Zobacz pełną wersję : Jaki dysk zewnętrzny?
Witam
Chciałbym zakupić jakiś dobry zewnętrzny dysk. Najlepiej 2 TB (lub więcej) na USB 3.0. Kapitał jaki mam obecnie to 300 zł...ew dozbieram jakąś 100-wkę do miesiąca czasu.
Salve
RobertMiernik
25-02-2014, 21:47
WDki polecam, używam od dłuższego już czasu passporta któregoś i jestem bardzo zadowolony.
Dla mnie najważniejsze było bezproblemowo działające szyfrowanie.
Thunder_
25-02-2014, 21:56
Używam od dość dawna WD MyBook 2TB i nie mogę złego słowa powiedzieć.
Niedawno dokupiłem Seagate Expansion 2TB bo potrzebowałem czegoś tańszego, na razie jest OK.
U mnie od jakiegoś czasu przebywają dwa WD Elemenst i jak na razie wszystko oki.
Ja osobiście zawsze kupowałem dyski spod znaku WD i nigdy mnie nie zawiodły, siedzą wszędzie od dysku przenośnego po dysk w laptopie.
Mam WD My Passport 500gb i na razie super. Teraz zastanawiam się nad drugim dyskiem (na backup) - najbardziej kusi WD My Passport Ultra 2TB ale dyski 2,5" mają jedną wadę - microUSB.
RobertMiernik
26-02-2014, 15:25
Czemu to wada?
(Mój passport ma zwykłe... chyba....)
//...telefonowane...//
velaskez
27-02-2014, 09:45
A ja mam 2 iomegi, i jakiegos noname'a od kilku lat. Nigdy nie padl. Poza tym, jak zaczyna sie ra pendrivow 64-128GB...to zewnetrzne staja sie zbedne. Jak dla mnie.
Ja polecam Seagate Backup Plus Slim 2 TB z USB 3.0. Ostatnio widziałem po zniżce trochę powyżej 400 zł.
Czemu to wada?
(Mój passport ma zwykłe... chyba....)
//...telefonowane...//
Te dyski nie są podpięte -> SATA -> microUSB -> tylko od razu ich interfejsem jest microUSB. Jak coś się stanie z łączem (które się wyrabia) może być problem.
RobertMiernik
27-02-2014, 10:59
Ale gdzie są podpięte bo nie rozumiem. Mam obudowę, w niej dziurę usb 3.0 do tego kabel usb i tyle. Gdzie to mini...
//...telefonowane...//
inaczej mówiąc - po wyjęciu z obudowy zewnętrznej nie podepniesz tych dysków przez SATA, bo ich interfejsem od razu jest usb
RobertMiernik
27-02-2014, 14:45
Nie podepnę przez SATA tylko przez USB - pomijam już całkiem abstrakcyjny fakt chęci wyciągania go z obudowy.
Zgłaszać coś takiego jako problem? ech.
Nie podepnę przez SATA tylko przez USB - pomijam już całkiem abstrakcyjny fakt chęci wyciągania go z obudowy.
Zgłaszać coś takiego jako problem? ech.
Czytaj uważnie - w przypadku uszkodzenia gniazda microUSB (co zdarza się częściej niż byśmy sobie tego życzyli) jest problem z dostaniem się do danych. Poszukaj w sieci (external hdd microusb problem, external hdd connector problem itd).
Mam WD My Passport 500gb i na razie super. Teraz zastanawiam się nad drugim dyskiem (na backup) - najbardziej kusi WD My Passport Ultra 2TB ale dyski 2,5" mają jedną wadę - microUSB.
Zainteresowales mnie tym co napisales, czyli kazde dyski 2,5 maja microUSB?
w przypadku uszkodzenia gniazda microUSB (co zdarza się częściej niż byśmy sobie tego życzyli) jest problem z dostaniem się do danych. Poszukaj w sieci (external hdd microusb problem, external hdd connector problem itd).
Ja najbardziej uwazam na zlacze USB 3.0 kiedsys mi ono padlo i na szczescie dysk udalo sie uratowac wymieniajac jego obudowe, lub po prostu wlazenie go jako wewnetrzny dysk sata, ale to byl 3.5 wiec rozumiem ze z kazdego malego 2.5 juz nie da sie nic zrobic po padnieciu zlacza USB 3.0?
RobertMiernik
27-02-2014, 15:52
Czytaj uważnie - w przypadku uszkodzenia gniazda microUSB
No więc o to się pytałem, co to jest uszkodzenie gniazda microUSB jak pierdzielnę obudową o ziemię i gniazdo (w środku) się uszkodzi?!
