PDA

Zobacz pełną wersję : [PS CS6] Jak zastosować akcję dla wielu okien/ obrazów

Feni
24-02-2014, 17:31
Witam,

Nie wiem jak sobie poradzić z takim problemem

W ostatniej fazie obróbki, gdy mam już obrobione RAWy, zapisuje je wszystkie w ACR do osobnego folderu jako JPG żeby zachować je w dużym rozmiarze.
Te duże JPGi chcę zmniejszyć do publikacji w internecie na zazwyczaj 900px na długim boku i wtedy dopiero wyostrzyć selektywnie przy użyciu masek i filtra górnoprzepustowego, potem zapisać w osobnym folderze

Nie chodzi mi o masowe zmniejszenie i zapisanie przez procesor obrazów, a o samo otwarcie ich w programie

Chciałbym otworzyć wszystkie JPGi z wybranego folderu w osobnych oknach i na tych WSZYSTKICH OTWARTYCH oknach zastosować akcję, którą sobie zrobiłem.
Znacznie przyspieszyło by to moją zabawę, bo do tej pory "wrzucałem" zdjęcia metodą przeciągnij/upuść do PSa, tam oczywiście otwierają się w osobnych oknach, ale potem w każdym z tych okienek muszę uruchomić akcję ręcznie, tj. przez skrót klawiszowy, ale zawsze to co najmniej kilka sekund czekania aż akcja się zakończy.

Jak to zrobić, bo to co robię teraz, to najzwyczajniej w świecie marnotrawstwo czasu jest ;)?

Borat1979
24-02-2014, 18:26
Sekwencja wsadowa z poziomu Adobe Bridge.

Zaznaczasz obrazy wybierasz narzędzia/sekwencja wsadowa/zestaw/ z menu wybierasz akcje, która cie interesuje.

pgi
24-02-2014, 18:41
...lub skrypt z poziomu Photoshop'a: File > Scripts > Image Processor

Na marginesie: przemilczę dwukrotny zapis do jpg z wyostrzaniem...

TOP67
24-02-2014, 18:53
A najlepszy jest do tego droplet.

Feni
24-02-2014, 19:49
Borat, O to chodziło, dzięki.
Próbowałem z tym już wcześniej, ale problem leżał w tym, że zaznaczałem opcję "przesłoń instrukcję operacji "otwórz" ", bo tak widziałem na jednym z filmów na YouTube i wywalało mi błąd. Po odznaczeniu tej opcji akcja uruchamia się elegancko w każdym z okien.

pgi, tym sposobem mi nie wychodzi. Photoshop wymaga zakończenia skryptu zapisem pliku w "conajmniej jednym formacie"... inaczej nie chce uruchomić akcji. A ja przecież nie chcę kończyć zapisem, tylko działać na otwartych oknach.

TOP67, doczytałem, podejrzałem na szybko tutek na YouTube co to ten droplet jest... No rewelacja ;) dzięki bardzo, bo nie wiedziałem co wklepać w google, a już widzę, że droplet wykorzystam w jeszcze paru przypadkach ;)

Jakby ktoś potrzebował
http://youtu.be/OSzgAu_VptU

powiedzcie mi jeszcze jak/ i czy można dodać warunek do akcji żeby zdjęcia pionowe, czyli te gdzie rozmiar pionu jest większy od poziomu :) photoshop przerabiał na inny podany rozmiar

czyli:

Jeśli szerokość>wysokość, to w rozmiar obrazu PS ustawia "szerokość=900px"
Jeśli szerokość<wysokość, to w rozmiar obrazu PS ustawia "szerokość=800px"
wysokość, oczywiście proporcjonalnie

gdzieś też czytałem, że można taki warunek dodać

TOP67
24-02-2014, 19:53
Zamiast tego użyj "fit image". Podajesz tam prostokąt, w którym ma się zmieścić obrazek.

Tak samo działa procesor obrazów.

Feni
24-02-2014, 20:18
ok, ale to mi załatwia tylko jeden aktywny dokument. tzn, w momencie jak klikam plik- automatyzuj- zmieść obraz, to zmienia się rozmiar obrazu tylko tego aktywnego okna,
A jak to zastosować to do wielu otwartych okien? bo tak jak pisałem, w procesorze obrazów nie mogę dojść do tego, żeby otwarte okna miały nałożoną akcję i pozostały otwarte do dalszej obróbki, tylko program wymaga żeby podać folder zapisu... zapisuje "przerobione" zdjęcia i cześć

Na marginesie: przemilczę dwukrotny zapis do jpg z wyostrzaniem...

Nie przemilczaj takich rzeczy ;)
Masz rację. Dwukrotny zapis do jpg. to dodatkowa utrata szczegółów, ale do tej pory nie wiedziałem jak zrobić to bezpośrednio z NEF'a z poziomu Bridga ;)

TOP67
24-02-2014, 20:37
ok, ale to mi załatwia tylko jeden aktywny dokument. tzn, w momencie jak klikam plik- automatyzuj- zmieść obraz, to zmienia się rozmiar obrazu tylko tego aktywnego okna,
A jak to zastosować to do wielu otwartych okien? bo tak jak pisałem, w procesorze obrazów nie mogę dojść do tego, żeby otwarte okna miały nałożoną akcję i pozostały otwarte do dalszej obróbki, tylko program wymaga żeby podać folder zapisu... zapisuje "przerobione" zdjęcia i cześć

Umieść to w akcji, a akcję w droplecie.

Feni
24-02-2014, 20:56
Udało się. Dzięki wielkie za konkrety :)
Teraz wszystko gra.
Mój komputer jest dosyć wolny, więc teraz przez droplet wrzucam 83 zdjęcia do ostatecznej zmiany rozmiaru i wyostrzenia, a w międzyczasie idę sobie zrobić herbatę, zamiast jak 'gupek' siedzieć i klikać w każde okienko ;)

pozdrawiam

TOP67
24-02-2014, 21:00
Jeszcze jedno info o skrypcie "fit image". Posiada on błąd, którego Adobe nie zauważyło od wielu wersji. Mianowicie nie działa ptaszek "nie powiększaj". Ale w sieci można znaleźć poprawioną wersję.

Feni
24-02-2014, 21:21
Mnie błędu nie wywaliło, ale to dlatego, że pierwszy krok w akcji umieściłem "zmiana szerokości na 900px", przez co po operacji wysokość zdjęć pionowych ma ponad 1200px, więc na szczęście nie musi powiększać :)
przydatna rzecz :P

TOP67
24-02-2014, 21:30
Błędu nie wywala, ale jak wrzucisz zdjęcie 600x400px, to je powiększy.

Feni
24-02-2014, 21:49
ok, będę wiedział na co uważać. A informacja jest, na serio bardzo przydatna, bo pojutrze znajomy rodziców (człowiek 50+) podrzuci mi zdjęcia do wywołania w labie ze swojej komórki sony ericson k950i.
Rozmiary fotki prawdopodobnie 800x600 przy 72 dpi
Miałem go parę lat temu i miał super matrycę, czy tam obiektyw firmowany przez Zeissa (wtedy nie zwracałem na to uwagi) ale miał świetny tryb makro, dzięki niemu nie jeden kwiatuszek się obfociło :)
Zdjęcia działki, urodzin dzieci etc. więc bez rewelacji, ale to info zaoszczędzi mi nerwów, gdy PS się pogubi i zacznie narzekać :)