PDA

Zobacz pełną wersję : D610 Chińczyk=Europejczyk?

Bukszpan
24-02-2014, 23:28
Może ktoś z was coś wie o różnicach pomiędzy D610 sprzedawanym w Azji/Europie/USA? Czy są w ogóle? Ciężko cos znaleźć w Internecie.. Chodzi mi głównie o róznice w budowie, wnętrznościach puszki.
Brak gwarancji na innych kontynentach niż ten na którym kupiło sie aparat, instrukcja w innym języku, inna wtyczka, możliwy brak menu PL, to oczywistości.
Czy Nikon Polska w ogóle przyjmuje do serwisu aparaty nie z Europy (poza gwarancją)?

Różnica w cenie to jakieś 1500zł. Nie wiem czy jest sens się w to bawić czy sobie odpuścić takie kombinowanie.

GonzoG
24-02-2014, 23:43
jak to zakup przez ebay, czy tym podobny - nie warto.
Należy liczyć się z możliwością naliczenia cła i VATu - przy 5000zł to 1300zł. A w przypadku wysyłki kurierem jeszcze opłaty dla kuriera za załatwienie odprawy celnej - 50-100zł.

A na gwarancję ci przyjmą każdy. W końcu Chińczyk też może oddać swój aparat do naprawy będą na wycieczce w Polsce.

Bukszpan
24-02-2014, 23:45
Sprzęt zakupiłby dla mnie znajomy i przywiózł by mi go do Polski, także podatek powinno sie udać ominąć ;)

SligoDarek
24-02-2014, 23:49
http://www.eglobalcentral.eu

Ci "Panowie" nie naliczaja cla napewno. i wysylka jest chyba gratis z tego co pamietam.
Wtyczki napewnno inne przy zakupie w UK i USA.

fotomarek_k
24-02-2014, 23:53
(...)
A na gwarancję ci przyjmą każdy. W końcu Chińczyk też może oddać swój aparat do naprawy będą na wycieczce w Polsce.

Chyba chciałeś napisać, że po gwarancji przyjmą każdy?

Bukszpan
24-02-2014, 23:55
Na ebayu można dostać nówkę za 1700$ właśnie sprowadzaną "from Honk Kong/Japan". Wersja Amerykańska ok. 200$ drożej ;) Mając znajomych za oceanem, którzy wpadają do Polski w najbliższym czasie można zaoszczędzić to 1500 zł na jakieś fajne szkiełko :)

SligoDarek
25-02-2014, 00:13
No to w tym sklepie ktory podalem (sprawdzony jesli chodzi o zakup) euro 1200 +18 wysylka, bez znajomych:)

Bukszpan
25-02-2014, 01:02
No to w tym sklepie ktory podalem (sprawdzony jesli chodzi o zakup) euro 1200 +18 wysylka, bez znajomych:)

Brałeś coś stamtąd? Jeżeli można zapytać, to co takiego? ;) Jak wygląda proces "zakupowy"? Jak się sprawuje sprzęt?

SerU
25-02-2014, 01:05
Sam kupiłem D610 wersję HK za 1089 funtów w sklepie w Londynie (pogooglować HDEW Cameras, jak ktoś zainteresowany). Zadzwoniłem, sprawdziłem czy są, pojechałem i zapłaciłem. Menu ma we wszystkich językach (PL też). W pudełku instrukcja po angielsku, kabel z wtyczką UK (czyli dla mnie OK) i cała reszta, jak być powinno. Do tego 3 letnia gwarancja sprzedawcy ważna na całym świecie (podobno).

SligoDarek
25-02-2014, 10:37
Sigma 35 1.4 ART kupiona przez dobrego kolege i aprat przez znajomego. Wszystko jak najbardziej w porzadku, tracking przesylki, papiery etc. Procesu zakupu dokladnego nie znam, przypuszczam, ze nie rozni sie od innych sklepow internetowych (jakby bylo cos dziwnego to kolega by cos mowil, jedynie faktury nie wysylaja razem z paczka lecz osobno)Sigma nie spodobala sie i zostala zwrocona po 2 tyg. , nie bylo problemu ze zwrotem kasy. do 30 dni bodajze mozna zwrocic.Uniedogodnieniem jest to , ze gwarancja jest u nich i trzeba odsylac, koszty sa pokrywane 50/50 ty za wysylke oni za odeslanie.

Bukszpan
25-02-2014, 23:45
Dzięki za odpowiedzi! Chyba się zdecyduję ;)