PDA

Zobacz pełną wersję : Przed zakupem pierwszej lustrzanki

michaubpl
28-02-2014, 18:19
Na początku chciałbym się przedstawić i powitać Wszystkich Użytkowników Forum. Mam na imię Michał.

Obecnie służy mi Sony DSC-HX100V. Mijają już dwa lata od zakupu tego aparatu i planuję zakup nowego.

Zdjęcia, które wykonuję moim Sony to w większości fotki związane z pracą a także z wyjazdów i uroczystości rodzinnych.

Poszukując następcy dla mojego obecnego sprzętu jestem przekonany do zakupu Nikona. W pracy niejednokrotnie miałem okazję bawić się D7000 z obiektywem N 18-200mm. Jest to duża zabawka i bardzo dużą ilością funkcji. Opanowanie wszystkich przycisków i przełączników zajmuje ogrom czasu. A połączenie tego wszystkiego w całość i wykorzystanie jeszcze więcej. Po około roku użytkowania HX100V zacząłem trochę żałować, że nie kupiłem jakiejś lustrzanki. Ale po co mi ona skoro bym nie umiał jej wykorzystać. Miałem trochę czasu na naukę.

Osobiście zastanawiam się nad wyborem spośród modeli z serii D5XXX. Jak na pierwszą lustrzankę w 100% powinno wystarczyć a na początku nauczenie się funkcji zajmie trochę czasu.
Porównując cenowo modele D5100, D5200 i najnowszy D5300 wybór powinien być tylko jeden D5100. Ale tego nie kupię. Osobiście przemawia za mną model D5300. Parametry tego modelu w porównaniu do poprzednika może nie są jakimś wielkim skokiem technologicznym i D5200 w zupełności by wystarczył na moje potrzeby. Funkcją, która skłania mnie do zakupy D5300 jest wbudowany GPS, która również jest w moim obecnym aparacie. Geolokalizacja zrobionych zdjęć jest bardzo przydatna dla mnie. Rozważałem też zakup D5200 i dokupienie modułu GPS ale to tyle co D5300.

Co do samego body jestem przekonany i na razie nie zmieniam decyzji. Problem jest z dokonaniem wyboru co do samych obiektywów. Chciałbym zakupić 2 ale nie wiem czy nie przerośnie to mojego budżetu. Jeden to jakiś teleobiektyw a drugi jakiś standardowy lub szerokokątny. Chciałbym uniknąć kupna czegoś "uniwersalnego".

Co do zdjęć, które będę chciał wykonać to zdjęcia z powietrza. Jaki obiektyw najlepiej wybrać?

Z góry dziękuję za cenne uwagi i propozycje.

Przemek-83
28-02-2014, 19:39
Uważam że temat powinien trafić do kosza.
Nie jesteś odosobnionym przypadkiem który planuje se coś tam gdzieś tam kupić i w zasadzie już wie co chce kupic tylko musi se najpierw o tym popisać.Jest sporo tematów 5xxx.

zgera
28-02-2014, 19:43
Uważam że temat powinien trafić do kosza.
Nie jesteś odosobnionym przypadkiem który planuje se coś tam gdzieś tam kupić i w zasadzie już wie co chce kupic tylko musi se najpierw o tym popisać.Jest sporo tematów 5xxx.

Popieram, do kosza z tym tematem, nie będziemy każdego z osobna przekonywać jak dobrego wyboru dokonał.

Andrzej1974
28-02-2014, 20:10
Osobiście zastanawiam się nad wyborem spośród modeli z serii D5XXX. Jak na pierwszą lustrzankę w 100% powinno wystarczyć a na początku nauczenie się funkcji zajmie trochę czasu.
Porównując cenowo modele D5100, D5200 i najnowszy D5300 wybór powinien być tylko jeden D5100. Ale tego nie kupię. Osobiście przemawia za mną model D5300. Parametry tego modelu w porównaniu do poprzednika może nie są jakimś wielkim skokiem technologicznym i D5200 w zupełności by wystarczył na moje potrzeby. Funkcją, która skłania mnie do zakupy D5300 jest wbudowany GPS, która również jest w moim obecnym aparacie. Geolokalizacja zrobionych zdjęć jest bardzo przydatna dla mnie. Rozważałem też zakup D5200 i dokupienie modułu GPS ale to tyle co D5300.

Co do samego body jestem przekonany i na razie nie zmieniam decyzji.

Skoro wybrałeś aparat to po co ten temat? Takich tematów jest masa... A co do obiektywu to zapraszam do działu o optyce. Znajdziesz tam także obiektywy do D5300, który chcesz kupić.

amirez
28-02-2014, 20:16
Okropni jesteście! Pan Michał grzecznie się pyta, czy dobrze wybrał, a Wy psy na nim wieszacie ;)
Dobrze Pan wybrał.

MstrG
28-02-2014, 20:41
michaubpl, fajnie gdybyś określił budżet na obiektywy. Czy to ma być nowe, czy w grę wchodzą tez używki?
Fajnym i bardzo uniwersalnym zestawem by była Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM + Nikkor 55-300mm / Tamron 70-300mm VC USD / Nikkor 70-300mm VR. Z czasem można w miarę potrzeb dokupić jakieś portretowe szkło + lampę.

michaubpl
28-02-2014, 21:01
michaubpl, fajnie gdybyś określił budżet na obiektywy. Czy to ma być nowe, czy w grę wchodzą tez używki?
Fajnym i bardzo uniwersalnym zestawem by była Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM + Nikkor 55-300mm / Tamron 70-300mm VC USD / Nikkor 70-300mm VR. Z czasem można w miarę potrzeb dokupić jakieś portretowe szkło + lampę.

Na obiektywy na początek 2000 zł, wolałbym nowe chyba, że coś w dobrej cenie używanego i w dobrym stanie bym znalazł. Dziękuję za propozycję.

MstrG
28-02-2014, 21:41
Na obiektywy na początek 2000 zł, wolałbym nowe chyba, że coś w dobrej cenie używanego i w dobrym stanie bym znalazł. Dziękuję za propozycję.

Piszesz w pierwszym poście

Co do zdjęć, które będę chciał wykonać to zdjęcia z powietrza. Jaki obiektyw najlepiej wybrać?

Możesz mi to przybliżyć - z jakiej odległości, w jakich warunkach i co będziesz fotografował?
Oprócz tego i tak będziesz robić "standardowe" fotki rodzinie?
Skoro masz 2000zł, to może Nikkor 18-105mm VR + Tamron 70-300mm VC USD + jak troszkę dołożysz to 35mm f/1.8G DX...

michaubpl
28-02-2014, 21:56
Co do zdjęć z powietrza to w większości ok. 300 metrów na ziemią, w większości miasta i obszary zurbanizowane, rzadziej krajobrazy. Co do warunków to kiedy tylko będzie można wzbić się w powietrze.

Również zdjęcia standardowe rodzinne foty.

Przemek-83
28-02-2014, 22:15

Chciało Ci się to pisać 153 raz ?