PDA

Zobacz pełną wersję : kolorystyka przy zapisie dla internetu

androsace
28-02-2014, 09:48
Witam,
Skalibrowałam laptopa lenowo w510. W momencie gdy obrabiam na nim zdjęcia w PS5 widzę właściwe kolory. Problem pojawia się przy zapisie dla internetu. Kiedy zapisuję zdjęcie dla internetu i wrzucam je na stronę pojawiają się przesadzone ostre kolory, głównie czerwony. Jeśli to zapisane zdjęcie otworzę jeszcze raz w PS5 lub dowolnej przeglądarce zdjęć wygląda tak jak po po obróbce czyli kolory są o.k
Jeśli zapiszę zdjęcie nie dla internetu tylko po prostu jako jpg i dodam do mojej strony tez kolory odwzorowują to co zrobiłam w PS. Problem jest przy zapisie dla internetu. Proszę o pomoc bo może ktoś miał podobny problem,a ja już nie mam zielonego pojęcia o co chodzi...

stock
28-02-2014, 10:11
poczytaj sobie o zarządzaniu kolorem, profilach kolorystycznych przeglądarek itp itd. temat szeroki i takiej wiedzy nigdy za wiele - szczególnie fotografowi.

Iwek_22
28-02-2014, 10:17
Przekonwertuj zdjęcie do profilu: sRGB IEC 61966-2.1

androsace
28-02-2014, 11:43
stock czytam zmieniam profile i nic nie działa wciąż zapisuje mi dla internetu z innym kolorem

Iwek_22 na którym etapie przekonwertować do sRGB? robię to w zapisie dla internetu i wciąż nie pomaga

stock
28-02-2014, 11:57
ustaw w aparacie sRGB i rób wszystko na sRGB. Bo zadajac takie pytania nie potrzebujesz uzywac innych profili.

Kyle
28-02-2014, 17:48
ustaw w aparacie sRGB i rób wszystko na sRGB. Bo zadajac takie pytania nie potrzebujesz uzywac innych profili.Kupno lustrzanki i jazda na sRGB, to jak kupno najnowszego Porshe i jazda na max 4 biegu (z 6-7 dostępnych).

stock
28-02-2014, 18:14
Kupno lustrzanki i jazda na sRGB, to jak kupno najnowszego Porshe i jazda na max 4 biegu (z 6-7 dostępnych).

jak rozumiem Ty robisz tylko w AdobeRGB, zdjęcia obrabiasz na profesjonalnym monitorze za 20tyś i równie profesjonalnie je drukujesz ? Oczywiście Twoje pliki też pochodzą nie z D5100 a przynajmniej z D4, nieprawdaż ?
Ja jestem amatorem i robię w sRGB, wybacz :)

A autor wątku niech takich porad lepiej nie słucha i robi w sRGB jak znakomita większość ludzi na forum/świecie.

R
28-02-2014, 18:23
Kupno lustrzanki i jazda na sRGB, to jak kupno najnowszego Porshe i jazda na max 4 biegu (z 6-7 dostępnych).

hehe... to grube naduzycie ;)

Kyle
28-02-2014, 18:51
Ja jestem amatorem i robię w sRGB, wybacz :)
... ale co ma do tego bycie amatorem? Amator nie ma prawa rejestrować barw, które nie istnieją w sRGB (na niektórych fotach robi to wyraźną różnicę).

hehe... to grube naduzycie ;)No dobra, to kupuje nowego VW Passat i jedzie na max 4 biegu (bo faktycznie Porshe to taka bardziej top klasa) ;) ;)

R
28-02-2014, 18:53
pod warunkiem ze: widzisz te barwy podczas obrobki materialu, jestes w stanie przeniesc je na papier. w kazdym innym wypadku to przerost formy nad trescia. szczegolnie jesli zdjecie nigdy nie zyska postaci papierowej...

Lena&TheShadow
28-02-2014, 18:53

Sądzę, że jakbyś jeździł kiedyś samochodem Porsche ze skrzynią McLaren (rajdową) to zrozumiałbyś jak złe dałeś porównananie.

Kyle
28-02-2014, 18:58
pod warunkiem ze: widzisz te barwy podczas obrobki materialu, jestes w stanie przeniesc je na papier. w kazdym innym wypadku to przerost formy nad trescia. szczegolnie jesli zdjecie nigdy nie zyska postaci papierowej...No tak - trzeba to widzieć (monitor musi mieć szerszy gamut od sRGB), ale wcale nie trzeba przenosić zdjęcia na papier (z resztą wytłumacz, dla czego robienie w sRGB i nie przenoszenie na papier ma sens, a robienie w aRGB i nie przenoszenie na papier już sensu nie ma ... ? ).