No więc o to się pytałem, co to jest uszkodzenie gniazda microUSB jak pierdzielnę obudową o ziemię i gniazdo (w środku) się uszkodzi?!
może paść poprzez zmęczenie materiału
RobertMiernik
27-02-2014, 16:25
A złącze SATA się nie męczy tak?
A jak często wkładasz wtyczkę bezpośrednio w dysk?
Zainteresowales mnie tym co napisales, czyli kazde dyski 2,5 maja microUSB?
nie, tylko te robione jako zewnętrzne (np WD My Passport) - te robione do lapków mają zwykłe wyjście SATA
W ten sposób producenci zmniejszyli wymiary i pewnie ścięli też koszty - ale wzrosło ryzyko, że jak wyrobi / uszkodzi się wyjście microUSB to odzyskanie danych będzie trudne / kosztowne.
Zawsze pozostaje lutownica :)
RobertMiernik
27-02-2014, 17:05
nie, tylko te robione jako zewnętrzne (np WD My Passport) - te robione do lapków mają zwykłe wyjście SATA
W ten sposób producenci zmniejszyli wymiary i pewnie ścięli też koszty - ale wzrosło ryzyko, że jak wyrobi / uszkodzi się wyjście microUSB to odzyskanie danych będzie trudne / kosztowne.
Panie Litościwy!
pyetya weź popracuj nad zdolnością formułowania myśli. Musiałem odpalić kryształową kulę i karty tarota, a i tak zrozumiałem o co chodzi dopiero jak w fusy spojrzałem.
Chodzi o to, że te dyski są zamontowane tak, że ich interfejs wystaje przez otwór w obudowie i kabel podłącza się bezpośrednio do niego tak?
Jeśli dobrze wywróżyłem to teraz powiedzmy, że rozumiem problem - powiedzmy, bo od ponad 6 miesięcy codziennie używam takiego dysku, kabla nigdy nie odczepiam tylko zwijam dookoła dysku i upycham w worku, który z nim dostałem i do tej pory (sprawdzałem właśnie) port jest sztywny jak... trzeba.
Tzn. chodzilo mi o 2.5 ale mowa o zewnetrznych dyskach.
wiec wydaje mi sie, ze microUSB nie ma tu za bardzo znaczenia, bo tak samo moze sie wyrobic uszkodzic USB 3.0 (tak jak mi), wiec to chyba raczej kwestia szczescia i przypadku, bo przykladowo moj jeden dysk ktory mam z microUSB chodzi juz naprawde pare dobrych lat, a jeden ktory byl z 3.0 niestety wyjscie szybko padlo i to w dosc krotkim czasie. Dlatego co do wyjsc bardziej jestem uczulona na USB 3.0 niz na microUSB.
Dla mnie microUSB jest naprawde bardzo wytrzymale w porownaniu do 3.0
Panie Litościwy!
pyetya weź popracuj nad zdolnością formułowania myśli. Musiałem odpalić kryształową kulę i karty tarota, a i tak zrozumiałem o co chodzi dopiero jak w fusy spojrzałem.
Chodzi o to, że te dyski są zamontowane tak, że ich interfejs wystaje przez otwór w obudowie i kabel podłącza się bezpośrednio do niego tak?
Jeśli dobrze wywróżyłem to teraz powiedzmy, że rozumiem problem - powiedzmy, bo od ponad 6 miesięcy codziennie używam takiego dysku, kabla nigdy nie odczepiam tylko zwijam dookoła dysku i upycham w worku, który z nim dostałem i do tej pory (sprawdzałem właśnie) port jest sztywny jak... trzeba.
Myślę, że to raczej Ty powinieneś popracować nad umiejętnością czytania ze zrozumieniem - pisałem o tym:
Te dyski nie są podpięte -> SATA -> microUSB -> tylko od razu ich interfejsem jest microUSB. Jak coś się stanie z łączem (które się wyrabia) może być problem.
GoOrange
27-02-2014, 17:41
Panie Litościwy!
