Zobacz pełną wersję : Przegrzewająca się SB-900, pomocy!
kacperfoto
28-02-2014, 21:46
Witam,
Tak jak w temacie. Używam SB-900, często jestem zmuszony robić zdjęcia jedno po drugim. Problem polega na tym, żę strasznie przegrzewa mi się lampa wystarczy do 10 zdjęć pod rząd, nie jedno po drugim ale w małych odstępach czasowych i od razu wyskakuje komunikat, że jest przegrzana, co drugie jest doświetlone a co trzecie nie do końca. Używam baterii enelop na jednej akcji(do max 150 zdjęć) potrafią się wyładować nawet 3 zestawy baterii. Za każdym razem są strasznie gorące i palnik. Na pewno nie powinno tak być to profesjonalna lampa a przegrzewa się gorzej niż stary sunpak:) Czy macie jakieś sugestie, nie wiem może to kwestia ustawień, ale wątpię. Innym fotografom z którymi robię zdjęcia działa bez zarzutu u mnie gdy robie pod rząd zdjęcia raz błyśnie a drugiego błysku w ogole nie ma i te przegrzewanie:/ Na pewno nie jest to wina baterii, wkładałem inne i ten sam problem. Myślałem, że to od zakładanego dyfuzora, robiłem bez i to samo. Bardzo proszę o podpowiedzi, dodam jeszcze, że od początku gdy była kupiona nowa, zachowuje się tak samo.
pozdr,
Kacper
Każdy wie od lat, że SB-900 się przegrzewa.
Są 3 opcje:
1 - zewnętrzne zasilanie
2 - wyłączenie ostrzeżeń o przegrzaniu - może uśmiercić lampę, albo rozwalić akumulatory.
3 - kupić SB-910
Thunder_
28-02-2014, 23:36
Najprostsza droga to zmiana lampy.
A niby czym się różni SB910 od SB900 pod względem przegrzewania się? Obydwie lampy to te same konstrukcje palnika, różnią się tylko softem i paroma kosmetycznymi elementami typu design przycisków. Jeśli komuś się przegrzewa Sb900 to i SB910 nie będzie lepsza, tylko później to zakomunikuje, jej soft jest tak skonstruowany żeby alarm wszczynać przy nieco wyższej temperaturze, więc zrobi się na niej może 2-3 zdjęcia więcej zanim się wyłączy.
W obu lampach SB900 i Sb910, można wyłączyć alarm i blokadę przegrzania, alarm (dźwiękowy) polecam wyłączyć bo jest wkurzający ale blokady nie polecam wyłączać bo łatwo wtedy spalić palnik.
Zewnętrzne zasilanie i battery packi skracają czas ładowania kondensatora i lampa jest szybciej gotowa do strzału, więc zniknie problem "co drugie jest doświetlone a co trzecie nie do końca". :) nie zmieni to jednak faktu że palnik się nagrzewa.
Żadna z tych trzech opcji którą podał GonzoG nie sprawi że lampa nie będzie się przegrzewała.
Pracuję na tych lampach od paru lat i znam ich możliwości, zdarza mi się je przegrzać ale naprawdę bardzo rzadko i dokładnie wiem kiedy się przegrzeją bo znam je na tyle dobrze żeby to ocenić za wczasu, czasem nie ma innej możliwości w zastanych okolicznościach, dlatego w takich sytuacjach mam drugą lampę pod ręką.
Z mojej strony co mogę Ci Kacperfoto doradzić, to że jeśli już musisz w pewnych momentach używać szybkich serii, to zwiększ ISO do maksymalnego użytkowego poziomu w Twoim body i zmniejsz przysłonę do jak najniższej tylko można dla danej sceny. Ulżysz wtedy lampie i nie będzie musiała palić z pełną mocą. Im masz większą przysłonę i mniejsze ISO tym więcej światła lampa musi wyemitować aby poprawnie doświetlić scenę, co za tym idzie szybciej się nagrzewa.