Sądzę, że jakbyś jeździł kiedyś samochodem Porsche ze skrzynią McLaren (rajdową) to zrozumiałbyś jak złe dałeś porównananie.Aktualizacja - kupno dowolnego auta z 6-biegową skrzynią i jazda max na 4 biegu.

stock
28-02-2014, 19:57
a wyobrażasz sobie sytuację ze chcesz np pokazać swoje zdjęcie przyjaciołom bądź komukolwiek w sieci - masz pewność że ktoś ma monitor który wyświetla AdobeRGB ? która przeglądarka (przy założeniu ze zrobisz swoją stronę www) wyświetli to co tam namodziłeś w PSie ? Więc jaki sens ? Szczególnie że autor pyta o podstawy podstaw, więc nie ma pewnie pojęcia o czym tu piszemy :)

Kyle
28-02-2014, 20:56
a wyobrażasz sobie sytuację ze chcesz np pokazać swoje zdjęcie przyjaciołom bądź komukolwiek w sieci Nie ma problemu by na www przekonwertować do sRGB, czy komuś, kto ma sprzęt bez zarządzania barwą przesłać w przyciętej postaci. (oczywiście u siebie, można przyjaciółce/przyjacielowi pokazać szerszą paletę w wersji nieobciętej)

- masz pewność że ktoś ma monitor który wyświetla AdobeRGB ?Nie trzeba mieć takiego monitora, by poprawnie wyświetlić zdjęcie szerokogamutowe. A na www zawsze możesz profilaktycznie dać ucięte barwy do sRGB

która przeglądarka (przy założeniu ze zrobisz swoją stronę www) wyświetli to co tam namodziłeś w PSie ?Firefox i nie wiem czy nie doskubali w IE profilowania. Natomiast z przeglądarek zdjęć, to standardowa windows w trybie okna profiluje.

Więc jaki sens ? :)Taki, żeby choćby u siebie, jeśli nie teraz, to przynajmniej w przyszłości (lub komuś .... jeśli nie teraz to w przyszłości) móc wyświetlić barwy/dać zdjęcie z barwami, których w sRGB nie ma.

Robisz zdjęcia, któreś może być niesamowite ... i może sporo stracić na sRGB - i taki sens by tego unikać.

sokolnik
28-02-2014, 21:02
Szczególnie że autor pyta o podstawy podstaw, więc nie ma pewnie pojęcia o czym tu piszemy :)

To jest magia nikoniarzy :-)

androsace
28-02-2014, 21:37
o.k jeszcze raz od początku...

- Moja matryca laptopa została skalibrowana, dostałam plik ICC z ustawieniami kolorów, który mam poprawnie zainstalowany w systemie.
-Zdjęcie otwieram w ACR i ustawiam jako sRGB, wywołuję i otwieram w PS5. Tutaj dzieje się obróbka, powstaje fotka jaką chcę mieć
-Kiedy zapisuję jako zwykły jpg (zapisz jako...)kolory są takie jak w PS po zapisie
-Kiedy zdjęcie zapisuję dla internetu wówczas mam intensywniejsze kolory, bardziej przesadnie czerwone,zielone

Pytanie:

Jak ustawić kolory, profile,ustawienie próby w PS5 żeby było dobrze i żeby zarówno jpg jak i ustawienia dla internetu dawały mi takie odwzorowanie zdjęcia jakie widzę w PS?
Gdzie ma być profil z kalibracji, a gdzie sRGB

Proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie bo już moje metody prób i błedów nie dają rady...

parman
01-03-2014, 00:44
Czy masz mniej więcej takie ustawienia przy zapisie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img200/2149/a601.jpg)

velaskez
01-03-2014, 08:52

Haha, czyli i tak jakieś 200-230km/h :-P

fMsgICXfTec

A co do barwy...tak jak pisał stock i inni. Co z tego, że masz adobeRGB jeśli potem na drukarce masz profil sRGB i ona tak to wypluje. Kiedyś sam się bawiłem w adobeRGB, ale szybko z tego zrezygnowałem. Raz że jestem za cienki, żeby mieć nad tym kontrolę dobrą, a dwa w sieci i tak wszystko jest w sRGB.

pawl_s
01-03-2014, 09:08
Pytanie:

Jak ustawić kolory, profile,ustawienie próby w PS5 żeby było dobrze i żeby zarówno jpg jak i ustawienia dla internetu dawały mi takie odwzorowanie zdjęcia jakie widzę w PS?
Gdzie ma być profil z kalibracji, a gdzie sRGB

Proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie bo już moje metody prób i błedów nie dają rady...

A pytałaś u źródła (jakieś forum adobe czy ps)?

PS: skończcie proszę dyskusje o McLarenach bo i tak większość z nas do takiego nie wsiądzie, nie mówiąc o posiadaniu. A w temacie postów mało.

Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka

Kyle
01-03-2014, 12:27
Co z tego, że masz adobeRGB jeśli potem na drukarce masz profil sRGB i ona tak to wypluje.Przecież drukarka przekracza miejscami gamut sRGB.

na drukarce masz profil sRGB
No JA nie mam ... i nie wiem czy ktokolwiek ma.

Raz że jestem za cienki, żeby mieć nad tym kontrolę dobrą, a dwa w sieci i tak wszystko jest w sRGB.
Jeszcze zapomniałeś dodać, że zdjęcia na stronach www są często w kiepskiej jakości, rozdzielczości itd. - na szczęście świat nie kończy się na "fotkach ze stronek www"

PS: skończcie proszę dyskusje o McLarenach bo i tak większość z nas do takiego nie wsiądzie, nie mówiąc o posiadaniu. A w temacie postów mało.
Dla tego, by łatwiej było sobie wyobrazić co mam na myśli, napisałem później "kupno dowolnego auta z 6-biegową skrzynią i jazda max na 4 biegu".

pawl_s
01-03-2014, 13:29
A pytałaś u źródła (jakieś forum adobe czy ps)?

Na jakimś forum pisali, zeby w ustawieniach "save for web" eksportować bez metadanych. Podobno jakuś znany bug.

