PDA

Zobacz pełną wersję : Wyłączenie lampy wbudowanej

michasacuer
24-02-2014, 11:27
Pytanie krótkie, jak wyłączyć lampę wbudowaną w aparat przy CLS (Nikon d300s) ? W temacie jestem kompletnie zielony. Ustawilem ja w ustawieniach na "--" ale nadal błyska. Jeśli sie nie da, może ustawić spróbować ustawić ja na manual i minimalną moc by nie wpływała zbytnio na oswietlenie planu? I czy lampa ustawiona na "master", podpięta do aparatu spełnia rolę tej wbudowanej (sam bym sprawdzil, ale na razie jestem pozbawiony drugiej, teraz mam SB900, SB600 wypożyczona, uzywam jako zapasowa)?

Dzięki za rozwianie wątpliwości
Pozdrawiam

Zen
24-02-2014, 11:34
Pytanie krótkie, jak wyłączyć lampę wbudowaną w aparat przy CLS (Nikon d300s) ? W temacie jestem kompletnie zielony. Ustawilem ja w ustawieniach na "--" ale nadal błyska. Jeśli sie nie da, może ustawić spróbować ustawić ja na manual i minimalną moc by nie wpływała zbytnio na oswietlenie planu? I czy lampa ustawiona na "master", podpięta do aparatu spełnia rolę tej wbudowanej (sam bym sprawdzil, ale na razie jestem pozbawiony drugiej, teraz mam SB900, SB600 wypożyczona, uzywam jako zapasowa)?

Pozdrawiam

Całkowicie się nie da, zawsze zostaje śladowe światło, zwłaszcza na obiektach szklanych, powierzchniach metalicznych czy nawet w oku modelki. Ja używam tego http://www.fotoplus.pl/lampy-blyskowe/akcesoria/SG3-IR ale można coś samemu wykombinować.

GonzoG
24-02-2014, 15:44

Pozdrawiam

Zawsze będzie błyskać. CLS to przecież sterowanie zdalnymi błyskiem lampy głównej.

Śladowe ilości światła też zostaną. Można przesłonić lampę filtrami IR, czy ukierunkować jej światło poza kadr, ale tym samym zmniejszy się zasięg wyzwalania zdalnych.

michasacuer
24-02-2014, 16:24
No nic, pobawię sie. Moze wgl zasłonić ta lampkę jakims czarnym kartonikiem czy wykorzystać go w jakims aspekcie (nalozyc jakis dyfuzor, etc) no ale co z pionowymi kadrami? Rozumiem, że jeśli chciałbym zastosować ten nikonowski wyzwalacz do lamp musiałyby byc w swoim zasięgu "wzroku" (bo chyba ten sprzęcior jest na podczerwień)?

GonzoG
24-02-2014, 17:11
No nic, pobawię sie. Moze wgl zasłonić ta lampkę jakims czarnym kartonikiem czy wykorzystać go w jakims aspekcie (nalozyc jakis dyfuzor, etc) no ale co z pionowymi kadrami? Rozumiem, że jeśli chciałbym zastosować ten nikonowski wyzwalacz do lamp musiałyby byc w swoim zasięgu "wzroku" (bo chyba ten sprzęcior jest na podczerwień)?

I na podczerwień (inne lampy) i na pasmo widzialne, albo przynajmniej górną jego część (Nikon).

Tak więc zasłonięcie czarnym kartonem sprawi, że nie będzie działać.

TOP67
24-02-2014, 18:51
Można założyć odbłyśnik z folii aluminiowej, który skieruje błysk w kierunku lampy zdalnej.
Można też założyć SB-700 i wyższe, skierowaną w bok lub górę.

A najlepiej SU-800.

michasacuer
24-02-2014, 19:18
Własnie co do tego SU, jak to wygląda w praktyce, w końcu podczerwień, lampy muszą siebie widzieć. Dajmy na to warunki ślubne, jak ten wynalazek się sprawdza?

GonzoG
24-02-2014, 19:22
Własnie co do tego SU, jak to wygląda w praktyce, w końcu podczerwień, lampy muszą siebie widzieć. Dajmy na to warunki ślubne, jak ten wynalazek się sprawdza?

Sprawdza się niemal tak samo jak błysk, jeśli lampy są z przodu, bo niestety nie ma możliwości obrócenia, aby świecił w górę czy na boki. - SB wyzwolą się jeśli dotrze do nich wystarczająca ilość światła z lampy głównej/SU-800 - nie muszą się widzieć, ale światło musi do nich dotrzeć, więc wystarczy tylko odpowiednie odbicie.
Przy lampach innych producentów - raczej potrzeba w miarę nie zasłonięta droga światła.

Czy się sprawdzi w warunkach ślubnych - dużo zależy od miejsca.
Jednak nigdy nie ma pewności, że się wyzwolą poprawnie. Do takich zastosowań raczej polecałbym wyzwalacze radiowe.