Zobacz pełną wersję : Grip odklejająca się guma.
kurczeblade
28-02-2014, 14:59
Mam gripa Phottixa do d600, generalnie od środka zaczęła się odklejać guma i czuć to pod palcami. Również przy samej krawędzi guma zaczyna odchodzić. Mam do Was pytanie, czy macie jakiś sposób na odklejającą się gumę(sprawdzony) chciałem całkowicie ściągnąć gumę i zakleić ponownie, ale trochę się martwię że gumą się naciągnie podczas ściągania. Jeżeli macie jakieś doświadczenie to prosiłbym o napisanie kilka słów, ponieważ kiedyś już kleiłem inny grip, ale klejem typu "kropelka" po ściśnięciu wylał mi się na zewnątrz i zostały ślady, teraz nie chciałbym popełnić tego błędu :)
Mam jeszcze na grip gwarancje w sumie, ale totalnie nie wiem czy warto to wysłać, ponieważ nie wiem jak serwis Phottixa się zachowuje i czy dokleją tą gumę? Miał ktoś coś wspólnego z serwisem phottixa ? :)
kwiatek88
28-02-2014, 21:00
Miałem kiedyś to samo z gripem tego producenta,ale na pocieszenie powiem, że gumy to nie jest mocna strona zamienników!U mnie był bąbel pośrodku,jeden centymetr od brzegu i odklejający się jeden z rogów.Ja zrobiłem tak:Odkleiłem gumę na całej szerokości ,na głębokość około 3cm od brzegu(podważać szeroką plastikową szpatułką nie naciągając gumy.Po odklejeniu,między gumę a plastik włożyłem długi patyczek(do szaszłyków) w celu odsunięcia gumy i posmarowania klejem.Obie powierzchnie smarujemy cienko klejem BUTAPREN za pomocą pędzelka. Plastik w miejscu gdzie będzie przyklejona guma i samą gumę(nie usuwamy starej warstwy kleju).Teraz należy odczekać około 10 minut(nie sklejamy od razu).Po przeschnięciu kleju wyjmujemy patyczek i sklejamy dokładnie dociskając.Po godzinie dociskamy raz jeszcze.Metoda bezpieczna bo butapren nie wpływa negatywnie na plastik w przeciwieństwie do kleju cyjanoakrylowego(kropelka i podobne).U mnie trzymało rok,dalej nie wiem bo sprzedałem gripa z body.
mysle ze suszarka do wlosow i spokojnie sobie poradzi z klejem pod gripem potem dobrze wyczyscic jakims rozpuszczalnikiem i butapren i tyle
kurczeblade
19-03-2014, 17:53
Dzięki Panowie za odpowiedź :)
a nie lepiej kupic tasme dwustronna ??
potwierdzam w przypadku polaczenia gumy z plastikiem najlepszy bedzie butapren lub ewentualnie klej do gumy..
taśma wg mnie odpada w przypadku gdy odkleja sie tylko fragment gumy ...
kwiatek88
20-03-2014, 22:21
a nie lepiej kupic tasme dwustronna ??
Oczywiście że lepiej.Ale wtedy należy odkleić całą gumę,od niej taśmę dwustronną,oczyszczamy z resztek kleju,naklejamy nową taśmę,odtłuszczamy miejsce klejenia i naklejamy.
Do małych robótek.....butapren!