Przecież to oczywiste od samego początku o czym kolega pisze... Ale moja racja jest najmojsza, ostatecznie chociaż mojsza :)
Fajne były niestety już chyba niedostępne GoFlexy 2,5", można dysk podpiąć bezpośrednio pod SATA, USB, FireWire i Thunderbolt zamieniając tylko przejściówki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.chip.pl/images/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-zewnetrzne-25-cala/seagate-freeagent-goflex-staa1000201-1tb/54038_1.jpg/image_preview)
Dlatego bezpieczniej jest miec dysk zewnetrzny na USB 3.0 podpiety pod SATA --> USB 3.0 ale to i tak loteria bo te wejscia sie psuja, ale mozna latwo odzyskac dane bo to 3.5, gorzej jak ma sie 2.5 ale bez roznicy czy microUSB, czy 3.0 bo wtedy jak padnie takie wejscie to juz nie uratujemy dysku bo bedzie brakowac zlacza STATA, prawda?
Tyle ze male dyski 2.5 sa po prostu wygodne, a duze zewnetrzne 3.5 z wlasnym zasilaniem to juz duze kloce niestety.
Borat1979
27-02-2014, 18:45
Dlatego bezpieczniej jest miec dysk zewnetrzny na USB 3.0 podpiety pod SATA --> USB 3.0 ale to i tak loteria bo te wejscia sie psuja, ale mozna latwo odzyskac dane bo to 3.5, gorzej jak ma sie 2.5 ale bez roznicy czy microUSB, czy 3.0 bo wtedy jak padnie takie wejscie to juz nie uratujemy dysku bo bedzie brakowac zlacza STATA, prawda?
Tyle ze male dyski 2.5 sa po prostu wygodne, a duze zewnetrzne 3.5 z wlasnym zasilaniem to juz duze kloce niestety.
Dyski 2,5 cala mają takie same.złącza sata jak 3,5 calowe
RobertMiernik
27-02-2014, 18:50
Myślę, że to raczej Ty powinieneś popracować nad umiejętnością czytania ze zrozumieniem - pisałem o tym:
Przecież to oczywiste od samego początku o czym kolega pisze... Ale moja racja jest najmojsza, ostatecznie chociaż mojsza :)
Jakby było oczywiste to by się nie trzeba było domyślać.
To, że interfejsem dysku jest X nie oznacza, że to X jest bezpośrednio na zewnątrz obudowy wystawione.
Każda kieszeń, którą do tej pory rozbierałem, miała dysk podpięty w środku a na zewnątrz wyprowadzone wyjście niezależne od interfejsu dysku. Jeśli dysk miał SATA i na obudowie było SATA to i tak dysk w środku był wpięty do takiej samej kieszeni jak wewnątrz laptopów i dopiero stamtąd na zewnątrz było wyprowadzone drugie gniazdo SATA.
Dlatego to, że dysk ma złącze USB nie oznacza, nic złego jeśli tylko jest podpięty w środku do 'kieszeni' i na zewnątrz jest wyjęty osobny port.
Dyski 2,5 cala mają takie same.złącza sata jak 3,5 calowe
a tak? To tylko wyjatkiem sa dyski 2.5 cala o ktorych wspomnial wyzej pyetya, te z microUSB? Ktore nie maja SATA? wiec kazde? czy tylko te WD?
Bo juz troche sie wystraszylam, ze jak padnie mi takie wejscie w malych dyskach 2.5 to bede miala problem, ale jak jest w srodku dodatakowe SATA, jak w duzych 3.5 to problemu zadnego nie widze. Zawsze bedzie drugie wyjscie, jak nawali wejscie USB.
Borat1979
27-02-2014, 19:42
a tak? To tylko wyjatkiem sa dyski 2.5 cala o ktorych wspomnial wyzej pyetya, te z microUSB? Ktore nie maja SATA? wiec kazde? czy tylko te WD?
Bo juz troche sie wystraszylam, ze jak padnie mi takie wejscie w malych dyskach 2.5 to bede miala problem, ale jak jest w srodku dodatakowe SATA, jak w duzych 3.5 to problemu zadnego nie widze. Zawsze bedzie drugie wyjscie, jak nawali wejscie USB.
W zewnętrznym dysku 2,5 cala jest zwykły dysk sata z wpiętą płytką z kontrolerem i złączem usb. Jak padł mi WD passport to wybebeszyłem go z obudowy i w środku był zwykły dysk z laptopa.
W zewnętrznym dysku 2,5 cala jest zwykły dysk sata z wpiętą płytką z kontrolerem i złączem usb. Jak padł mi WD passport to wybebeszyłem go z obudowy i w środku był zwykły dysk z laptopa.
No tak jak ja kiedys swoj zewnetrzny dysk rozkrecilam, to tez mial taka plytke, a w srodku znajdowal sie zwykly dysk 3.5 cala. A tutaj pyetya napisal, ze jakies dyski 2.5 cala, z microUSB nie maja tej plytki, dlatego zaczelam sie zastanawiac czy kazde maja to dodatkowe zlacze czy nie..