Borat1979
01-03-2014, 13:31
Dla tego, by łatwiej było sobie wyobrazić co mam na myśli, napisałem później "kupno dowolnego auta z 6-biegową skrzynią i jazda max na 4 biegu".

To całe gadanie o samochodach nie ma sensu bo tylko idiota nie zauważy, że jedzie na 4 biegu. W przypadku zdjęć większość oglądający i tak nie zauważy żadnej różnicy tym bardziej, że ogląda je tanich monitorach, laptopach, tabletach i telefonach.

Johanan
01-03-2014, 13:40
...
Kyle, nie zapuszczaj się na manowce, boć tam nic pożytecznego nie znajdziesz.
Poza tym, porównania motoryzacyjne kompletnie nie pasują do kwestii związanych z zarządzaniem barwą, więc proszę nie rozwijaj ich dalej.
Znacznie lepiej, pochylić się nad samym problemem, który niestety jest, a cała jego perfidia polega na tym, że jest kompletnie niezrozumiały dla całkiem sporego grona bytujących na tym forum Koleżanek i Kolegów.

Jeżeli zatem, ktoś nie ma ochoty zagłębiać się w meandry tak zwanych gamutów, to niechaj lepiej pozostanie przy sRGB i zapisuje w jotpegach, a oszczędzi sobie łamigłówek.

Już kiedyś o tym wspominałem, ale wówczas podniósł się tumult, że spycham amatorów do szufladki z zielonym napisem, ale tak po prawdzie, to czy przypadkiem nie było w tym racji? ;)

Jeżeli ktoś ma większe ambicje i sporo pieniędzy na sprzęt, to nikt nie broni bawić się w negatywy cyfrowe i gamuty aRGB, ale to jest zajęcie, niekoniecznie dostarczające samych przyjemności, zresztą dokładnie tak samo, jak moczenie się w odczynnikach w analogowej ciemni.

Znacznie prościej i przyjemniej, skupić się na kreowaniu obrazu w samym body, niż spędzać później eony minut na rozgryzaniu bohomazów, które się nieopatrznie popełniło, nazywając ten proces szumnie "obróbką".

Kyle
01-03-2014, 14:07
To całe gadanie o samochodach nie ma sensu bo tylko idiota nie zauważy, że jedzie na 4 biegu.Źle mnie zrozumiałeś - nie pisałem nic o "nieświadomości jazdy max na 4 biegu" tylko o ograniczeniu się do max 4 biegu, z całą świadomością. Bo użytkownik lustrzanki raczej zauważył że robi w sRGB ... i dalej robi w sRGB, a nawet mu tak na tym forum radzą.

W przypadku zdjęć większość oglądający i tak nie zauważy żadnej różnicy tym bardziej, że ogląda je tanich monitorach, laptopach, tabletach i telefonach.Tanie monitory trafiają/trafiały się z szerszym gamutem. Laptopy chyba też.

Kyle, nie zapuszczaj się na manowce, boć tam nic pożytecznego nie znajdziesz.
... jak nie rozumiesz analogii z samochodami, to widzisz manowce.

Jeżeli zatem, ktoś nie ma ochoty zagłębiać się w meandry tak zwanych gamutów, to niechaj lepiej pozostanie przy sRGB i zapisuje w jotpegach, a oszczędzi sobie łamigłówek.
Monitory wąskogamutowe, na dobrą sprawę nie pokrywają się idealnie z sRGB .... więc na dobrą sprawę i tak trzeba się w to "zagłębiać", czyli poprawne ustawić profile barw, powyżej pewnego poziomu akceptacji jakości. Wracając do wielu laptopów - one nie rzadko miały dużo węższy gamut od sRGB - jakie wyciągniesz z tego faktu wnioski?

Już kiedyś o tym wspominałem, ale wówczas podniósł się tumult, że spycham amatorów do szufladki z zielonym napisem, ale tak po prawdzie, to czy przypadkiem nie było w tym racji? ;)

To trochę jakby powiedzieć, że wszyscy Polacy piją dużo alkoholu i kradną (są pijakami i złodziejami) - nie można generalizować. Ja nie jestem zawodowcem, a jednak pojęcie o gamutach/profilach mam ... i to większe od niejednego zawodowca, który np. pracuje w labie, a nie wie po co jest profil do sprzętu naświetlającego itd.

Johanan
01-03-2014, 14:17
...
... jak nie rozumiesz analogii z samochodami, to widzisz manowce.

Wybacz, jeśli w czymś uchybiłem, ale na co dzień jeżdżę autem wymienionej marki, choć bardziej praktycznym niż omawiany model i nie widzę związków z D4, który również stanowi element podstawowego wyposażenia.

Monitory wąskogamutowe, na dobrą sprawę nie pokrywają się idealnie z sRGB .... więc na dobrą sprawę i tak trzeba się w to "zagłębiać"(to "zagłębianie" to z grubsza poprawne ustawienie profili), powyżej pewnego poziomu akceptacji jakości.

Zapewniam Cię, że wąsko gamutowe monitory, doskonale się sprawdzą przy małej edycji jotpegów.

To trochę jakby powiedzieć, że wszyscy Polacy piją dużo alkoholu (są pijakami) - nie można generalizować. Ja nie jestem zawodowcem, a jednak pojęcie o gamutach/profilach mam ... i to większe od niejednego zawodowca, który np. pracuje w labie, a nie wie po co jest profil do sprzętu naświetlającego itd.

