widac wiecej kwadracików na calym kubku na przyklad. Przepraszam, ze opisuje to tak infantylnymi slowami, ale nie potrafie nazwac tego fachowo.

Obelix
02-03-2014, 14:08
Niekoniecznie, w wizjerze jest dodatkowy wyświetlacz który wyświetla te punkty, jeśli uległ uszkodzeniu nie wyświetli ich i obraz w wizjerze będzie ciemny, to samo stanie się po wyjęciu akumulatora.
Sprawdź czy jasność wizjera różni się po wyjęciu akumulatora, bez akumulatora powinno być ciemniej, jeśli nie zauważysz różnicy to masz problem z wyświetlaczem w wizjerze.

Zgoda, Nikon chwali się aktywnym wyświetlaczem. Ale jak żyję nie spotkałem się jeszcze z usterką tego elementu. Choć oczywiście wykluczyć tego nie można.

Obelix
02-03-2014, 14:09
widac jedynie maly kwadracik na srodku. Zawsze gdy robilam zdjecia (na przyklad kubka, czy jakies osoby) bylo widac wiecej kwadracików na calym kubku na przyklad. Przepraszam, ze opisuje to tak infantylnymi slowami, ale nie potrafie nazwac tego fachowo.

Odepnij obiektyw i zobacz czy lustro jest opuszczone.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:12
Odepnij obiektyw i zobacz czy lustro jest opuszczone.

jest opuszczone.

TOP67
02-03-2014, 14:13
Jakby nie było opuszczone, to nie byłoby nic widać.

Sprawdź, czy w trakcie zakładania obiektywu przysłona się otwiera. To jedyne wytłumaczenie usterki.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:14

bez akumulatora jest zdecydowanie ciemniej.

zgera
02-03-2014, 14:14
Zgoda, Nikon chwali się aktywnym wyświetlaczem. Ale jak żyję nie spotkałem się jeszcze z usterką tego elementu. Choć oczywiście wykluczyć tego nie można.

Aby to sprawdzić wystarczy wyciągnąć akumulator, wtedy wizjer powinien ściemnieć, jeśli nie widać różnicy z aku czy bez to tutaj szukałbym problemu.
Ponadto w wizjerze jest czujnik pomiaru światła, ciemny wizjer mniej go przepuści i zdjęcia też będą ciemne.

zgera
02-03-2014, 14:15
bez akumulatora jest zdecydowanie ciemniej.

Skoro tak to wyświetlacz raczej jest ok.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:16
Jakby nie było opuszczone, to nie byłoby nic widać.

Sprawdź, czy w trakcie zakładania obiektywu przysłona się otwiera. To jedyne wytłumaczenie usterki.

minimalnie sie otwiera. Cos czuje, ze skoczy sie to serwisem :(

Obelix
02-03-2014, 14:17
Czyli układ popychacza. Jeśli listki nie otwierają się w pełni to na pewno on. To tłumaczy niedoświetlanie zdjęć.
Zobacz czy po zdjęciu obiektywu popychacz znajduję się w pozycji jak na tym zdjęciu:
http://www.tech-blog.pl/pliki/d80-pomiar-z-mf_3.jpg
Powinien być w maksymalnym górnym położeniu.

TOP67
02-03-2014, 14:18
Uszkodzony popychacz przysłony. Teraz trzeba tylko sprawdzić czy w aparacie, czy obiektywie.

W aparacie wygląda tak

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/10/d80pomiarzmf_3-1.jpg
źródło (http://www.tech-blog.pl/pliki/d80-pomiar-z-mf_3.jpg)

zcwtgjss
02-03-2014, 14:21
Uszkodzony popychacz przysłony. Teraz trzeba tylko sprawdzić czy w aparacie, czy obiektywie.

W aparacie wygląda tak

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/10/d80pomiarzmf_3-1.jpg
źródło (http://www.tech-blog.pl/pliki/d80-pomiar-z-mf_3.jpg)

taak to jest to, wyglada identycznie :(

Obelix
02-03-2014, 14:23
Koleżanka napisała że na dwóch szkłach jest podobnie, więc raczej nie szkła.
W razie wątpliwości czy popychacz jest w maksymalnym górnym położeniu możesz spróbować ruszyć tą dźwignię ze zdjęcia w górę.

TOP67
02-03-2014, 14:28
taak to jest to, wyglada identycznie :(

Jest w tej samej pozycji?

zcwtgjss
02-03-2014, 14:32
Koleżanka napisała że na dwóch szkłach jest podobnie, więc raczej nie szkła.
W razie wątpliwości czy popychacz jest w maksymalnym górnym położeniu możesz spróbować ruszyć tą dźwignię ze zdjęcia w górę.

no wiec tak: faktycznie jak zdjelam obiektyw to ten popychacz byl troche luzny, przesunelam go do gory i tak jakby "wskoczyl" na swoje mijsce. Przy obiektywach popychacze tez sa ok wg mnie. Juz myslalam, ze sprawa sie rozwiazala, ale niestety w wizjerze wciaz ciemno, zjecia rowniez ciemne.

Obelix
02-03-2014, 14:34
Ponieważ po założeniu obiektywu popychacz znów został zepchnięty w dół. To świadczy o uszkodzeniu zespołu popychacza przysłony. Niestety, bez serwisu się nie obędzie.

TOP67
02-03-2014, 14:35
Jeden musi zaczepiać o drugi. Jeśli są przesunięte w bok, to się miną.
O wartości przysłony decyduje wysokość popychacza w body. Można go przesunąć w dół, ale powinien sam wracać do górnej pozycji, z dużą siłą. Bez żadnego wskakiwania, po prostu mocna sprężyna. Jeśli da się go przesunąć lekko, to aparat jest uszkodzony.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:38
Jest w tej samej pozycji?

ne, byl n srodku, przsunelam go do gory i tam zostal, ale teraz, gdy zdjelam obektyw znowu przesunal sie ku dolowi.

Obelix
02-03-2014, 14:41
Tak jak napisałem - zespół popychacza jest uszkodzony. Niestety serwis się kłania.

zcwtgjss
02-03-2014, 14:42
a mialam nadzieje, ze bedzie to kwestia wybrania jakiegos przycisku, ustawienia czegos w menu.
Bardzo dziekuje za pomoc :)

TOP67
02-03-2014, 14:44
Na szczęście części do tego body są niesamowicie tanie. Całą komorę lustra można kupić za $50

zcwtgjss
02-03-2014, 14:57
Na szczęście części do tego body są niesamowicie tanie. Całą komorę lustra można kupić za $50

na szczescie jest jeszcze na gwarancji ;)

TOP67
02-03-2014, 15:06
może się uda. O ile nie zostawiłaś na popychaczu śladów.