Zobacz pełną wersję : Jaka lustrzanka pod wymagania
Michaelg
25-02-2014, 20:28
Witam,
którą z możliwie nowych lustrzanek polecilibyście najlepiej z doświadczenia - nie tylko z danych na papierze -:
-możliwie dużo ważnych/przydatnych opcji wyprowadzonych na przyciskach - nie trzeba szukać w menu
-dobry do fotografii dzieci
-nadający się też do ewentualnej fotografii makro ale jako dodatek
-przede wszystkim porządna matryca, z dobrym obrazkiem
Ogólnie wpada mi na myśl D90 ale to już dość staroć. Co z Nikonem D5300 albo D7100? Testy w internecie swoją drogą, ale może ktoś używał/używa i coś jest w stanie doradzić od strony użytkownika.
Dzięki
używam D7100, polecam, nie znajduję żadnych wad, no może mógłby mieć pełną klatkę;)
Michaelg
25-02-2014, 20:34
Aparat nie jest dla mnie ja mam D700 i spoko. Także czy spełni "wymagania"? Dzieci w ruchu ogarnie? Jakość obrazka jak na tą cenę nie ma nic do życzenia? Iso ile wg Ciebie używalne? Oraz jak z klawiszologią? Aparat miałby być dla osoby która już bawiła się kiedyś aparatem, ale im prostsy tym lepszy.
-możliwie dużo ważnych/przydatnych opcji wyprowadzonych na przyciskach - nie trzeba szukać w menu
D80, D90, D7000, D7100, D300, D600/D610, D700, D800, D3/x/s, D4/s
-dobry do fotografii dzieci
Każdy się do tego nada - czy to kompakt, hybryda, bezlusterkowiec czy lustro.
-nadający się też do ewentualnej fotografii makro ale jako dodatek
Do makro to są obiektywy, a nie aparaty.
-przede wszystkim porządna matryca, z dobrym obrazkiem
D3200, D3300, D5100, D5200, D5300, D7000, D7100, D600/D610, D800, D3s, D4/s
Ogólnie wpada mi na myśl D90 ale to już dość staroć. Co z Nikonem D5300 albo D7100? Testy w internecie swoją drogą, ale może ktoś używał/używa i coś jest w stanie doradzić od strony użytkownika
D90 to nie porządna matryca - na dzisiejsze standardy.
D5300 ma porządną matrycę, ale absolutny brak guzików
Michaelg
25-02-2014, 20:51
Widzę pewną powtarzalność D7100 w Towim rankingu. Pochylę się nad tym, mając jako rezerwę dla tej osoby D5300 w pamięci.
wszystko zalezy co znajomemu podpasi
moj znajomy akurat wybral D200 wiem wiem ze to dziadek ale :
podpasowalo mu wykonanie i ergonomia u mnie przy d300 i D700
moje urlopowe D80 (na sloneczne wypady zeby w razie czego nie bylo szkoda i placzu)
nie podpasowalo takie male jakies ale coz gosc ma duze dlonie
a jako wejscie w temat cenowo mu podpasowalo i drugiej polowie tez ze wzg na cene
Kolego, masz ponad 600 postów na forum, D700, parę fajnych szkieł i ty się pytasz o "aparat do makro i dzieci' ?
Nie żebym się czepiał, ale coś mi tu jednak nie pasuje.
Michaelg
25-02-2014, 21:38
Czy poważnie mam Ci się tłumaczyć?
Tak, pytam ...
Dzięki za odpowiedzi. Idę fotografować dzieci i makro
Przemek-83
25-02-2014, 22:39
Następny chory temat i kolejna osoba ktora juz wie co chce kupic ale musi sobie o tym popisac.
Skoro chcesz kupic dobra puche i masz hajs bierzesz 7100 i czesc nawet nie ma co porównywać z 5300.
Nie rozumiem co tu robia moderatorzy... o ile są.
Co drugi wątek dotyczy tego samego .
Jest jakas dziwna tendencja ze kazdy musi uzyskac odpowiedz indywidualnie mimo ze pyta o to samo co setki innych osob.
