Zobacz pełną wersję : faktura vat marza a pup
charlie_kr
26-02-2014, 14:36
Część
Szybkie pytanie: czy do rozliczenia dotacji z urzędu pracy potrzebne są koniecznie faktury VAT czy mogą być VAT marża? Czym się roznijedna od drugiej?
Pewnie wystarczy tylko musisz się liczyć, że kupując sprzęt za np 5000 zł to F-VAT marża może być wystawiona na 100 zł. I tylko tyle możesz sobie odliczyć.
Od Vat-marża nie odliczysz VAT, o ile jesteś Vatowcem.
charlie_kr
26-02-2014, 15:14
Pewnie wystarczy tylko musisz się liczyć, że kupując sprzęt za np 5000 zł to F-VAT marża może być wystawiona na 100 zł. I tylko tyle możesz sobie odliczyć.
nie rozumiem. szkło kosztuje 8000 zł, biorę z pieniędzy z dotacji 8000 i płacę gotówką. dostaję fakturę vat marżę na jaką kwotę? przecież wszystkie zakupy muszą się zgadzać i wynieść tyle ile wpisane jest w rozliczeniu dotacji.
nie jestem na vacie, jestem na księdze.
RobertMiernik
26-02-2014, 15:17
Gdzie ty to szkło kupujesz, że nie dostaniesz pełnej faktury? W komisie?
Jak rozliczasz dotację to odliczasz od niej kwoty netto, więc Faktura VAT zmniejsza Ci kwotę do rozliczenia o Netto a VAT Marża o całą kwotę faktury.
Dodatkowo jak robisz zakupy na zwykłą VATowską fakturę, to ten VAT możesz sobie później odliczyć od swojego VATu do zapłaty, jeśli kupisz tak jak planujesz, to nie masz VATu do odliczenia.
Rafał_Sz
26-02-2014, 15:18
Istotna jest tylko kwota brutto, inaczej mówiąc, ta którą płacisz. inna sprawa, że fakturę VAT-marża wystawiają przeważnie podmioty na sprzęt używany, np. komisy. Tu musisz się dowiedzieć, czy PUPa nie bedzie miała nic przeciwko.
charlie_kr
26-02-2014, 15:20
ale komisy mają sprzęt nowy. i tam mi zaproponowano fakturę vat marża - fototaniej.
ps. nie chcę odliczać zadnych vatow w firmie ani nic.
RobertMiernik
26-02-2014, 15:23
Nowy sprzęt to powinna być normalna faktura...
//...telefonowane...//
Rafał_Sz
26-02-2014, 15:25
Jeśli ktoś wystawia fakturę VAT-marża i twierdzi, że to jest nowy sprzęt, to kręci. Bo jeśli kupił to w legalnej dystrybucji, to z jakiej przyczyny nie może wystawić pełnej faktury? Sprzęt nowy, a jak nowy to jednak dość istotna różnica.
EDIT: Robert, musisz pisać tak szybko? ;):)
charlie_kr
26-02-2014, 16:11
to marza jest z nielegalnej dystrybucji?
Rafał_Sz
26-02-2014, 16:16
Jeśli sklep kupuje nowe produkty w hurtowni/od dystrybutora/od producenta itp. to MUSI otrzymać pełną fakturę VAT. I na tak zakupiony towar ma obowiązek wystawić paragon lub pełną fakturę VAT. Teraz rozumiesz? Wystawienie faktury VAT-marża na nowy sprzęt jest NIELEGALNE.
http://proseedmag.pl/aktualnosci/faktura-marza-kto-wystawia-i-jakie-ma-konsekwencje
RobertMiernik
26-02-2014, 16:17
Czarli, musisz sporo poczytać jak chcesz 'firmę prowadzić', wiem dotacja fajna sprawa, ale utoniesz...
Nie wierzę, że ktoś zajmuje się handlem (sprzedaje nowe sprzęty) i nie jest VATowcem, więc albo robi Cię w balona i to nie jest nowy sprzęt tylko używany z komisu, albo to 'inny przekręt' jest.
Nowy sprzęt powinieneś dostać z pełną fakturą VAT.
Edit: opuściłem się i tym razem Ty byłeś pierwszy ;P
charlie_kr
26-02-2014, 16:27
Wszystko jasne, dzięki :)