Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D800 i problem z tylnym panelem, podglądem i menu

FrancisBegbie
23-02-2014, 19:47
Witajcie,
Zakładam temat, bo nie widziałem takiego problemów (nie czytałem) trochę dużo wątków o d800 więc może pominąłem? jak tak to przepraszam... Sprawa się ma następująco...

Kupiłem wczoraj używane body d800 wynika wszystko, że z 2012r, z dystrybucji DE. Sprawdziłem wstępnie (to moje pierwsze body w nikonie, więc sprawdziłem to dosyć pobieżnie, ale z rękojmią 10 dni) i pojawił się też pierwszy problem...

Otóż po domowych testach, wyszedłem na spacer dosyć długi w las.. im dalej w las tym więcej problemów, bo od pierwszych problemów z włączeniem podglądu zdjęcia przez gasnące menu (raz po 4 sec, raz po 30 sec - w trakcie przeglądania), aż po kompletny brak AF (kompletnie nie wyświetlał punktów, a przycisk wyzwalania migawki miałem wrażenie, że nie jest dwuetapowy, tylko od razu trzaska zdjęcie).

Aparat resetowałem, wyciągałem baterię i wyłączałem i nic nie pomagało.

Wróciłem do mieszkania i jak ręką odjął - wszystko wróciło do normy...

Ja nie wiem czy Nikon ma takie zwyczaje, czy wilgotne powietrze (bez deszczu) i niezbyt ciepło (2-3+) przeszkadza? czy to problem mojej puchy? jeżeli tak - to jaki problem to może być?

Widziałem, że wgrany był soft 1.01 - tylko czy to w ogóle może mieć wpływ na takie działanie? Dzięki za wskazówki

KaarooL
23-02-2014, 20:56
Jeśli nie focisz w deszczu albo w burzy piaskowej, dowolne warunki na zewnątrz nie powinny sprawiać problemów. Jedynie przy bardzo niskich temperaturach ekrany LCD działają nieco inaczej.

Na Twoim miejscu wniknąłbym w historię tego sprzętu a mianowicie w to czy nie był zalany cieczą, wielokrotnie uderzony lub nieudolnie serwisowany. Z naciskiem na to pierwsze... Jeśli możesz to oddać, oddaj i zapomnij o tej sztuce.

dem
23-02-2014, 21:35
Zresetuj puszkę dwoma zielonymi guzikami, a następnie przywróć ustawienia fabryczne w menu.

FrancisBegbie
23-02-2014, 23:30
Pochodzenie i doświadczenie puszki ciężko określić, cena atrakcyjna, oddać mogę. Obawiam się właśnie tego, że to się powtórzy raz, drugi itd a puszka nie jest tania i chyba trochę wymagać można... (żeby pracowała przynajmniej). Dem - zresetowałem, ale problem w tym, że po powrocie do mieszkania puszka działa i bez resetowania ok. Jutro pójdę jeszcze w plener i zobaczę czy coś nie będzie dalej wydziwiała...

nimnull
23-02-2014, 23:40
Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać, tylko zwrócić. Z moją puszką żadnych takich zachowań nie zauważyłem.
Pozdrawiam

FrancisBegbie
24-02-2014, 00:30
Tak, też chyba zrobię... bo to pierwszy dzień testów w terenie i już zwariowała. Będę się budził codziennie z myślą, czy dzisiaj też jej nie odwali. Inna sprawa jakbym znał przyczynę, a nie znam.. i co gorsze sama się "zepsuła" i sama "naprawiła". Jutro pewnie puszka wróci do właściciela. A szkoda... bo cena pierwsza klasa.. przebieg zaledwie 13 000...

Dzięki za informacje Panowie..

Michal Szipluk
24-02-2014, 10:16
Dopnę się to tematu i sam sie zastanawiam czy u mnie jest jakiś problem czy to co mam jest normą, o co chodzi to już piszę.
Ostatnio miałem kilkadziesiąt zdjęć do zrobienia techniką HDR na szybko, nie mogłem ustawić skoku bracketingu więcej niż 1EV a chciałem zdobić 3 zdjecia -2EV 0EV +2EV, ale to nie oto mi tak naprawdę chodziło.
Z powodu tego że zdjęcia robiłem z włączonym LV i podglądem na LCD to szybkość wykonania tych zdjęć to mnie przeraziła, na następne zdjęcie musiałem czekać ponad 2sek i nie mogłem tego przyspieszyć i z tego powodu zrobienie tych kilkudziesięciu zdjęć zajęło mi sporo czasu.
Mam w związku z tym pytanie czy focenie z włączonym LV to jest norma że czekamy ponad 2sek na zrobienie następnego zdjęcia?

SerU
24-02-2014, 10:43
Jak na moje to norma, bo aparat po zrobieniu zdjecia w lv musi znow podniesc lustro-zdjecia w lv liczone sa na liczniku aparatu podwojnie.

rob_ix
24-02-2014, 12:22
Tak, też chyba zrobię... bo to pierwszy dzień testów w terenie i już zwariowała. Będę się budził codziennie z myślą, czy dzisiaj też jej nie odwali. Inna sprawa jakbym znał przyczynę, a nie znam.. i co gorsze sama się "zepsuła" i sama "naprawiła". Jutro pewnie puszka wróci do właściciela. A szkoda... bo cena pierwsza klasa.. przebieg zaledwie 13 000...

Dzięki za informacje Panowie..

Moze cs z aparatem nie tak stad tez ta "cena pierwzza klasa"? Zapytaj czy juz mial podobny problem?

Jacek_Z
24-02-2014, 12:33
.. niezbyt ciepło (2-3+) przeszkadza?Jaki był stan akumulatora? 0 ? Był w pełni naładowany?
Jaką masz kartę pamięci? (chodzi o prędkość zapisu/odczytu)
Jakie czasy naświetlania, długie? Jeśli tak, to czy było włączone odszumianie długich czasów.