Kolego, masz ponad 600 postów na forum, D700, parę fajnych szkieł i ty się pytasz o "aparat do makro i dzieci' ?
Nie żebym się czepiał, ale coś mi tu jednak nie pasuje.
To o niczym nie świadczy mozna sobie pisać również co chciałbyś mieć
Archibald6803
25-02-2014, 22:44
......... Idę fotografować ........ makro
Patrząc na Twoją stopkę to ..... nie masz czym.
ale jak chcesz faktycznie robić zdjęcia, a nie tylko mieć sprzęt, to raczej jednak canon
No, ale jeżeli już uprzesz się na nikona, to nie zapomnij kurcze blade o odkurzaczu
andre06210
25-02-2014, 22:57
To o niczym nie świadczy mozna sobie pisać również co chciałbyś mieć
Oczywiście że świadczy. Podejrzewam że pisząc te 600 postów musiał spędzić sporo czasu na forum. Podobnych tematów było mnóstwo i nie jest problemem przeczytanie kilku tematów nawiązujących do tego czego użytkownik oczekuje. Też jestem świeżakiem na forum i widzę, że w wielu tematach o wyborze aparatu pisane jest "masło maślane". Wolę poszukać tego co mnie interesuje niż wygodnicko zakładać wątek. Oczywiście jeśli nie ma takiego wątku jaki oczekujemy lub pytanie jest nietypowe zakładamy nowy i po sprawie. A to o co pyta Michaelg to podstawy.
Poruszanie się po tym forum jest banalnie proste, łatwo można się przystosować i od razu wiadomo gdzie czego szukać.
To chyba jest objaw innego problemu (przypadłości). Ludzie mają problem z podejmowaniem decyzji i braniem za nią potem odpowiedzialności. Chcieliby decyzji w 100 % trafnej, bez ryzyka i najlepiej, żeby jeszcze podjął ją za nich ktoś inny. Stąd dzielenie włosa na czworo i szukanie dziury w całym. Każdemu się wydaje, że jego przypadek jest inny i że aparat do fotografowania jego 3-letniej córki, to jest pewnie inny niż ten do fotografowania 2-letniego syna sąsiada.
andre06210
25-02-2014, 23:05
Też miałem problem z wyborem aparatu, chyba jak każdy początkujący. W końcu kupiłem i jestem zadowolony. Wystarczyło poczytać o parametrach aparatu, za i przeciw innych użytkowników i decyzja podjęta.
Jarkod dobrze prawisz z tą odpowiedzialnością. Też się wahałem i nie chciałem żałować wyboru. Ale w końcu trzeba zrobić krok naprzód.
Piotrek B.
25-02-2014, 23:49
D4 spełni twoje wymagania. Poniżej nie schodź, bo się rozczarujesz i zdjęcia słabe będą.
D4 już stary jest, lepiej poczekać na D4s
LG G2 + Tapatalk
Przemek-83
26-02-2014, 08:11
Oczywiście że świadczy. Podejrzewam że pisząc te 600 postów musiał spędzić sporo czasu na forum. Podobnych tematów było mnóstwo i nie jest problemem przeczytanie kilku tematów nawiązujących do tego czego użytkownik oczekuje. Też jestem świeżakiem na forum i widzę, że w wielu tematach o wyborze aparatu pisane jest "masło maślane". Wolę poszukać tego co mnie interesuje niż wygodnicko zakładać wątek. Oczywiście jeśli nie ma takiego wątku jaki oczekujemy lub pytanie jest nietypowe zakładamy nowy i po sprawie. A to o co pyta Michaelg to podstawy.
Poruszanie się po tym forum jest banalnie proste, łatwo można się przystosować i od razu wiadomo gdzie czego szukać.
Chodziło mi o podpis
Rafał_Sz
26-02-2014, 14:28
Ponieważ temat odchodzi mocno od pytania z pierwszego postu, a i samo pytanie jest nieco "bez tematu", wątek zamykam.
Do założyciela wątku. W działach sprzętowych jest napisane dużo więcej niż potrzebujesz, aby uzyskać odpowiedź na swoje pytanie. Zapraszam do lektury.