Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Herbata kwitnąca

niolox
28-02-2014, 00:48
Moje zmagania ze dzbankiem.
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sweeper.dlf.interia.pl/fot/her.jpg)

boobass
28-02-2014, 01:15
Ale fajnie kwitnie. Świetnie doświetlone. Bomba jak dla mnie. W sensie bardzo dobre.

sezon
28-02-2014, 07:55
Efekt końcowy świetny. Tło świetnie się skomponowało. Mogę zapytać jakiego typu tła używasz?

shaolin
28-02-2014, 07:59
Idzie Ci coraz lepiej. Wszystko fajnie sie poukladalo, krzaczor ladnie otworzyl w dzbanku, kolorki przyjemne, w kadrze ok. Na plus.

Saimon
28-02-2014, 07:59
Super wyszła ta herbata i dzbanek. Podoba się! Gratulacje.

dyli
28-02-2014, 12:20
Świetna próba! Też mam taką gdzieś w domu. Trzeba by się nią zainteresować :)
Ps. Jak smakuje?

sailor
28-02-2014, 13:17
ladnie. wlasciwie bez uwag :)

niolox
28-02-2014, 17:41
Efekt końcowy świetny. Tło świetnie się skomponowało. Mogę zapytać jakiego typu tła używasz?

Tło to w tym przypadku blenda 180x100. Dzięki za komentarze, cieszę się, że się podoba. Na stocki też przyjęli, zobaczymy czy zainteresowanie będzie. Miło jak trud i nieprzespane noce, ktoś doceni. Tak na marginesie to pizza, którą wrzucałem na forum dzisiaj też została przyjęta, wyróżniona jako zdjęcie dnia i sprzedała się 2 razy :) Jakiś dzisiaj fajny dzień. +100 do motywacji.

Azazel
28-02-2014, 18:18
całkiem fajny efekt końcowy.
brawo.

SerU
28-02-2014, 20:54
Brawo niolox :) Widać duży progress. To biorę bez gadania :)

P.S. Zanim przeczytałem, że przyjęli do stocków, to miałem pytać, czy właśnie tam te fotki upłynniasz :)

Dużo sprzedaży życzę :)

niolox
28-02-2014, 22:34
Fotki robię głównie bo lubię ;) mógłbym cały dzień ustawiać te światła i kombinować ;) i pewnie nie miał bym dość. A jak zaczyna coś sensownego wychodzić to większa satysfakcja jest. Czasem trzeba się namęczyć trochę, 2 razy podejść do tematu, czasem coś nie wyjdzie. Na stocki wrzuciłem kilka fotek dopiero, w sumie na jeden bo na reszcie czekam na akceptację zdjęć testowych. Ciężko będzie się przebić, no ale spróbować nie zaszkodzi. Zawsze przy okazji doskonali się umiejętności a i motywacja jest. Może z czasem na jakieś graty nowe się uzbiera. A i przeprosiłem kitowy obiektyw 18-105 :) nim właśnie zrobiłem ten dzbanek ;) Dzięki serU :)

Borat1979
01-03-2014, 00:21
Z tych stocków to się da coś w ogóle zarobić? Trzeba chyba tysiącami ładować tam foty żeby ktoś je zauważył i sprzedaż była na takim poziomi żeby to nie były jakieś grosze na fajki.

SerU
01-03-2014, 03:10
Znam fotografa, który z tego żyje, i to całkiem nieźle...ale...ładuje masę pieniędzy w sesje (specjalizuje się w fotografiach np. lekarzy, mechaników, nauczycieli, biznesmenów itp.), więc płaci za modeli, lokalizacje itp. Uczestniczyłem w dwóch takich sesjach w roli asystenta: w gabinecie stomatologicznym i u optyka - niezły młyn, bo miał te gabinety na niecałe 3 godziny każdy i jazda "z koksem" non stop na dwa albo trzy aparaty żeby nie tracić czasu na zmianę szkieł (dosłownie) - 3 modelki (które robią albo za dentystki albo pacjentki) i podobnie z modelami. Młyn na fotelu i za parawanem, gdzie się przebierali aż miło :) Wiele się można na takiej sesji nauczyć.

tbogdanowicz
01-03-2014, 08:43
Tło to w tym przypadku blenda 180x100. Dzięki za komentarze, cieszę się, że się podoba. Na stocki też przyjęli, zobaczymy czy zainteresowanie będzie. Miło jak trud i nieprzespane noce, ktoś doceni. Tak na marginesie to pizza, którą wrzucałem na forum dzisiaj też została przyjęta, wyróżniona jako zdjęcie dnia i sprzedała się 2 razy :) Jakiś dzisiaj fajny dzień. +100 do motywacji.

Gratuluję zarówno świetnego zdjęcia jak i pomysłu, za który ktoś pewnie jeszcze Ci zapłaci.
Może minimalnie za mocne odbicia w szkle, ale to drobiazg. Ogólnie całość robi bardzo dobre wrażenie.
Powodzenia na "stock'ach".

Paul01
02-03-2014, 09:04
Zdjęcie super... Bardzo fajny pomysł. Jak widać wcale nie potrzeba mieć jakiegoś drogiego szkła, bo zdjęcie pierwsza klasa.

sailor
03-03-2014, 14:01
mógłbym cały dzień ustawiać te światła i kombinować ;) i pewnie nie miał bym dość.
i dzieki temu masz coraz lepsze efekty :) w sensie praca u podstaw a nie oczekiwanie az ktos poda gotowy przepis. oby ci si enie znudzilo
[/QUOTE]

sailor
03-03-2014, 14:02
Znam fotografa, który z tego żyje, i to całkiem nieźle...ale...ładuje masę pieniędzy w sesje

chcialbym zeby ktos kiedys policzyl ile tak naprawde kosztuje przygotowanie fot na stocki i ile sie potem na nich zarabia :) zakladam ze wyniki moglyby byc masakryczne.