Zatem brawo i szczerze gratuluję, bo to oznacza, że czasu spędzonego na forum nie przespałeś, tylko jak to się ma do innych, którzy wiedzą czasem, że coś dzwoni, tylko niekoniecznie wiedzą gdzie konkretnie?

Kyle
01-03-2014, 14:24
Jeżeli ktoś ma większe ambicje i sporo pieniędzy na sprzęt, to nikt nie broni bawić się w negatywy cyfrowe i gamuty aRGB,Jak masz mało pieniędzy to też można (w sumie już na najtańszej lustrzance {bo chyba wszystkie umożliwiają rejestrację szerszego gamutu od sRGB} i najtańszym szerokogamutowcu od "pospolitego" DELL'a zobaczysz więcej w pewnych zakresach barw) ... ale może faktycznie potrzeba minimum ambicji/chęci

Zapewniam Cię, że wąsko gamutowe monitory, doskonale się sprawdzą przy małej edycji jotpegów.

Oczywiście, że tak! Nawet były, można powiedzieć profesjonalne monitory wąskogamutowe (NEC 1990SX - jeśli nazwy nie przekręciłem) - nie przeczę. ... tylko po prostu widzisz węższy zakres barw ... część ucinasz (konwertujesz zdjęcie do sRGB) i po prostu pracować można.

Johanan
01-03-2014, 14:33
JAk masz mało pieniędzy to też można (w sumie już na najtańszej lustrzance i najtańszym szerokogamutowcu od DELL'a zobaczysz więcej w pewnych zakresach barw) ... ale może faktycznie potrzeba minimum ambicji/chęci

Chyba sam nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo niestosowne jest to, co powyżej napisałeś.

NIKT, powtarzam z naciskiem, NIKT nie powinien narzuć nikomu żadnych idealnych rozwiązań, dlatego nieraz wstydzę się swoich wypowiedzi w tonie zbyt kategorycznym, dobrze zatem, by każdy znalazł własną drogę na fotograficznym szlaku, bo nie musi to być droga cierniowa, wybrukowana trudnymi do spłacenia kredytami.

Dlatego też sugeruję czasem, że wcale niekonieczne jest zapisywanie w negatywach cyfrowych, by dołączyć do amatorskiego grona na tym, czy na innym forum.

...
Oczywiście, że tak! Nawet były, można powiedzieć profesjonalne monitory wąskogamutowe (NEC 1990SX - jeśli nazwy nie przekręciłem) - nie przeczę. ... tylko po prostu widzisz węższy zakres barw ... część ucinasz (konwertujesz zdjęcie do sRGB) i po prostu pracować można.

Sorry Kyle, ale w odniesieniu do mnie, cały Twój wysiłek jest kompletnie bez sensu. :D

Pomyśl dlaczego (?). ;)

Kurtz
01-03-2014, 16:49
To teraz pytanie, mam EV2436W i aparat który potrafi w aRGB zapisywać zdjęcia.
Co zyskam na przejściu na aRGB ( więcej kolorów, fajniejsze nazwy plików ), a co stracę ( ilość pracy dodatkowej, większe nakłady pracy przy zmianach/publikacji, etc ) ?
Na ile zyski i straty zależne są od waruków? Czy przy publikowaniu w internecie zdjęć, bądź wśród znajomych, którzy RGB traktują jak jakiś nowy dopalacz, może wystąpić zauważalna różnica w odbiorze? ( pomijając dopalacze )

Johanan
01-03-2014, 17:09
To teraz pytanie, mam EV2436W i aparat który potrafi w aRGB zapisywać zdjęcia.
Co zyskam na przejściu na aRGB ( więcej kolorów, fajniejsze nazwy plików ), a co stracę ( ilość pracy dodatkowej, większe nakłady pracy przy zmianach/publikacji, etc ) ?
Na ile zyski i straty zależne są od waruków? Czy przy publikowaniu w internecie zdjęć, bądź wśród znajomych, którzy RGB traktują jak jakiś nowy dopalacz, może wystąpić zauważalna różnica w odbiorze? ( pomijając dopalacze )

Obrazki w sieci, publikowane są w przestrzeni kolorystycznej sRGB, dlatego używanie szerszych przestrzeni kolorystycznych przy edycji obrazów przeznaczonych do publikacji w internecie jest w praktyce kompletnie nieuzasadnione.

Kurtz
01-03-2014, 17:15
A jak się sprawa ma w przypadku wydruków, czy to na własnej drukarce, czy w labie?

Johanan
01-03-2014, 18:17
A jak się sprawa ma w przypadku wydruków, czy to na własnej drukarce, czy w labie?

W wypadku labów, również sRGB, co do wydruków private to CMYK jest osobną przestrzenią: http://drukujwspomnienia.pl/files/images/lab.jpg .

pawl_s
01-03-2014, 19:20
Ja rozumiem, że o gamutach i innych można dyskutować bez końca, ale to nie ten temat.

Powiedzcie koleżance dlaczego PS zapisuje do internetu inaczej niż eksportuje do jpg? Cała pozostała dyskusja nie pomaga jej ani trochę.

