Zobacz pełną wersję : SIGMA 12-24 F4.5-5.6 DG HSM II czy Nikkor 14-24
Tak jak w temacie mam pytanie do osób, które miały styczność z tymi obiektywami. Główne zastosowanie to fotografia wnętrz ale także ślub i codzienna fotografia. Do tej pory użytkowałem 16-35 ze stajni Canona ale to 16 w pewnych warunkach było za wąskie. Interesuje mnie przede wszystkim jakość obrazka bez kompromisów i oszczędzanie na kasie.
Nikkor jest ponad 2x droższy od Sigmy - skoro nie chcesz oszczędzać na kasie to nad czym się w ogóle zastanawiać?
To nie jest tak do końca. Może akurat ta Sigma nie odstaje optycznie od nikora to zawsze by coś zostało na inne szpargały
Jakość to tylko 14-24 choć jego budowa jest kiczowata
Źle pracuje pod słońce
Sigma jest fajna pod słońce ale rozdzielczość słaba
Czyli 14-24 tak jakoś czułem :-)
Borat1979
01-03-2014, 22:16
Może akurat ta Sigma nie odstaje optycznie od nikora to zawsze by coś zostało na inne szpargały
Akurat Sigma 12-24 to jeden z najsłabszych UWA pod pełną klatkę na rynku :)
Jedyną jej zaletą jest kąt widzenia bo rozdzielczość, ostrość, aberracje w porównaniu z nikkorem, tokiną czy samyangiem to nędza. Ze wszystkich szkieł pod FF szerokokątne jakoś Sigmie marnie wychodzą.
Zdecydowanie Nikkor 14-24
Sigma jest bez porównania gorsza: http://www.optyczne.pl/246.1-Test_obiektywu-Sigma_12-24_mm_f_4.5-5.6_II_DG_HSM.html
Już się nie szczypie inwestuje w nikona.