Jeśli robisz zdjęcia na ISO 200 i f8 w ciemnym pomieszczeniu to żadna lampa reporterska nie podoła w szybkich seriach. Wtedy ISO dajesz na np 1600 i f3.2, to się oczywiście różni w zależności od konkretnego modelu bo np w D3s ISO 3200 jest jak najbardziej użytkowe ale np w D90 już się nie da tego oglądać.
Nie napisałeś jakie parametry masz ustawione przy foceniu ani jakiego body używasz ale z doświadczenia wiem że zły dobór ISO i przysłony to są najczęstsze przyczyny przegrzania tych lamp.
Może Ci pomóc również zmniejszenie ilości wykonywanych zdjęć w serii, w każdym body Nikona można to ustawić. Zmniejsz chociaż o jedno/dwa zdjęcia mniej na sekundę, a w efekcie będziesz miał wszystkie klatki poprawnie naświetlone. Jeśli masz w serii co drugie lub co trzecie zdjęcie nie naświetlone to znaczy że lampa nie zdążyła naładować kondensatora i po prostu nie wyemitowała dostatecznie mocnego błysku. Tu właśnie może pomóc zewnętrzne zasilanie lub batterypack Nikon SD-9, zamienników nie polecam.
Nagrzewające się akumulatory w komorze lampy nie mają znaczenia dla blokady termicznej, która mierzy temperaturę okolic palnika a nie korpusu lampy. Ich temperatura w tak niewielkim stopniu zmienia temperaturę wewnątrz lampy że nie ma to żadnego znaczenia przy tak wysokich temperaturach palnika.
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości co do tematu to napisz jakiego body używasz i jakie masz ustawienia ISO, przysłony i ilości zdjęć na sekundę w serii w trakcie tych problemów.
Ps. Stare Sunpaki nie miały takiej mocy jak nowe Sabiny. ;)
SB-910 będzie się tylko wolniej ładować jak się nagrzeje i nie pozwoli błyskać tak często, to jest to zabezpieczenie
LG G2 + Tapatalk
kacperfoto
01-03-2014, 12:40
Witam!
Dziękuje za odpowiedzi. Używam d2x i d300, częściej jednak tego drugiego body w przypadku gdzie lampa mi nic nie pomorze (np. koncerty czy ładnie oświetlone konferencje ) a iso jest lepsze niż w d2x. Stąd częściej robie na d300. Gównie przegrzewa i nie doświetla się lampa gdy muszę robić te foty w miarę szybko np. gdy ludzie stoją na ściankach. I tu może być po części mój problem zwykle używam iso 320 max do 400 a faktycznie zdarza mi się robić w dość ciemnych miejscach. Przesłonę mam na 5 przy obiektywie 17-35 głównie dlatego, że musze mieć ostre wszystkie postacie, spory nacisk mam na wyraźne wszystkie twarze a często jest tak, że ktoś ważny stoi delikatnie tylko za osobą z pierwszego planu a ja muszę mieć tą postać lekko z tyłu w miarę ostrą a przy lekkim nawet zoomie i f.2,8 czy 3,2 to nie wykonalne. Batterypack dobre rozwiązanie, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na wydatki a widziałem, że jest to rząd około 800-900zł. Co do zdjęć seryjnych to zmieniłem wcześniej żeby za szybko nie robiły. Blokadę dźwięku mam wyłączona bo dosłownie co chwila by mi "pikało" heh :) Mimo wszystko wydaje mi się, że nie powinno tak być i nie powinna taka lampa jak sb900 tak się zachowywać bo wiem, że inni walą błyskiem w seriach i nic się z nią nie dzieje. ISO w d300 mógłbym ustawić na 800 wolałbym nie ryzykować podbicia wyżej. Robie zdjęcia z lampą na ustawieniach w aparacie manual Czas 1/80 lub 1/100 a przesłona na 5. Lampe mam ustawioną na TTL FP. Zdarza się też czasem, że pierwsze zdjęcie lampa prześwietli twarze, a drugie gdy wiem, że lampa już jest lekko"zmęczona" doświetli prawidłowo tu pewnie wina ustawień. Czy jest coś jeszcze co mogę zmienić ?