Czornyj
01-03-2014, 20:11
Przestrzeń barwna laptopa odbiega od przestrzeni sRGB - po oprofilowaniu PS koryguje zdjęcia podczas wyświetlania, by skompensować różnice pomiędzy przestrzenią barwną*wyświetlacza laptopa, a przestrzenią sRGB - szczególnie, jeśli zapisujemy zdjęcie do internetu, gdzie profil ICC informujący aplikacje, że zdjęcie zostało wyrenderowane do przestrzeni sRGB nie jest dołączony. Aby zapobiec różnicy pomiędzy tym, co wyświetla PS a przeglądarka, należy:
1) zainstalować przeglądarkę FireFox
2) wpisać w pasku adresu polecenie about:config
3) zmienić zawartość tagu gfx.color_management.mode z domyślnej wartości "2" na "1"

W kwestii druku sytuacja ulega poważnym komplikacjom:
1) CMYK nas nie interesuje, to jest przestrzeń wykorzystywana w poligrafii. Jeśli ew. przygotowujemy coś*do usługowego druku offsetowego/cyfrowego, to przestrzeń AdobeRGB lub szersza jest właśnie po to, by nie przycinać przy konwersji do CMYKa partii kolorów opartych na Cyanie (zielenie, turkusy, błękity, granaty) - sRGB upiernicza na dzień dobry 25% Cyanu.
2) W przypadku minilabów - oprofilowany Fuji Frontier w trybie PD, oprofilowany Noritsu QSS-37/3801HD lub 320x na oprofilowany Noritsu QSS na printer driverze, każda Chromira i Lambda pozwalają*świecić pełnym gamutem papieru, dzięki czemu używając przestrzeni AdobeRGB (lub większej) możemy uzyskać bardziej nasycone zielenie, turkusy, błękity, granaty i czerwienie. Jeśli operator zapytany o w/w zaklęcia nie ma pojęcia o co kaman, bezwzględnie wysyłamy sRGB i cześć pracy, bo wysyłając cokolwiek innego w najlepszym wypadku nie ugramy nic więcej, w najgorszym dostaniemy zdesaturowaną kaszanę*o przekoszonych barwach.
3) Druk na fotograficznych drukarkach/ploterach atramentowych barwnikowych/pigmentowych umożliwia uzyskanie barw partiami ostro wykraczających poza sRGB i tu stosowanie Adobe/ECI/Prophoto pozwala w przypadku mocno nasyconych zdjęć grubo pojechać po bandzie.

Należy wyraźnie podkreślić, że podczas pracy w szerszych przestrzeniach przydaje się nieco pojęcia o mniemaniu, a zysk jest osiągalny tylko w przypadku mocno nasyconych walorów - np. kwiaty, plastikowe przedmioty o żywych barwach, kolorowe ciuchy, krajobrazy wykonywane przy dobrej pogodzie z błękitnym niebem, turkusowym morzem/jeziorem, soczystą zielenią, zdjęcia nocne, zdjęcia z kolorowym, sztucznym światłem podczas koncertów/imprez itp.
Jeśli robimy zdjęcia B&W, o stonowanej kolorystyce bez mocno nasyconych fajerwerków (nb. fajerwerki też*lepiej się prezentują w przestrzeniach >sRGB), albo nie bardzo kumamy problematykę, to lepiej trzymać się przestrzeni sRGB jako w miarę bezpiecznej.

GoOrange
01-03-2014, 23:16
Co do labu to w ciemno z reguły bezpieczniej jest wysłać sRGB, ewentualnie po konsultacjach aRGB.

CMYK to do drukarni.

Jacek_Z
01-03-2014, 23:24
. Aby zapobiec różnicy pomiędzy tym, co wyświetla PS a przeglądarka, należy:
1) zainstalować przeglądarkę FireFox
2) wpisać w pasku adresu polecenie about:config
3) zmienić zawartość tagu gfx.color_management.mode z domyślnej wartości "2" na "1"
I należy uświadomić koleżankę o tym, że to załatwia sprawę jej laptopa, ale .. "reszta świata" ;) czyli wszyscy inni, którzy tego nie zrobią (zdecydowana większość laików przeglądający internet i FB ;) ) będzie widziała te zdjęcia inaczej niż ona. Należy się więc zastanowić, czy chodzi nam o to byśmy sami widzieli "poprawnie", czy chodzi o to, żeby wszyscy widzieli zdjęcia tak jak my. Niestety nie da się tego pogodzić.

wacha321
01-03-2014, 23:41
Odpowiem krótko i na temat bez mądrzenia się:przy zapisie do internetu gdzie masz opcje do odznaczenia "konwertuj do sRGB" w opcji podgląd wybierz "użyj profilu dokumentu". Myślę,że rozwiąże problem.

Lena&TheShadow
01-03-2014, 23:49
Tak sobie myślę, że androsace powinna zanim zacznie grzebać w ustawieniach profilów kolorów przeczytać informacje znajdujące sie choćby na tej stronie http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Czornyj
01-03-2014, 23:56
Odpowiem krótko i na temat bez mądrzenia się:przy zapisie do internetu gdzie masz opcje do odznaczenia "konwertuj do sRGB" w opcji podgląd wybierz "użyj profilu dokumentu". Myślę,że rozwiąże problem.

No więc nie pomoże, bo zdjęcie tak czy owak będzie zapisane bez profilu, więc przeglądarka zamiast skorygować je podczas wyświetlania wyświetli je mechanicznie wg liczb kolorów. Dopiero jeśli przełączymy FireFoxa by domyślnie interpretował wszystkie nieotagowane treści jako sRGB będzie dobrze.

