PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat kompaktowy do filmów HD - 1000zł

Nifir
25-02-2014, 14:50
Szukam aparatu kompaktowego z możliwością kręcenia filmów HD. Dlaczego kompakt? Bo czasem mam dość latania z lustrem i milionem obiektywów i dobrze mieć coś w kieszeni, co też zdjęci potrafi pstryknąć.
Mam tez GoPro, ale niestety nie ma w nim możliwości zmiany ostrości na bliskie elementy. Czasem też widzę, że kręci za ciemne filmy i nie mogę mu tego skorygować.

Zainteresował mnie FujiFilm FinePix F770EXR, bo jest prosty, tani i spełnia moje wymagania. Interesujący wydał się również prawie dwa razy droższy Panasonic DMC-LX7 EP-K.

Co mnie interesuje:
- Zapis 1080p
- Brak ograniczeń długości filmu
- Kontrola parametrów podczas filmowania (przybliżenie, ostrość, ekspozycja)
- Stopka statywu
- Możliwość robienia mocnych zbliżeń makro podczas kręcenia - czasem chcę pokazać element elektroniczny na płycie PCB i muszę mieć taką możliwość

Miłe dodatki:
- Nagrywanie z większą ilością FPS

Jaki aparat możecie polecić? Jeden z tych dwóch proponowanych przeze mnie, czy coś innego?

wallace
26-02-2014, 14:07
ja mogę polecić Panasonica LX7, którego wręcz uwielbiam za:
- poręczność,
- bardzo dobrą jakość wideo 1080p50
- dobrą jakość zdjęć jak na takiego malucha (RAWy wołane w C1)
- doskonały obiektyw
- błyskawiczny AF nawet w trudnych warunkach oświetleniowych
- możliwość użycia AF "na żądanie" podczas nagrywania wideo (przyciśnięcie spustu migawki do połowy)
- bezgłośny, chociaż dość powolny zoom podczas nagrywania wideo
- wbudowany filtr ND
- wyświetlacz o bardzo dobrej rozdzielczości i szerokich kątach widzenia

Parametrów ekspozycji nie zmieniałem podczas nagrywania wideo (tryb A), jednak z tego co pamiętam na pewno jest to możliwe w trybie M, jednak wtedy nie można użyć jednokrotnego AF (przyciśnięcie spustu migawki do połowy).
W trakcie nagrywania wideo nie można również zmieniać położenia i rozmiaru obszaru ustawiania ostrości.
Jest również ograniczenie długości nagrywania wideo do 30 minut.

LX7 zastąpił u mnie GH2 (!) ze względu na mniejsze rozmiary i praktycznie taką samą jakość wideo (GH2 nie był hackowany). Przez tydzień miałem oba i używany przez 1,5 roku GH2 poszedł na sprzedaż.

matys
27-02-2014, 01:44
Lx7 > 1000 pln