SB-910 będzie się tylko wolniej ładować jak się nagrzeje i nie pozwoli błyskać tak często, to jest to zabezpieczenie
Zabezpieczenie przed przegrzaniem odcina zupełnie możliwość błyskania do momentu aż temperatura opadnie, nie spowalnia ładowania tylko zupełnie unieruchamia lampę na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund.
Jeśli lampa zaczyna wolniej ładować kondensator to znaczy że akumulatory/baterie są już w znacznym stopniu zużyte. Batterypack rozwiązuje ten problem.
@kacperfoto: Po pierwsze wyłącz tryb TTL FP gdy masz czasy niższe niż 1/250sek. Tu właśnie masz problem. Instrukcja się kłania. ;) Choć tam jest to trochę lakonicznie opisane więc lepiej poczytać o tym na necie.
Tryb FP jest tylko do szybkich czasów migawki czyli przeważnie w dobrym świetle zastanym. To trochę skomplikowany temat ale do zrozumienia w 5 minut.
Tryb FP włączasz tylko gdy prędkość migawki jest równa lub szybsza niż 1/250 sek ponieważ kurtyny migawki przy tej prędkości nie zdążą w pełni odsłonić matrycy aby dopuścić do niej błysk lampy. Poszukaj najlepiej poradników o tym trybie na YouTube gdzie pokazują różne wizualizacje jak to fizycznie działa. Na forum poruszany temat od ery dinozaurów i aż do dziś żywy.
Ta lampa naprawdę sporo potrafi i nigdy nie jest "zmęczona", zawsze doświetli prawidłowo w TTLu czy manualu tylko trzeba z niej umiejętnie korzystać. ;)
Twoja lampa jest w porządku, po tym co piszesz wnioskuję że lampa zachowuje się normalnie na tych ustawieniach.
Używam jej przy seriach 9/sek w trybie TTL i nie zawodzi mnie nigdy, może zawieść tylko wtedy gdy każesz jej zrobić rzeczy którym nie podoła, czyli szybko rozświetlać spory kadr w słabym zastanym, przy ustawieniach dużej przysłony i niskim ISO. Może to zrobić szybko ale jej w tym pomóż, daj jej większy otwór przysłony i wyższą czułość ISO i wtedy Sabinka błyska nawet seriami.
Pamiętaj że ilość światła lampy błyskowej regulujesz za pomocą ISO i przysłony, czas migawi (30sek do 1/250 sek) nie ma znaczenia dla błysku który trwa 1/15000 sek.
(Inaczej się to ma w trybie FP przy prędkościach od 1/250sek do 1/8000sek gdzie lampa błyska ultra szybką serią ale o znacznie mniejszej mocy.)
Prędkością migawki regulujesz tylko światło zastane.
Do tego typu fotografii wysokie ISO i jasne szkła to podstawa. Jeśli myślisz na poważnie o tej dziedzinie, to przemyśl zmianę body na coś co da Ci użytkowe ISO3200 i większe. Jasne stałki tu bardzo pomogą ale zoomy rzędu f2.8 na całym zakresie ogniskowej też dają radę.
Do optymalnej głębi ostrości dla osób stojących w dwóch rzędach blisko siebie sprawdza się przysłona f4 do f5.6 zależnie od odległości, ostrość ustawiasz na ucho osoby z pierwszego rzędu. Nie ma co tu przesadzać i wyjeżdżać na f8, chyba że światło zastane jest dobre. Nikt już nie publikuje zdjęć reporterskich gdzie lampa błyskowa dominuje ekspozycję, idealny balans światła błyskowego w repo to taki żeby doświetlić jak najmniej widocznie a nie zdominować światło zastane.