I należy uświadomić kleżankę o tym, że to załatwia sprawę jej laptopa, ale .. "reszta świata" ;) czyli wszyscy inni, którzy tego nie zrobią (zdecydowana większość laików przeglądający internet i FB ;) będzie widziała te zdjęcia inaczej niż ona. Należy się więc zastanowić, czy chodzi nam o to byśmy sami widzieli "poprawnie", czy chodzi o to, żeby wszyscy widzieli zdjęcia tak jak my. Niestety nie da się tego pogodzić.

Tym nie należy zawracać sobie głowy - mając skalibrowany monitor mamy wizję średniej ważonej tego, co przeciętny użyszkodnik u siebie zobaczy, natomiast pracując na monitorze nieskalibrowanym błędy w obróbce wynikające z przekłamania sumują się z przekłamaniami u innych.

wacha321
01-03-2014, 23:57
No więc nie pomoże, bo zdjęcie tak czy owak będzie zapisane bez profilu, więc przeglądarka zamiast skorygować je podczas wyświetlania wyświetli je mechanicznie wg liczb kolorów.
Sprawdzałeś?U mnie pomogło bo miałem podobny problem. Poza tym zdjęcia na urządzeniach mobilnych też będą wyświetlane ze zbytnio przesadzonym kanałem czerwonym. MOże firefox coś zmienia ale ja po zastosowaniu profilu dokumentu zdjecię np na facebooku,blogu i stronie mam w takich ustawieniach jak było to w PS-ie zarówno na monitorze korzystając przez Chrome czy na smartfonie

Czornyj
02-03-2014, 00:12
Pomóc może opcja Embed Color Profile - Podgląd to tylko podgląd, nie ma wpływu na liczby koloru zapisywanego zdjęcia ani sposób ich interpretacji w aplikacjach.

wacha321
02-03-2014, 00:23
Pomóc może opcja Embed Color Profile - Podgląd to tylko podgląd, nie ma wpływu na liczby koloru zapisywanego zdjęcia ani sposób ich interpretacji w aplikacjach.
Nie miałem zaznaczone embed color profile=osadź profil koloru a mi to załatwiło sprawę bo wcześniej miałem domyślnie ustawiony podgląd na kolor monitora i kolory były po zapisie nie takie jak w PS a takie jak w tym podglądzie-dużo bardziej nasycone. Po zmianie opcji na użyj profilu dokumentu-problem znikł. Poczekajmy na odpowiedź Autora postu. Jak nie działa to co ja napisałem to przepraszam za zamieszanie.

Czornyj
02-03-2014, 00:29
U mnie ta opcja - zgodnie z logiką - niczego nie zmienia poza tym, co jest wyświetlone w oknie podglądu.

jbrLAB
02-03-2014, 00:30
W wypadku labów, również sRGB, co do wydruków private to CMYK jest osobną przestrzenią: http://drukujwspomnienia.pl/files/images/lab.jpg .

Dobry LAB, dobrze oprofilowane papiery potrafia sporo więcej niż sRGB... Miejscami potrafia nawet więcej niż aRGB.

Pozdrawiamy

wacha321
02-03-2014, 00:35
U mnie ta opcja - zgodnie z logiką - niczego nie zmienia poza tym, co jest wyświetlone w oknie podglądu.
U mnie zmienia.Może to kwestia kalibracji monitora.Tu się nie upieram,że mam go dobrze skalibrowany i stąd może powstaje różnica. Monitor nowy z kalibracją fabryczną Dell U2713H czyli najniższa półka do obróbki zdjęć.

Lena&TheShadow
02-03-2014, 00:37
No wlaśnie, czy jest sens pracy w przestrzeni aRGB kiedy nie posiadamy szerokogamutowego monitora? Albo jeśli nie jesteśmy w stanie go oprofilować.

Czornyj
02-03-2014, 00:43
U mnie zmienia.Może to kwestia kalibracji monitora.Tu się nie upieram,że mam go dobrze skalibrowany i stąd może powstaje różnica. Monitor nowy z kalibracją fabryczną Dell U2713H czyli najniższa półka do obróbki zdjęć.
Za cholerę nie potrafię sobie wyobrazić jak ta funkcja mogła by wpłynąć na cokolwiek niezależnie od okoliczności i nigdy się z tym nie spotkałem, ale wierzę na słowo. Profil monitora zapięty w systemie? Monitor w jakim trybie?

No wlaśnie, czy jest sens pracy w przestrzeni aRGB kiedy nie posiadamy szerokogamutowego monitora?
Teoretycznie sens jest, tyle że oczywiście nie mamy nad tym pełnej kontroli.

Jacek_Z
02-03-2014, 00:56
Tym nie należy zawracać sobie głowy - mając skalibrowany monitor mamy wizję średniej ważonej tego, co przeciętny użyszkodnik u siebie zobaczy, natomiast pracując na monitorze nieskalibrowanym błędy w obróbce wynikające z przekłamania sumują się z przekłamaniami u innych.A jesli nie mamy i robimy na laptopie? Jeśli nasz laptop będzie przekłamywał, to strach pomyśleć co będą widziały osoby mające laptop przekłamujący w drugą stronę.

Lena&TheShadow
02-03-2014, 00:58
Moim zdaniem masz walnięty profil monitora i przy tych ustawieniach omijasz go i używasz jako profilu monitora sRGB co nie załatwia sprawy ale chyba delikatnie omija problem. Oczywiście mogę się mylić ale chyba kiedyś już miałam taką sytuację.

wacha321
02-03-2014, 00:59
Monitor w trybie multimedia. Sprawdzałem też tryb sRGB i aRGB ale nie widzi mi się przybajmniej do zdjęć w internet. Niedługo sprawdzę jak to się przekłada w druku -być może tryb sRGB lepiej się tu sprawdzi.