Borat1979
27-02-2014, 20:27
Może to jakaś nowa kombinacja producentów żeby po uszkodzeniu portu usb delikwent zamiast kieszeni za 30 zł kupował kolejny dysk za 300 zł.
Borat1979
27-02-2014, 20:53
Pogooglowałem i faktycznie w nowych dyskach WD passport usb wlutowują w płytkę dysku.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/usbconnector-2.jpg
źródło (http://www.legitreviews.com/images/reviews/1715/usb-connector.jpg)
Zastanawia mnie do czego służy to złącze skoro zasilanie i transfer danych idzie przez usb
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2pprvxVsVqoSoW01jyxQ0H0qJ4Mqc60bsVn8_A_3rqqsN1-pU8DLpU1NcnzKJeXsLJzClCUbPGNWeDyUcFssyYHPedWoPF4W6 msc3yPIYcGPo/passport-2tb-inside2.jpg?psid=1)
Witam,
Kiedyś tak było że wkładano do obudowy normalne 2,5 cala dyski ide lub sata, a w obudowie znajdował kontroler ATA/SATA - USB, w razie awarii kontrolera wyciągało się dysk i podpinało do innego. Teraz niestety do dysków zewnętrznych stosuje się dyski 2,5'' z kontrolerem zintegrowanym z płytą (PCB) dysku twardego, jestem właśnie po udanej próbie odzyskania danych z dysku kolegi który właśnie, jak przeczytałem kilka postów wcześniej, owijał kabel usb wokół obudowy dysku i wrzucał go do teczki, wtyk zadziałał jak dźwignia i wyłamał gniazdo mini usb, chyba nie muszę tłumaczyć jak wygląda lutowanie tego gniazda do PCB dysku, udało się ale można mieć mniej szczęścia.
Borat1979
27-02-2014, 21:02
W necie znalazłem nawet takie patenty :)
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2pRo3Q3dgZWlrMPxlv30oLZhQtpIFO79ZoesIcAOGHk270no0 CzzHHC3FZYxM-D_W3PEsekOkLOPZd4DNYukYHWxpNhUpaTtFm_TIJ4RsitEw/WD-SmartWare2.jpg?psid=1)
źródło (https://public.dm2303.livefilestore.com/y2pEyQyfYtnAkWTRULbvkLBSz2A3bO8WUKx7kL0_LVbV2y_gEs 4xfUMqBMnQO0dZY8HH2b-eiiAosUG1a6RIoQAY5H69ZRKt4fq_yDSaPSIkB8/WD-SmartWare1.jpg?psid=1)
w takim razie ja moge nie miec w dyskach 2.5 cala tego zlacza SATA i jedyne co mi przychodzi teraz na mysl, najlepiej omijac takie dyski bo wlasnie z powodu jak wyzej moze stac sie problem nie do naprawy.. a szkoda dyskow..
Borat1979
27-02-2014, 21:14
w takim razie ja moge nie miec w dyskach 2.5 cala tego zlacza SATA i jedyne co mi przychodzi teraz na mysl, najlepiej omijac takie dyski bo wlasnie z powodu jak wyzej moze stac sie problem nie do naprawy.. a szkoda dyskow..
Jak chcesz mieć mały dysk przenośny z możliwością sprzętowego szyfrowania danych to chyba nie będzie wyboru. Alternatywą jest zakup kieszeni i standardowego dysku 2,5 cala oddzielnie. Tylko w takim przypadku nie masz sprzętowego szyfrowania.
z szyfrowaniem to i tak nie wiem o co chodzi.. i warto bylo wiedziec to, co w tym watku sie troche wyjasnilo o tych dyskach, bo chyba nie kazdy o tym wiedzial.
Mi w sumie przeszlo kiedys przez mysl czy te male dyski 2.5 cala tez maja w sobie drugie zlacze, ale przeciez nie bede rozkrecac dyskow by to zobaczyc, a prawda jest taka ze male dyski sa po prostu fajne, wygodne i przede wszystkim malo miejsca zajmuja jesli musimy go gdzies wziac ze soba..