W fotografii koncertowej używanie lampy jest w ogóle karygodne. Ktoś wydał grube pieniądze na światło sceniczne, efekty i ogólne wrażenia widowni i chce się tym pochwalić, nawet na zdjęciach, nie ma sensu tego niweczyć błyskiem. Tu polecam tylko wysokie ISO i małą przysłonę. Choć są wyjątki gdzie błyskiem można zrobić coś fajnego, np zamrozić ruch na pierwszym planie a tło i światła efektownie rozmyć długim czasem lub zoomingiem, panningiem itp. ale nie zawsze można używać lamp.
Na koncertach w wyznaczonych miejscach dla fotografów tzw. pitach jest najczęściej totalny zakaz używania lamp.
Polecam Ci również ustawienie zoomu lampy na 200mm, da to wąski promień światła oświetlający tylko środek kadru i odsunie palnik od soczewki dzięki czemu soczewka będzie dłużej sprawna, nie zżółknie lub nie przepali się po latach gdy już będzie nieco porysowana. Jak zakładasz filtry żelowe to też lepiej odsunąć palnik od soczewki, bo filtry łatwo się deformują od temperatury palnika.
Polecam używanie kabla iTTL dzięki czemu można podnieść wyżej lampę nad głowami ludzi i oświetlić tylko tą cześć kadru którą chcesz. Mało tego :) polecam również używanie mini snoota do tej techniki, mimo ustawienia zoomu lampy na 200mm zawsze trochę światła będzie rozpraszane dookoła przez soczewkę fresnela oświetlając pierwszy plan. Używam snoota którego zrobiłem z butelki plastikowej pomalowanej na czarny mat, mój dopracowany patent, wszyscy pytają co to jest i gdzie to można kupić :) można kupić mini snooty za jakieś 30 zł ale cały czas je gubię na zleceniach i wolę je robić sam.
Co do akumulatorków, to korzystam teraz z Eneloop 2500mAh (czarne XXX) w porównaniu do Eneloop 2000mAh (białych), nieznacznie ale dłużej utrzymują szybkie czasy ładowania kondensatora lampy. To też ma znaczenie przy szybkim fotografowaniu.
Zabezpieczenie przed przegrzaniem odcina zupełnie możliwość błyskania do momentu aż temperatura opadnie, nie spowalnia ładowania tylko zupełnie unieruchamia lampę na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund.
Jeśli lampa zaczyna wolniej ładować kondensator to znaczy że akumulatory/baterie są już w znacznym stopniu zużyte. Batterypack rozwiązuje ten problem.
Aktualnie wszystkie lampy działają tak, że gdy się zgrzeją, to znacznie wolniej się ładują.
1. Mniej obciąża to aku, a więc nie grzeją się tak
2. Pozwala bardziej schłodzić palnik
Nie ma to nic wspólnego ze słabymi bateriami. Nawet przy zewnętrznym zasilaniu, jak zgrzejesz SB-910, to będzie się wolniej ładować.
Jeśli SB-900/910 nie starcza, czy to za wolno się ładuje, czy nie starcza na błyskanie w serii, to jest tylko jedno wyjście - "młotek".
A dokładnie Metz 76 MZ-5 - raz - palnik chłodzony wiatrakiem, 2 - ma dużą moc i starcza na wiele błysków w serii.
Aktualnie wszystkie lampy działają tak, że gdy się zgrzeją, to znacznie wolniej się ładują.
1. Mniej obciąża to aku, a więc nie grzeją się tak
2. Pozwala bardziej schłodzić palnik
Nic bardziej mylnego.
Lampy, a dokładniej kondensatory w lampach, znacznie wolniej się ładują gdy długo używa się ich na tym samym komplecie akumulatorów/baterii. Akumulatory podczas robienia zdjęć z klatki na klatkę rozładowują się i dlatego nie ładują lampy tak szybko jak w pełni naładowane - to normalne zjawisko.