Moim zdaniem masz walnięty profil monitora i przy tych ustawieniach omijasz go i używasz jako profilu monitora sRGB co nie załatwia sprawy ale chyba delikatnie omija problem. Oczywiście mogę się mylić ale chyba kiedyś już miałam taką sytuację.
Proszę cytuj do czego się odnosisz bo niewiem czy do mnie czy autora wątku.

Lena&TheShadow
02-03-2014, 01:21
Do Ciebie. Nie do autorki. Moim zdaniem masz źle ustawiony monitor. Do tego zły profil i widzisz cuda. Jak ustawisz aby interpretować przy otwarciu profil dokumentu to dokument jest wyświetlony z użyciem profilu sRGB jako profilu monitora i nadal jest źle ale przypadkiem lepiej. Mogę się mylić ale kiedyś miałam jakiś skopany profil monitora i kolory były od czapy. Jak zastąpiłam go profilem sRGB to było już fajniej i co ciekawe kolory były takie same jak w opcji Use Embedded profile... Oczywiście nie jestem w tym masta ale mniej więcej tak to było.

Czornyj
02-03-2014, 01:23
Monitor w trybie multimedia. Sprawdzałem też tryb sRGB i aRGB ale nie widzi mi się przybajmniej do zdjęć w internet. Niedługo sprawdzę jak to się przekłada w druku -być może tryb sRGB lepiej się tu sprawdzi.

Nawet nie wiem co niegodziwego czyni w tym monitorze tryb multimedia, ale do fotografii zdecydowanie odradzam. Bez kalibracji i pewnie bez zapiętego profilu ekranu zdecydowanie najlepiej powinno być*w trybie sRGB - obraz nie będzie tak słitaśnie śliczny jak w trybie Multimedia, ale powinien być*poprawny.

Do Ciebie. Nie do autorki. Moim zdaniem masz źle ustawiony monitor. Do tego zły profil i widzisz cuda.

Na 100% wszystko poustawiane jest źle, ale tak czy owak zagadką pozostaje dla mnie dlaczego zmiana trybu podglądu cośkolwiek zmienia, bo nie powinna niezależnie od tego czy wszystko ustawione jest dobrze, czy wręcz przeciwnie.

GoOrange
02-03-2014, 01:34

Zdaje mi się że czujesz się mniej więcej jak ktoś kto słuchając muzyki w słuchawkach śpiewa razem z wykonawcą, jemu wydaje się że śpiewa jak Freddie a wszystkim dookoła więdną uszy. :)

wacha321
02-03-2014, 01:55
Zdaje mi się że czujesz się mniej więcej jak ktoś kto słuchając muzyki w słuchawkach śpiewa razem z wykonawcą, jemu wydaje się że śpiewa jak Freddie a wszystkim dookoła więdną uszy. :)
A Ty poraz kolejny zdaje się zablysnales inteligencją i swoim postem udzieliles Autorce wątku odpowiedzi 'jak rozwiązać problem '. Kolory nie są u mnie skopane bo oglądam masę zdjęć innych osób, swoje na innych monitorach i jest ok. Dell kalibruje I dołącza raport do każdego monitora. Pewnie nie jest to gwarancja i jakiś odchylek od wzorca jest ale kolory nawet w trybie multimedia nie są jakieś skopane i nikt mi nie zwrócił nigdy uwagi.

GoOrange
02-03-2014, 02:14
A Ty poraz kolejny zdaje się zablysnales inteligencją i swoim postem udzieliles Autorce wątku odpowiedzi 'jak rozwiązać problem '. Kolory nie są u mnie skopane bo oglądam masę zdjęć innych osób, swoje na innych monitorach i jest ok. Dell kalibruje I dołącza raport do każdego monitora. Pewnie nie jest to gwarancja i jakiś odchylek od wzorca jest ale kolory nawet w trybie multimedia nie są jakieś skopane i nikt mi nie zwrócił nigdy uwagi.

Przynajmniej staram się nie wprowadzać w błąd.

Kyle
02-03-2014, 12:42
A Ty poraz kolejny zdaje się zablysnales inteligencją i swoim postem udzieliles Autorce wątku odpowiedzi 'jak rozwiązać problem '. Kolory nie są u mnie skopane bo oglądam masę zdjęć innych osób, swoje na innych monitorach i jest ok. Dell kalibruje I dołącza raport do każdego monitora. Pewnie nie jest to gwarancja i jakiś odchylek od wzorca jest ale kolory nawet w trybie multimedia nie są jakieś skopane i nikt mi nie zwrócił nigdy uwagi.Jestem ciekaw pomiaru tego trybu multimedia ... bo jeśli, powtarzam, jeśli zwiększa on nasycenie ponad standard i robi inne tego typu odkształcenia, to masz bardzo niskie wymagania jakościowe/bardzo dużą tolerancję na kaszanę.

