Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa do D5100
Witam,
Jak w temacie, zastanawiam sie nad pierwsza lampe do mojego D5100.
Chodzi mi cos do doswietlenia wnetrz, ludzi ito.
Czytaj urodziny cioci itp.
Nie chce wydawac fortuny, ale rowniez chcialem kupic cos co troszke posmoga.
Zastanawiam sie nas czyms jak niejakie Yongnuo tylko jaki model??
Prosze o rady
Dzieks
Co sadzicie o tym:
Yongnuo YN560 II ??
A tak ciężko zapytać szukajki (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d5100+lampa&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1393202091-c1d4f6be41293dc8fbfb61b8c583c585fe16af09&do=dosearch&quicksearch=1&title=) ??
nikoniarz
24-02-2014, 08:26
Jako "imieninówka" (i nie tylko) nada sie YN468-ll. I to aż nadto.
trojwizja
24-02-2014, 14:17
Każdy będzie polecać to co ma i mu się sprawdza, jak dla mnie SB700
szymon708
24-02-2014, 14:40
Yongnuo YN560 II - pełen manual. Chyba bym szału dostał jakby to była moja jedyna lampa. Tak odpalam sb'ka i niczym się nie martwię. SB na początek, jako druga Yongnuo YN560 i tak jak u mnie idealny zestaw oświetleniowy :)
Andrzej1974
24-02-2014, 15:01
Ja wziąłem na początek (jako pierwszą lampę) do D5100... SB-700. I bardzo sobie chwalę.
YN może i tania ale... jak to mówią m.in. na tym forum... chytry dwa razy płaci? ;-)
nikoniarz
24-02-2014, 15:24
YN może i tania ale... jak to mówią m.in. na tym forum... chytry dwa razy płaci? ;-)
Na szczescie nie ma na to reguly i wielu wlascicieli zadowolonych jest z YN :) Kwestia tego ile autor chce wydac...
I tego jak bardzo jest nieświadomy tego, co mógłby mieć za większą kwotę......
Powiem inaczej. Zależy do czego potrzebuje lampy. W sesjach statycznych, tam gdzie nie ma pośpiechu w zupełności wystarczy manualna YN-560 (II, III)
A czy liczba przewodnia, która wynosi 33 przy lampie Yongnuo YN-468II jest wystarczająca dla amatora, który robi fotki w mieszkaniu i od czasu do czas fotografuje dzieci na dworze? czy jednak szukać lampy z liczbą przewodnią około 50?
Co sądzicie o tej lampie? http://www.tumax.pl/index.php?m=1&f=5&mp_id=1&id=25
A czy liczba przewodnia, która wynosi 33 przy lampie Yongnuo YN-468II jest wystarczająca dla amatora, który robi fotki w mieszkaniu i od czasu do czas fotografuje dzieci na dworze? czy jednak szukać lampy z liczbą przewodnią około 50?
Co sądzicie o tej lampie? http://www.tumax.pl/index.php?m=1&f=5&mp_id=1&id=25
tumaxy i sunpaki sobie odpuść.
A YN-468II ma LP = 33 tylko na papierze. W rzeczywistości ok 20-25m.
Czy wystarczająca - nie można przeliczyć ?? LP=25m to zasię lampy przy ISO 100 i f/1.0. Podziel przez przysłoną używaną i będzie wiadomo. Przy odbijaniu od sufitu ścian należy zasięg po linii światła i podzielić przez 4-5.
kwiatek88
25-02-2014, 19:51
Jeśli masz przynajmniej jako tako opanowane manualne błyskanie poradzisz sobie z byle lampą.Ale jeśli to początki, polecam mimo wszystko lampę systemową.Na początku będziesz zadowolony z każdej w porównaniu z wbudowaną.
Szybko jednak przekonasz się między innymi o braku powtarzalności.Wbrew pozorom im gorsza lampa tym lepszy powinien być błyskający!!!Miałem kiedyś Nissina z d3100 i nie byłem zadowolony z pracy na i-TTL.Do d5100 kupiłem SB-700 z której jestem baaaardzo zadowolony.I dopiero po pewnym czasie zacząłem ogarniać Nissina na manualu,bo na i-TTL nie zawsze mogę liczyć.
Jeśli nie masz żadnego obeznania z lampą, to kup taką, która będzie miała TTL. Na manualu się pogubisz, zanim dojdziesz co i jak, to albo chwila, którą chciałeś uwiecznić już przeminie, albo będzie przepalona, albo niedoświetlona. Bez TTL musisz dobrać odpowiednio błysk, co wcale nie jest łatwe.
