Zobacz pełną wersję : nikkor 28-85/3.5-4.5 z D80
czy po podłączeniu do nikona D80 NIKKORA AF 28-85/3.5-4.5 będzie działał pomiar światła? Ewentualnie co nie będzie działało?
Będzie działać i pomiar światła i AF. Czyli wszystko.
Czy jest zauważalna poprawa jakości zdjęć w porównaniu z kitem 18-55 nikona?
,,Milczenie" mam rozumieć jako TAK?
Raczej tylko w zakresie 55-85
Lena&TheShadow
27-02-2014, 22:23
Tak.
28-85 to świetny obiektyw. Trochę wrażliwy na boczne światło ale to typowe dla starszych konstrukcji.
Przymknięty daje krystaliczny obrazek o doskonałym odwzorowaniu barw.
Właśnie do mnie jedzie. Jestem ciekaw tego szkła.
Właśnie dojechał. Stan sklepowy, bez rys bez pyłków. Jakość wykonania, w porównaniu z kitem, nie ma nawet co porównywać. Nic tylko robić zdjęcia. Dostałem również kilka akcesoriów o które spytam we właściwym dziale
Fajne szkiełko - myślę, że mocno niedoceniane. Będziesz zadowolony i jak Lena&TheShadow stwierdziła - po przymknięciu daje czadu, bo na pełnej na dole i na górze zakresu wyraźnie aberuje. Trochę pogmatwali przejście w tryb makro...ale za to jakość obrazka w tym trybie jest naprawdę OK. Ja swój kupiłem na jakimś targu za 20 funtów - normalnie rozbój w biały dzień :) - fakt, że swoje już przeszedł, ale działa, i to jak! :)
Właśnie nie bardzo wiem jak to makro załączyć. Obiektyw bardzo dobrze wykonany. Wszystko działa super
Lena&TheShadow
03-03-2014, 20:24
I w żadnym innym obiektywie pierścień zmiany ogniskowej nie chodził mi tak delikatnie ale jednocześnie wyraziście.
Ech, stare czasy :-), stare dobre szkła.
Cyknąłem Ci fotkę poglądową - naciskasz przycisk M i obracasz pierścień ogniskowej poniżej 28mm.
Ból jest taki, że makro ma na ogniskowej właśnie 28 mm, czyli o robakach zapomnij, ale monety i inne małe przedmioty z odpowiednim doświetleniem spokojnie ogarniesz :)
Za jakiś czas kup sobie kolejny obiektyw z literką D, czyli 60mm micro :)
EDIT: AF nie działa w trybie makro - tylko ostrzenie manualne - nie odsyłaj go z tego powodu :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/makro2885-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/makro2885.jpg)
Sprawdziłem, działa. Raczej obiektyw sobie zostawię. Następny może będzie z literką D. Pozostałe szkła zostaną u dotychczasowego łąściciela
Dodam że pierw kupię jakiś aparat na kliszę. Chyba f801s. Zastanawiam się
Z obiektywu jestem zadowolony ale... Nie mam do niego osłony przeciwsłonecznej a używanej HB-1 nie mogę znaleźć. Istnieją jakieś zamienniki?
W UK używki są po 10-12 funtów... Zamienników nie widziałem. Sam do tego szkła też nie mam osłony, ale jakoś jej brak mi nie dokucza, bo na słońce mam inne szkła.
Ja również. Ale moja szklarnia raczej jest uboga. Mam jeszcze kita i to wszystko. Zastanawiam się nad 50/1,8. Kilka dni miałem Jupitera 9 i kilka obiektywów na gwint. Ale na razie kupiłem jak temacie.
50 dobra do portretów, czy na zewnątrz - jak pójdziesz focić czołg w lęborskim parku, to Ci starczy miejsca (choć w zeszłe wakacje atakowałem go razem z moimi rozbieganymi chłopakami 35-tką :) ), ale w domu ogarnąć kilka osób może być ciężko. Wszystko wedle potrzeb i upodobań. Osobiście 50 zamieniłem na 60 micro D i to był bardzo dobry pomysł, bo i do portretów i do makro w skali 1:1 :)
adrianek32
15-03-2014, 00:29
racja 60mm D zaj....te szkło :)
Rozważę taką propozycje. Na razie popstrykam tym co mam. Ale szkło sprawdzę z ciekawości