YaPKnn
02-03-2014, 17:22
Ciezko to zobaczyc poki nie masz porownania. Ja mialem starego SyncMastera zkalibrowanego i oprofilowanego to wydawalo mi sie ze jest dobrze szczegolnie w porownaniu z innymi monitorami na ktorych ogladalem wlasne foty. Trzy dni temu na biurku stanal EA244WMi i dopiero zobaczylem jak slaby byl Samsung. Co nie zmienia istoty rzeczy, z moich znajomych jeden czlowiek ma skalibrowany i oprofilowany monitor... wiec nie ma co porownywac.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2

Johanan
02-03-2014, 22:53
Dobry LAB, dobrze oprofilowane papiery potrafia sporo więcej niż sRGB... Miejscami potrafia nawet więcej niż aRGB.

Pozdrawiamy

Dobrze, że nie muszę się troszczyć o druk, czy skład, bo to nie moja działka, tylko zwykle zleceniodawcy.

... ale tak z ciekawości, to gdzie w Warszawie jest aż tak profesjonalne laboratorium, że z zaufaniem można im powierzyć skomplikowane zadania?

wacha321
02-03-2014, 23:10
Więc tak posiedziałem trochę nad profilami mojego monitora uwzględniając Wasze uwagi ( te życzliwe). poniżej wstawię kilka linków do zdjęć wywołanych viewNX bez dalszej obróbki przy trybie moniora adobe i sRGB a także przy trybie multimedia.Różnice większe lub mniejsze ale są-wszystko zależy od kolorystyki ujęcia. Jedna rzecz jest pewna dzięki wstawieniu linków,że moja teoria jest błędna,że zapis do sRGB jako profil dokumentu pomoże.Różnica wynikała w moim przypadku z różnych typów zdjęć jakie obrabiałem i w ich przypadku późniejsze różnice w necie były bardzo małe. NIe podaje które ujęcia na jakim profilu monitora. Sami obiektywnie oceńcie czy jakiekolwiek ma w miarę właściwą kolorystykę.
1.
http://imageshack.com/a/img22/8629/es16.jpg
2.
http://imageshack.com/a/img27/4889/dza1.jpg
3.
http://imageshack.com/a/img691/6918/0mva.jpg
4.
http://imageshack.com/a/img545/9238/fn18.jpg
5.
http://imageshack.com/a/img801/7869/br9n.jpg
6.
http://imageshack.com/a/img34/1342/y9cs.jpg

jbrLAB
02-03-2014, 23:56
... ale tak z ciekawości, to gdzie w Warszawie jest aż tak profesjonalne laboratorium, że z zaufaniem można im powierzyć skomplikowane zadania?

Takie LABy z pewnością są w całej Polsce. W Warszawie pewnie jest kilka. Ważne, żeby oddawać swoje prace w miejscach, które przykładają uwagę do zarządzania kolorem.

Pozdrawiamy

Czornyj
03-03-2014, 00:00
Dobrze, że nie muszę się troszczyć o druk, czy skład, bo to nie moja działka, tylko zwykle zleceniodawcy.

Na Lazurowej na pewno. Do Rafała śmiało możesz mieć zaufanie - byłem, widziałem, oprofilowałem, polecam.

Więc tak posiedziałem trochę nad profilami mojego monitora uwzględniając Wasze uwagi ( te życzliwe). poniżej wstawię kilka linków do zdjęć wywołanych viewNX bez dalszej obróbki przy trybie moniora adobe i sRGB a także przy trybie multimedia.Różnice większe lub mniejsze ale są-wszystko zależy od kolorystyki ujęcia. Jedna rzecz jest pewna dzięki wstawieniu linków,że moja teoria jest błędna,że zapis do sRGB jako profil dokumentu pomoże.Różnica wynikała w moim przypadku z różnych typów zdjęć jakie obrabiałem i w ich przypadku późniejsze różnice w necie były bardzo małe. NIe podaje które ujęcia na jakim profilu monitora. Sami obiektywnie oceńcie czy jakiekolwiek ma w miarę właściwą kolorystykę.
1.
http://imageshack.com/a/img22/8629/es16.jpg
2.
http://imageshack.com/a/img27/4889/dza1.jpg
3.
http://imageshack.com/a/img691/6918/0mva.jpg
4.
http://imageshack.com/a/img545/9238/fn18.jpg
5.
http://imageshack.com/a/img801/7869/br9n.jpg
6.
http://imageshack.com/a/img34/1342/y9cs.jpg

Aby kontrolować to co robisz musisz zapiąć w ustawieniach systemowych zarządzania kolorami dla ekranu profil ICC adekwatny do trybu pracy monitora, tj. dla AdobeRGB zapinasz Adobe, dla sRGB zapinasz sRGB, dla Multimedia cholera wie co, więc najlepiej sobie ten profil darować.

wacha321
03-03-2014, 23:33
Na Lazurowej na pewno. Do Rafała śmiało możesz mieć zaufanie - byłem, widziałem, oprofilowałem, polecam.

Aby kontrolować to co robisz musisz zapiąć w ustawieniach systemowych zarządzania kolorami dla ekranu profil ICC adekwatny do trybu pracy monitora, tj. dla AdobeRGB zapinasz Adobe, dla sRGB zapinasz sRGB, dla Multimedia cholera wie co, więc najlepiej sobie ten profil darować.
Dziękuję za pomoc. Po zapięciu profilu w windowsie sRGB problem Autorki postu (powinien) i mój znikł. Tzn zdjęcie w zapisie do internetu i podglądzie jest takie samo jak w Photoshopie.I jeszcze jedno: Google Chrome wyświetla inaczej kolorystykę. Firefox zdaje się dobrze odwzorowuje.Pozdrawiam