Witam,
Kiedyś tak było że wkładano do obudowy normalne 2,5 cala dyski ide lub sata, a w obudowie znajdował kontroler ATA/SATA - USB, w razie awarii kontrolera wyciągało się dysk i podpinało do innego. Teraz niestety do dysków zewnętrznych stosuje się dyski 2,5'' z kontrolerem zintegrowanym z płytą (PCB) dysku twardego, jestem właśnie po udanej próbie odzyskania danych z dysku kolegi który właśnie, jak przeczytałem kilka postów wcześniej, owijał kabel usb wokół obudowy dysku i wrzucał go do teczki, wtyk zadziałał jak dźwignia i wyłamał gniazdo mini usb, chyba nie muszę tłumaczyć jak wygląda lutowanie tego gniazda do PCB dysku, udało się ale można mieć mniej szczęścia.
no i proszę - żywy przykład że nie wciskam szanownym forumowiczom kitu ;) Sam właśnie jestem na etapie wyboru sposobu back-upu (NAS vs obudowa zewnętrzna HDD z RAID vs dysk 3,5" USB 3.0 vs dysk 2,5" USB 3.0)
I tak jak pisze mekano - koszt i wygoda są po stronie dysku 2,5" (mam taki jeden) ale właśnie - ten nieszczęsny interface...
RobertMiernik
27-02-2014, 22:07
Jak się ma spiernikować to i duży i średni i mały się zepsuje.
Jak pisałem ponad 6 miesięczne używanie w niezalecany sposób i dysk działa.
Aczkolwiek pewnie będę wyjmować kabel...
//...telefonowane...//
I tak jak pisze mekano - koszt i wygoda są po stronie dysku 2,5" (mam taki jeden) ale właśnie - ten nieszczęsny interface...Wygoda może i tak (brak zasilacza w 2,5 i mała masa, więc nadaje się do noszenia), ale koszt? Gdzie potrzebujesz w domu np. 4TB dysku na magazyn, ... nie kupisz teraz w cenie dysku 4TB 3,5" dwóch dysków 2,5" po 2TB każdy, lub 4x1TB.
Sprawa wygląda tak: dysk do noszenia poza dom - 2,5" o pojemności np. 1TB ... a nawet mniej w zupełności wystarczy. Dysk na magazyn domowy - 3,5" 4TB ... bo to wyjdzie taniej niż dyski 2,5" o takiej pojemności.
ps. oczywiście na magazyn, to kupuje się dyski x2 (kopia bezpieczeństwa)
przem426
01-03-2014, 13:31
[...]
ps. oczywiście na magazyn, to kupuje się dyski x2 (kopia bezpieczeństwa)
na magazyn to najlepiej NAS dwu dyskowy z raid 1 (lub więcej z raid 5) ;)
na magazyn to najlepiej NAS dwu dyskowy z raid 1 (lub więcej z raid 5) ;)Osobiście wolę 2x dysk na USB, podłączany okazyjnie. Gdybym miał NAS, to mógłbym stracić łatwiej jakiś plik przy przypadkowym skasowaniu (od razu akcja jest robiona na kopii w NAS). Przy jakimś wirusie/włamie do sieci też łatwiej dane stracić na ciągle pracującym NAS. ... wszystko zależy jak korzystamy/jak intensywnego dostępu do wszystkich danych potrzebujemy, czy tego ciągłego dostępu potrzebuje kilka kompów itd. ... tak czy inaczej, dla mnie NAS dwu-dyskowy RAID1+ nie jest najlepszym rozwiązaniem ... a dla kogo innego to będzie najlepsze rozwiązanie.
RAID to rozwiązanie podtrzymujące dostępność, a nie będące backupem.
RAID 5 to trochę przerost formy nad treści dla podstawowych zastosowań.
Backup rotacyjny na 2 dyskach o takiej samej pojemności jest rozwiązaniem może nie najwygodniejszym, ale bardziej pewnym niż NAS ( online vs offline backup ).
Ja nie trzymam nawet backupu online na RAID, bo wysoka dostępność backupu online nie jest mi niezbędna ( w razie potrzeby, przywracam cały do stanu z kopii offline ).
Jeżeli dane s wystarczająco cenne, aby byłą potrzebna wysoka dostępność, to tym bardziej są wystarczająco cenne, aby mieć rozwiązanie backupowe z prawdziwego zdarzenia. Kopie przyrostowe/różnicowe offline ( rotacyjnie zmieniane dyski twarde ), kopie różnicowe/przyrostowe online ( NAS ) i okresowe pełne kopie przyrostowe najważniejszych danych.
Żeby dane były bezpieczne, powinno się mieć 2 kopie, i minimum 1 kopię offline.
