Zobacz pełną wersję : [ Portret ] smutek..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mrphoto.zz.mu/images/123401.jpg)
Lena&TheShadow
26-02-2014, 20:45
Drogi michol'u. Wezmij proszę prototyp tego zdjęcia i wykadruj w poziomie tak aby w prawym mocnym punkcie było prawe (patrząc z naszej strony) oko modelki. Dół tnij nad nadgarstkiem.
Teraz jasność całkowita względem tego co widzę +30% i suwak świateł dosuń do krawędzi histogramu.
Usuń wąsy powstałe z niekorzystnego cienia pod nosem. Dłonie już odpuść choć też nie mogę patrzeć na te paznokcie i pozawijane skórki.
Po tych zabiegach nadal mi się nie podoba ale już nie straszy. Obróbka jaką zastosowałeś może jest dobra jakbyś prezentował portret górnika przodowego. Po Twojej obróbce ta dziewczyna (sugeruję się tym, że dłonie ma kobiece) wygląda jak mój informatyk z umalowanymi oczami a uwierz mi Woja nie jest piękny :D
Drogi michol'u. Wezmij proszę prototyp tego zdjęcia i wykadruj w poziomie tak aby w prawym mocnym punkcie było prawe (patrząc z naszej strony) oko modelki. Dół tnij nad nadgarstkiem.
Teraz jasność całkowita względem tego co widzę +30% i suwak świateł dosuń do krawędzi histogramu.
Usuń wąsy powstałe z niekorzystnego cienia pod nosem. Dłonie już odpuść choć też nie mogę patrzeć na te paznokcie i pozawijane skórki.
Po tych zabiegach nadal mi się nie podoba ale już nie straszy. Obróbka jaką zastosowałeś może jest dobra jakbyś prezentował portret górnika przodowego. Po Twojej obróbce ta dziewczyna (sugeruję się tym, że dłonie ma kobiece) wygląda jak mój informatyk z umalowanymi oczami a uwierz mi Woja nie jest piękny :D
Szczerze powiedziawszy pozwole sobie nie zgodzic sie z toba. Co do kadrowania to wcale nie jest zle. lewe oko znajduje sie w mocnym punkcie i dla mnie to wystarczy do prawidlowego odbioru calosci.
Mysle ze calosc jest spojna (lacznie z tytulem). Jest nastroj nostalgi i zadumy, smutku. Paznokcie widze rowniez jako plus.
Nie jest to idealne zdjecie ale na tym portalu pojawia sie tyle beznadziejnych, bezpluciowych pstrykow ze to zdjecie napewno zasluguje na uwage.
Piotrek B.
27-02-2014, 22:18
Mogło być fajne, obróbka jak dla mnie za agresywna, palce i paznokcie wyglądają w jej wyniku na po prostu brudne a chyba nie o to chodziło?