W pełni naładowane akumulatory Eneloop 2500 mAh naładują kondensator w SB900 po wyzwoleniu pełnego błysku w około 2 sekundy, gdy się je używa przez kilkadziesiąt takich cykli, tracą swoją moc i wydłuża się czas ładowania kondensatora, gdy dochodzi do 4 sekund wielu fotografów, w tym i ja, wymienia je na zapasowy w pełni naładowany komplet. Nie czekam aż padną tylko wymieniam na naładowane i pracuję dalej na szybkich czasach ładowania lampy. Oczywiście jeśli nie używa się pełnej mocy lampy, czas ładowania kondensatora lampy skraca się do nawet ułamka sekundy w zależności od mocy błysku, wtedy można fotografować nawet szybkimi seriami 11 klatek/sek.
Temperatura akumulatorów nie ma znaczenia dla wbudowanego zabezpieczenia termicznego lamp. Czujnik mierzenia temperatury jest zamontowany koło palnika. Komora baterii jest w odrębnej części lampy oddzielonej od palnika przegubem i kilkoma warstwami plastiku, to dwie odrębne plastikowe komory otoczone plastikową obudową i połączone przegubem. Większy wpływ na zabezpieczenie termiczne lampy mają warunki atmosferyczne, praca w pełnym słońcu przez kilka godzin powoduje dodatkowy wzrost temperatury w komorze palnika.
Mit o tym że grzejące się akumulatory mają tu jakiekolwiek znaczenie powstał dzięki laikom na forach internetowych i żyje tylko dzięki przekazywaniu go dalej przez laików.
Wszystkie profesjonalne lampy błyskowe działają tak aby dać możliwość zrobienia zdjęcia w każdych warunkach. Niezależnie czy palnik jest już mocno nagrzany czy nie, lampa musi błysnąć w każdym momencie. Żadne spowalnianie pracy lampy nie jest tu przewidziane i zaplanowane. W sytuacji kryzysowej ma się po prostu zablokować aż do momentu gdy temperatura będzie na tyle niska aby ponownie móc wykonać zdjęcie. Lampy muszą błyskać zawsze, gdy fotograf tego potrzebuje, dlatego istnieje możliwość wyłączenia tej blokady. Czasem ważniejsze jest zdjęcie niż sprawność lampy a dla niektórych profesjonalistów to wręcz normalna sprawa że ważniejsze jest zdobycie zdjęcia niż cena sprzętu i tą blokadę mają wyłączoną na stałe w konkretnych zleceniach.
Mit o tym że lampy zwalniają z powodu wbudowanych zabezpieczeń to jakieś farmazony.
Lampy są zaprojektowane tak aby błyskały kiedy tylko mogą, teorie o spowalnianiu pracy z powodu wbudowanych zabezpieczeń są po prostu bez sensu.
Powtórzę co wiem i wie każdy użytkownik tej lampy: jedyną możliwą przyczyną dla której lampa wydłuża czas gotowości do błysku są częściowo zużyte baterie. Potwierdzi to każdy doświadczony użytkownik lamp błyskowych, niezależnie czy używa lamp Nikona czy innych producentów.
Potwierdzają to profesjonalni fotografowie którzy używają lamp błyskowych a nawet producent w instrukcji użytkownika, gdyby ktoś chciał w końcu do niej zaglądnąć.
Nic bardziej mylnego.
Lampy, a dokładniej kondensatory w lampach, znacznie wolniej się ładują gdy długo używa się ich na tym samym komplecie akumulatorów/baterii. Akumulatory podczas robienia zdjęć z klatki na klatkę rozładowują się i dlatego nie ładują lampy tak szybko jak w pełni naładowane - to normalne zjawisko.
Czyli producenci też się mylą w opisie działania swoich lamp ??
Bo Nikona wyraźnie napisał, że w celu wyeliminowania blokowania lampy w wyniku przegrzania, lampa stosuje spowolnienie ładowania.
To samo jest w Metzu. Normalnie ładuje się w 3-4s, jak się zgrzeje, to nawet wymiana na nowe aku nie skraca czasu poniżej 7-8s.