Lena&TheShadow
01-03-2014, 16:51
Dwa lata temu postawiłam piecyk w piwnicy (Thecus N5200) i zapomniałam o problemie dysków twardych w kompie. Urządzenie samo informuje o tym, że jakiś dysk pracuje nieprawidłowo, wyjmujecie dysk, regeneracja i wszystko hula dalej.
Mam w domu na stałe działającego NASa Synology z dyskami Samsunga 3.5" i od kilku lat nic się nie dzieje a działają 24h na dobę. Dyski połączone w RAID 1. Transfer idzie trochę wolno po WiFi. A jak potrzebuję jakieś dane wynieść z domu czy przynieść to mam 2.5" Caviara z fajną antywstrząsową obudową, w której zajmuje co prawda tyle miejsca co 3.5" bez obudowy ale jest dodatkowa ochrona.
Cześć,
będę miał desktopa z dwoma dyskami: SSD 500GB na system, gry, itp, oraz HDD 4 TB na zdjęcia, filmy, dane itp. Zrobiłem mały research pod kątem backupowania tego.
Wolałbym nie mieć NASa - wolniejszy transfer przez WiFi, więcej rzeczy może się zepsuć, nie mam danych które chcę udostępniać na kilku komputerach, będzie używany tylko do backupu z jednego komputera.
Jakie mam opcje?
1. dysk zewnętrzny podłączany przez USB 3.x (https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-zewnetrzne-207/,,,,,,,,,,10062O546778,18591O611718,32033O1110723/1/#product_list)
* ceny właściwie podobne do zwykłych dysków SATA
2. kieszeń wewnętrzna umożliwiająca podłączenia dysku SATA bezpośrednio do komputera (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/kieszenie-na-dyski-16/,,,,,,,,,,14638O518148,14641O741068,28033O889395/1/#product_list)
* 50-200 zł za kieszeń
* dysk można podłączyć tylko do komputera z kieszenią
3. zwykły dysk SATA 2,5" + obudowa (adapter) podłączana przez USB 3.x (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/kieszenie-na-dyski-16/,,,,,,,,,,14638O518113,14641O518406,28033O889395/1/#product_list)
* 40-200 zł za obudowę
* małe, zgrabne, zazwyczaj nie wymagają osobnego zasilania
4. zwykły dysk na SATA 2,5"/3,5" + stacja dokująca na USB 3.x (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/kieszenie-na-dyski-16/,,,,,,,,,,14638O976280,14641O518406,28033O889395/1/#product_list)
* 200-300 zł za stację
* duże, ciężkie, wymagają zasilania
Opcja #3 wygląda według mnie najbardziej ciekawie, ale jeśli macie inne opinie to chętnie ich wysłucham.
- - - - kolejny post - - - - - -
Poprawiłem - oczywiście chodziło mi o opcję #3
3. zwykły dysk SATA 2,5" + obudowa (adapter) podłączana przez USB 3.x (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/kieszenie-na-dyski-16/,,,,,,,,,,14638O518113,14641O518406,28033O889395/1/#product_list)
* 40-200 zł za obudowę
* małe, zgrabne, zazwyczaj nie wymagają osobnego zasilania
Zauważyłem tylko 1 problem - brak takich 2,5" 4 TB dysków ;)
A jeśli są, to znacznie droższe niż 3.5"
Dyski 2,5":
821 zł Seagate Laptop HDD 4TB SATA3 (ST4000LM016)
618 zł Seagate Laptop HDD 3TB SATA3 (ST3000LM016)
Dyski 4 TB 3,5" można kupić już za 560 zł:
560 zł Seagate 4TB 5900obr. 64MB
590 zł WD 4TB 5400obr. 64MB BLUE
Więc chyba wybiorę opcję 5:
5. zwykły dysk 3,5" podłączony na stałe do komputera, ale jakoś "odmontowany" (wyłączony w BIOSie? jeśli się da) i włączany tylko gdy chcę zrobić backup.
Ewentualnie jednak opcja #3 z np. https://www.morele.net/kieszen-startech-usb-3-1-gen-2-enclosure-s351bu313-804654/ - jakoś przeboleję kwestie zasilania
Dopisek: można kupić tańszą kieszeń - ta niby ma USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s), ale po co 10, skoro dysk będzie przez SATA3, czyli 6 Gb/s - USB 3.0 (5 Gb/s) wystarczy...
(wyłączony w BIOSie? jeśli się da)
Może i się da, ale to kiepskie rozwiązanie. Wszelkie przepięcia w sieci tak samo palą Ci ten dysk jak i inne...