MackEstrite
11-03-2014, 10:24
Niegdyś, kiedy planowałem zakup lampy, wiele głosów było za Nissin Di622 Mark II. W wielu miejscach słyszałem określenia "najlepszy stosunek ceny do jakości". Skusiłem się i ogólnie jeżeli chodzi o samo świecenie nie mam zastrzeżeń. Co najwyżej może irytować piszczenie (nie każdy je słyszy) oraz strasznie jasno świecące diody na panelu sterowania - zwłaszcza nocą.
Ja od ~roku mam YN-467 i jako lampka do okazjonalnego błyśnięcia jest wielce OK. Jest to moja pierwsza lampa, nie miałem (prawie) do czynienia z bardziej profi sprzętem więc się nie wypowiem jak wypadają porównania.
Z perspektywy czasu - brakuje mi trochę mocy w przestronniejszym pomieszczeniu lub plenerze. Dzisiaj pewnie wybrałbym YN-56x. TTL wykorzystuję, fotoceli już nie :)
superlama
27-03-2014, 22:30
Ja miałem pożyczoną SB700 - cudeńko gdzie trzeba szybko pstrykać. Sobie kupiłem niedawno YN-560III z nadajnikiem - dużo taniej, a też jestem zadowolony. Tryb manualny nie jest dla mnie taki straszny, jeżeli tylko mogę powtórzyć ujęcie:)
Witam, też rozglądam się za pierwszą lampą do d5100 i która waszym zdaniem będzie najlepsza, do użytku amatorskiego: nissin di700, metz 44, czy no właśnie sb700. Przekonują mnie parametry nissina ale ponoć te lampy są dosyć awaryjne.
Witam, też rozglądam się za pierwszą lampą do d5100 i która waszym zdaniem będzie najlepsza, do użytku amatorskiego: nissin di700, metz 44, czy no właśnie sb700. Przekonują mnie parametry nissina ale ponoć te lampy są dosyć awaryjne.
Najlepsza bez sprzecznie będzie SB-700, ale jak już rozważasz SB-700, to czemu nie Metza 52 ??
Bo cenowo pomiędzy metz'em 52 a sb700 już nie ma przepaści i w tym przypadku wybrałbym chyba lampę systemową. Czy może się mylę to mnie "wyprostujcie". Metz 52 jest mocniejszy no ale tyle się mówi, że lampy systemowe w przypadku nikona są najlepsze. No i nie przekonuje mnie dotykowy wyświetlacz, ktoś miał do czynienia z nim?
Bo cenowo pomiędzy metz'em 52 a sb700 już nie ma przepaści i w tym przypadku wybrałbym chyba lampę systemową. Czy może się mylę to mnie "wyprostujcie". Metz 52 jest mocniejszy no ale tyle się mówi, że lampy systemowe w przypadku nikona są najlepsze. No i nie przekonuje mnie dotykowy wyświetlacz, ktoś miał do czynienia z nim?
Między Smartem i Fiestą też nie ma przepaści... więc kupisz Smarta, bo to Mercedes ??
A funkcjonalność i parametry już nie mają znaczenia ??
miałem kiedyś smarta... żartuję.... no właśnie jak funkcjonalność i jakość wykonania metza 52 bo miałem styczność tylko z sb700 i używając ją miałem wrażenie, że wszystko jest tak jak powinno być. No i czy kupując metza bo coraz bardziej mnie przekonuje nie będę w przyszłości pluł sobie w brodę. Bo parametry to metz ma lepsze.
miałem kiedyś smarta... żartuję.... no właśnie jak funkcjonalność i jakość wykonania metza 52 bo miałem styczność tylko z sb700 i używając ją miałem wrażenie, że wszystko jest tak jak powinno być. No i czy kupując metza bo coraz bardziej mnie przekonuje nie będę w przyszłości pluł sobie w brodę. Bo parametry to metz ma lepsze.
Ja uważam, że Metz 52 jest lepszy od SB-700.
Jedyne co w SB-700 jest lepsze, to czułość fotoceli, ale to ma znaczenie tylko przy CLS, którego D5100 i tak nie ma, więc potrzebujesz 2 takich lamp, aby móc z tego korzystać.
Zamówiłem metza 52 - zobaczymy ile jest warty;)
Podziel się proszę opinią jak będziesz już ją miał bo sam się do takiej przymierzam.