SerU
03-03-2014, 19:49
Sailor: Półoficjalnie mogę powiedzieć, że taka 3 godzinna sesja zamyka się w kwocie około 500-800 funtów przy obecności 5-6 modeli z wliczonym kosztem wynajęcia miejsca w którym sesja się odbywa. Ostatnio "wdarł się" do zajezdni autobusowej za darmo w zamian za zrobienie sesji zabytkowego double deckera, który jest wynajmowany na różne okazje, za kosmiczne wręcz pieniądze :) Często właśnie jest tak, że w zamian za użyczenie miejsca rewanżuje się właścicielowi robiąc krótką sesję dla jego potrzeb, lub udostępnia mu klika wybranych kadrów z sesji, którą robił z modelami/kami, co znacznie obniża koszt sesji, bo optyk za wynajęcie gabinetu na kilka godzin może sobie zawołać i 300 funtów. Sprzedaż na stokach...cóż...pokrywa z nawiązką poniesione koszty :)

I jeszcze taka ciekawostka (przynjamniej dla niektórych :) ) - nie wiem, jak w PL, ale w UK każdy fotograf musi mieć Public Liability Insurance (czyli ubezpieczenie OC) na kwotę 2 lub czasem 5 milionów funtów - bez tego nie ma co się zabierać, za profi focenie, bo były przypadki procesów o odszkodowania na kwoty oscylujące w okolicach tych sum za to, że ktoś się potknął o statyw i wylądował w szpitalu z rozwaloną głową, lub zdjęcia ze ślubu szlag trafił. Tutaj tak jest :) Koszt takiego ubezpieczenia, to około 150-200 funtów na rok. Aby dostać akredytację na torach wyścigowych, pokazach mody, czy praktycznie każdym innym evencie takie ubezpieczenie to podstawa i zawsze o nie pytają w formularzu zgłoszenia jeśli występuje się jako freelancer. Kilka razy to przerabiałem :)

niolox
03-03-2014, 20:20
Jeśli ludzie z tego żyją to znaczy, że się opłaca ;) Sztuka to zrobić fotkę, która nie wymaga nakładów i żeby się sprzedawała :) Mnie pizza, którą sfotografowałem generalnie od tak przy okazji, nie kosztowała za wiele bo robiłem ja do zjedzenia :) A jak ma leżeć i się kurzyć na dysku to wrzuciłem i o dziwo się sprzedaje ładnie ;) W dzisiaj co półtorej godziny ktoś kupował. A jest od 2 dni i tylko na 1 stocku. Jak powstała fotka pisałem pod zdjęciem pizzy na forum. To też trzeba trafić w gusta kupujących bo nie zawsze to co się podoba fotografowi się dobrze sprzedaje i odwrotnie.
Takie ubezpieczenie to nie jest głupia rzecz, przynajmniej człowiek spokojny. A herbata tylko jednego nabywcę znalazła na tę chwilę.

przemas-J
03-03-2014, 21:17
No to wpraszam się na herbatkę :),oraz korepetycje :)

sailor
04-03-2014, 01:21
Sailor: Półoficjalnie mogę powiedzieć, że taka 3 godzinna sesja zamyka się w kwocie około 500-800 funtów przy obecności 5-6 modeli z wliczonym kosztem wynajęcia miejsca w którym sesja się odbywa.

6 modeli za 500 funciakow? to taniej niz w polandii. a mowia ze u nas modelki daja sie focic za darmo :P
wybacz ale nie moglbym spojrzec w lustro placac modelom niecale 100funtow za sesje z pelnym prawami.

Sprzedaż na stokach...cóż...pokrywa z nawiązką poniesione koszty :)

stocki placa jakis smieszny procent w okolicach 15-20% za sprzedane zdjecie. zkaldajac ze foto kosztuje srednio ze 2$, bo kupujacy maja jakies pakiety promocje itp to fotograf dostaje z tej sprzedazy jakies 50centow. czyli trzeba miec 1500 sprzedanych fot zeby wyjsc na zero... wole w tesco towar na polki wykladac. jelsi nie jestes na topie stokowej ogladalnosci to marne masz szanse zarobic na inwestycje w sesje.
mozna sie bawic jako dodatek do wacikow, ale zarabianie na tym skonczylo sie pare lat temu. owszem ci co zaczeli lat temu kilka nadal odcinaja kupony
ja nadal uwazam ze fotografia stockowa to zabojstwo fotografii - pomijajac stawki - glownie ze wzgledu ze nie mysli sie o zdjeciach jako takich tylko o tym by zasypac kadrami kategorie.

nie wiem, jak w PL raczej sie nie wymaga, niektorzy dla swietego spokoju.

SerU
04-03-2014, 03:10
Sailor - pełna zgoda (niemal) we wszystkim, co napisałeś :) Modeli/modelki do typowo stockowych sesji można także "pozyskiwać" z innych źródeł, i Ty pewnie też dobrze wiesz jakich, gdzie stawki nie są takie wysokie, lub dzieje się to na zasadzie obopólnej korzyści (np. darmowe portfolio realizowane poza właściwą sesją). Glamour, moda, akt itp. to zupełnie inna sprawa.

Jeśli chodzi o sprzedaż i ilość - nie do końca tak jest, jak powiedziałeś. Jeśli ktoś kupuje rozszerzoną licencję (a zdarza się to dość często), to za zdjęcie dostaje około 40 funtów, więc sporo więcej, niż 50 centów :) Ale tu należy się z Tobą zgodzić - trzeba być wysoko w rankingach i mieć naprawdę dobre jakościowo fotki....i nie na jednym stocku oczywiście.