Kup drugą lampę i stosuj obie na raz. Wtedy każdą z nich będziesz mógł ustawić na połowę obecnie używanej mocy. Będą się mniej grzać i szybciej ładować. Ale coś za coś. Pojawi się problem obsługi dwóch klocków - potrzebowałbyś jakiegoś specjalnego uchwytu na 2 lampy i synchronizacji jednej z drugą. No i będzie więcej do noszenia.
czy nasilenie problemu jest identyczne we wszystkich egzemplarzach SB-900?
bo moja nie powiem - kilka razy się zbuntowała (włączyło się zabezpieczenie) ale było to tylko w sytuacjach dość ostrego znęcania się nad nią (ciemno, daleko, dyfuzor, seria)
na co dzień problem mi nie dokucza.
Użytkownik wali serią na 100%, to lampa się przegrzewa (ISO 320, f 5). Wystarczy podnieść ISO.
Czyli producenci też się mylą w opisie działania swoich lamp ??
Bo Nikona wyraźnie napisał, że w celu wyeliminowania blokowania lampy w wyniku przegrzania, lampa stosuje spowolnienie ładowania.
To samo jest w Metzu. Normalnie ładuje się w 3-4s, jak się zgrzeje, to nawet wymiana na nowe aku nie skraca czasu poniżej 7-8s.
Ech...
Podaj proszę źródło tej informacji, gdzie Nikon to wyraźnie napisał. Nigdy nie spotkałem się z takim opisem działania lampy w oficjalnych źródłach Nikona. Za to często spotykam się z takimi twierdzeniami na forach.
W moich SB900 i SB910 właśnie pomaga wymiana akumulatorów gdy zaczynają spowalniać, są to moje osobiste, kilkuletnie doświadczenia z tymi lampami.
Niektórzy mają opory przed sięgnięciem do instrukcji, więc pozwolę sobie wrzucić tu odpowiednie fragmenty:
Instrukcja lampy Nikon SB900, strona F-6 (122):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img163/1963/e6hp.jpg)
Fragment z instrukcji lampy Nikon SB910, strona E-23:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img198/7953/pnro.jpg)
Powiedz mi proszę gdzie Ty tam czytasz że lampa spowalnia gdy jest rozgrzana/przegrzana. Zabezpieczenie nazywa się "Wyłącznik termiczny" (Thermal Cut-out) nie "Spowalniacz termiczny". :)
kacperfoto
03-03-2014, 16:26
Witam,
Dziękuje za odpowiedzi. Przy następnych akcjach będę robił foty z większym iso i wtedy dam znać jaki efekt. Musze również zainwestować w stałki, lub jasne obiektywy ale w miarę nie drogie póki co, ciekawym obiektywem jest 35-70 2.8 stary, ale dobre szkło o ile trafi się w miarę zacny stan:) A i jeszcze jedno, czy przy wysokiej czułości i otwartej dziurze :] do np. 2,8 czy 3,2 lampa na ttl-u nie prześwietli mi foty?
pozdr,
Kacper
TTL właśnie jest po to żeby samo ustawilo dobrze moc
LG G2 + Tapatalk
Witam,
Dziękuje za odpowiedzi. Przy następnych akcjach będę robił foty z większym iso i wtedy dam znać jaki efekt. Musze również zainwestować w stałki, lub jasne obiektywy ale w miarę nie drogie póki co, ciekawym obiektywem jest 35-70 2.8 stary, ale dobre szkło o ile trafi się w miarę zacny stan:) A i jeszcze jedno, czy przy wysokiej czułości i otwartej dziurze :] do np. 2,8 czy 3,2 lampa na ttl-u nie prześwietli mi foty?
pozdr,
Kacper
Może zdarzyć się, że prześwietli. W instrukcji masz podany zakres odległości, w których lampa jest wstanie dobrać moc, przy określonych parametrach ekspozycji.
