PDA

Zobacz pełną wersję : bracketing 5stopniowy w d7100?

FrancisBegbie
28-02-2014, 18:26
Witajcie,
Czytam i czytam i nie mogę ustawić trzaśnięcia 5 zdjęć na bracketingu o różnym ustawieniu ekspozycji. Czytaj i niby jest ta funkcja, w instrukcji nie doczytałem tego, nie widzę a w sieci jakoś dojść do tego też nie mogę.

Moje pytanie - czy ktoś z Was bawi się bracketem? i wie jak ustawić te 5 kroków?

PS: Na interwale w samrwyzwalaczu też można więcej zdjęć trzasnąć z różną ekspozycją? Dzięki

Dodam, że mam w ustawieniach bracketingu tylko możliwość wyboru 3f ew. + i - 2f oraz 0,5-3EV. WartośćF odopowiedzialna jest za ilość zdjęć a 0,5-3 to EV?

krokus66
28-02-2014, 19:11
Na str. 133-134 instrukcji aparatu masz opisany braketing ekspozycji oraz rysunki.
W ustawieniach aparatu widzę:
Kroki: 0,3 0,7 1,0 2,0 oraz 3,0. Ilość zdjęć: 0F, 3F oraz 5F.

PanAmeba
28-02-2014, 19:12
Braketing (pod przyciskiem od otworzenia wbudowanego flesza) i pokrętła. Jednym ustawiasz różnicę ekspozycji, drugim ilość i kolejność zdjęć.

sokolnik
28-02-2014, 19:32
I jak potem złożyć te zdjecia?
W ps na warstwach? Nakładać na siebie?

krokus66
28-02-2014, 20:32
Oczywiście jest jeszcze 2F opisane w instrukcji. Ustawia się równie łatwo co poprzednie.

AndBed
28-02-2014, 21:19

Ale po co nakładać te zdjęcia. Od tego jest HDR. Bracketing używam jak nie jestem w stanie określić poprawnych ustawień aparatu, a drugiej szansy na wykonanie zdjęcia mogę nie mieć. Lub też jeśli robię zdjęcia a nie koniecznie chce oceniać je na wyświetlaczu. Jeśli już nakładać to tylko w PS warstwy. Tylko nie wiem czy jest sens.

krokus66
28-02-2014, 21:39
Gdy 1 zdjęcie, matryca nie jest w stanie prawidłowo oddać jednocześnie świateł i cieni stosuję braketing ekspozycji. 1 zdjęcie naświetlam na światła, drugie na cienie a 3 normalnie. Obrabiam w CS6.

FrancisBegbie
28-02-2014, 22:05
Dzięki wielkie Krokus66, musiałem zresetować ustawienia aparatu i zadziałało. A jak mam składać zdjęcia? przecież to żaden problem - jak automatycznie to EnsufeGUI a jak trzeba mi wyciągnąć kilka elementów (np. we wnętrzach to mogę na warstwie jeszcze popracować). HDR w aparacie jest dla mnie średnio użyteczny. Mając kilka zdjęć z różną ekspozycją mogę np. usunąć w łatwy sposób odbicia od szkła (np. na antyramie) czy okno, które jest prześwietlone.

Borat1979
28-02-2014, 22:21
To zależy co chcesz w ten sposób uzyskać.

Ale po co nakładać te zdjęcia. Od tego jest HDR. Bracketing używam jak nie jestem w stanie określić poprawnych ustawień aparatu, a drugiej szansy na wykonanie zdjęcia mogę nie mieć. Lub też jeśli robię zdjęcia a nie koniecznie chce oceniać je na wyświetlaczu. Jeśli już nakładać to tylko w PS warstwy. Tylko nie wiem czy jest sens.
Ale przecież Bracketing między innymi służy do HDR bo ten dostępny bezpośrednio w aparacie to lipa.

A łączenie na warstwach w PS ma sens pod warunkiem, że wiemy co chcemy w ten sposób uzyskać bo samo wrzucenie na warstwy nic nie da.

krokus66
28-02-2014, 22:48
Przeczytaj uważnie co napisałem powyżej.
Przy bardzo dużych kontrastach np. wschód lub zachód słońca matryca aparatu nie jest w stanie prawidłowo oddać świateł i cieni. Wówczas możesz/należy ratować się filtrami połówkowymi. Stosowanie filtrów jest jednak oddzielnym bardzo szerokim tematem.
Wracając do tematu - są pewne granice wyciągania świateł i cieni, nie przeskoczysz ich.

HDR daje Tobie ponadto piękną, bardzo wysoką dynamikę tonalną, tak bardzo wysoką, że pojedyncze zdjęcie nie jest w stanie jej oddać. Pod pojęciem HDR często myśli się o dalszych przekształceniach w efekcie których wychodzą potworki, którymi można niegrzeczne dzieci straszyć - ja mówię tylko o NORMALNYM zdjęciu.
Na JPEG szkoda mi czasu a RAW-y obrabiam w kompie, HDR też. Zaczynam w CNX2 i następnie przechodzę na CS6.

Ważna uwaga. HDR nie jest lekarstwem na wszelkie dolegliwości, podobnie ABS i opony zimowe tylko zmniejszają ryzyko kolizji.

FrancisBegbie
01-03-2014, 19:38
Ja polecam przetestować program (darmowy) EnfuseGUI ze zdjęciami z bracketingu. Dają przyjemny, szybki efekt ładnego obrazka tworząc poprawny histogram. Oczywiście na warstwach można więcej uzyskać, pod warunkiem, że się potrafi pracować. EnfuseGUI (Fuzja) jest jednak prostym softem, dzięki któremu unikniemy wspomnianych wyżej "potworków" przesadzonych. Na początek zabawy wystarczy a i przekona do użycia bracketu w przyszlości.

Borat1979
01-03-2014, 20:10
Ten program nawet RAWów nie obsługuje

FrancisBegbie
01-03-2014, 20:16
Bo program jest prosty i służy do złożenia fuzji z wywołanych rawów.

misie0077
21-04-2023, 01:06
Stary już temat ale nie chce zakładać nowego. Jak zapisać takie zdjęcie z trzech lub więcej RAWów i przesłać je komuś innemu zachowując nadal bezstratna jakoś jak czysty RAW?

Wind Mill
21-04-2023, 05:30
Taki składak z samej definicji nie będzie już RAW'em.
Można zrobić składanego TIFF'a i zapodać go bezpośrednio (waga będzie spora) lub owego TIFF'a zapisać jako .NEF - jedyna różnica to mniejsza waga pliku.

TOP67
21-04-2023, 22:18
LR i ACR zapisują HDR w pliku DNG, który ma wszelkie możliwości RAW