kacperfoto
31-03-2014, 21:18
Witam,
Teraz robię na czas. 1/80 f. 4,5 (muszę, nie mogę robić na 2.8 -3.2 bo muszę mieć ostre w miarę wszystko przynajmniej cały pierwszy plan ) ISO jak jest ciemno to nawet do 1250, ale głównie robię w trudnych warunkach 640-800, w d300 wyżej wole nie wychodzić wyżej chyba, że są to na prawdę ekstremalne warunki to 1600 . Lampa się nie przegrzewa, wcześniej robiłem 250 ISO, totalna głupota. Zoom w lampie mam na 200mm dzięki czemu nie przegrzewa tak górnej części lampy. Dziękuje za rady . Zastanawiam się jeszcze na czasie czy zostawić taki jaki jest, bo taki ustawiłem, synchronizacji w aparacie na 1/80s i w lampie. Różnicy dużej a właściwie żadnej nie wiedze miedzy tą a 1/250s .
pozdr.
Różnica między 1/8 a 1/250 będzie widoczna tylko w tle. O ile jest tam jakiekolwiek światło.
@kacperfoto: Migawką (czasem naświetlania/prędkością migawki) kontrolujesz światło zastane tzn. ciągłe, przysłoną światło z lampy błyskowej - pamiętaj.
Ustawiając wolniejszy czas migawki np. 1/8 sek, wpuszczasz do matrycy więcej światła zastanego, ustawiając szybszy czas migawki np. 1/250 sek wpuszczasz mniej światła zastanego.
Czas trwania błysku z lampy błyskowej to około 1/15 000 sekundy więc czas migawki rzędu 1/250 sek czy 30 sek nie ma żadnego wpływu na ilość światła z tak krótkiego błysku, zawsze wpadnie go tyle samo.
FotoVideo
30-08-2016, 00:14
Witam,
Tak jak w temacie. Używam SB-900, często jestem zmuszony robić zdjęcia jedno po drugim. Problem polega na tym, żę strasznie przegrzewa mi się lampa wystarczy do 10 zdjęć pod rząd, nie jedno po drugim ale w małych odstępach czasowych i od razu wyskakuje komunikat, że jest przegrzana, co drugie jest doświetlone a co trzecie nie do końca. Używam baterii enelop na jednej akcji(do max 150 zdjęć) potrafią się wyładować nawet 3 zestawy baterii. Za każdym razem są strasznie gorące i palnik. Na pewno nie powinno tak być to profesjonalna lampa a przegrzewa się gorzej niż stary sunpak:) Czy macie jakieś sugestie, nie wiem może to kwestia ustawień, ale wątpię. Innym fotografom z którymi robię zdjęcia działa bez zarzutu u mnie gdy robie pod rząd zdjęcia raz błyśnie a drugiego błysku w ogole nie ma i te przegrzewanie:/ Na pewno nie jest to wina baterii, wkładałem inne i ten sam problem. Myślałem, że to od zakładanego dyfuzora, robiłem bez i to samo. Bardzo proszę o podpowiedzi, dodam jeszcze, że od początku gdy była kupiona nowa, zachowuje się tak samo.
pozdr,
Kacper
coś jest nie tak
SB-900 od 8 lat w obrocie wymieniony tylko żarnik i szkiełko na aku enelop 800ujęć bateryjki z lekkim przebiegiem co tydzień od 2 lat. zapasy nowych zawsze pod ręką nigdy nie wiadomo kiedy
RobertMiernik
30-08-2016, 00:20
Nie błyskaj na 1/1 mocy, nie napisałeś co to za zdjęcia robisz ale mam 3 dziewięćsetki i żadna nie robi na bateriach mniej niż 500 zdjęć i nie grzeje się wcześniej niż po 40 w rzędzie
Z Twojego opisu (150 zdjęć) wynika, że robisz je na maksa - tak, wtedy będzie się grzała, zwiększ ISO, czas albo zmniejsz przysłonę . Nie odbijaj lampy od 15 metrowych sufitów. Jak się nie da inaczej - kup dyfuzor (garego czy tam wieloryba).