Zobacz pełną wersję : Problem z baterią- nikon coolpix s3000
mecenas102
23-02-2014, 00:49
Witam,
mam dziwny problem z aparatem, a mianowicie od nowości był problem z baterią, która w ciągu 7 dni rozładowywała się od 100% do zera. Zignorowałem ten problem, gdyż korzystałem z aparatu sporadycznie. Niestety od pewnego czasu aparat w ogóle nie chce naładować baterii. Znalazłem na stronie Nikona aktualizację, która zgodnie z opisem miała poprawiać, pojawiające się niekiedy, błędy w czasie ładowania. Niestety w moim przypadku w niczym nie pomogła. Kilka dni temu kupiłem zamiennik baterii i również nie chce się on ładować. Co ciekawe bateria z identycznego aparatu mojej siostry działa prawidłowo. Co może być tego przyczyną?
Sprawdź zatem czy dwie Twoje niedziałające baterie będą działać na aparacie siostry. Jeżeli nie, to dobrze byłoby zmierzyć napięcie na tych dwóch niedziałających ogniwach. Pytanie też czy sprawna bateria siostry zostałaby rozładowana w Twoim aparacie do zera w ciągu tygodnia jak to miało miejsce u Ciebie. Ogólnie za dużo niewiadomych by postawić diagnozę.
W kwestii źródeł jest tak że jeżeli na nieużywanym ogniwie napięcie spadnie poniżej pewnej wartości progowej, to ładowarka czy też aparat takiego ogniwa już nie będzie widział - wówczas można spróbować wzbudzić ogniwo zewnętrznym źródłem.
Ja bym sprawdził też ładowarkę.
Kolega mecenas102 napisał że to aparat nie chce ładować baterii. Pytanie czy w ogóle posiada ładowarkę do tego aparatu. Może być że Nikon nie sprzedawał w komplecie ładowarek, tak jak w przypadku np. Samsunga WB150F, gdzie na wyposażeniu znajdował się tylko zasilacz, a funkcję ładowania spełniał aparat.
mecenas102
23-02-2014, 16:59
Bateria ładowana jest w aparacie, przez USB. A co do działania baterii z aparatu siostry, to ona, po przełożeniu do mojego aparatu nie rozładowuje się tak szybko. Wydawało mi się więc, że problem leży po stronie mojej baterii, jednak co ciekawe, moja bateria przełożona do aparatu siostry, mimo że również "krótko trzyma", to ładuje się od tzw. zera. Gdy podładuję przez kilka minut w ten sposób moją baterię i przełożę z powrotem do mojego aparatu to baterię mogę ładować dalej i błędy się nie pojawiają.
Mając takie dane dobrze byłoby sprawdzić zatem jaka jest różnica w utracie energii na akumulatorze Twoim jak i siostry od pełnego naładowania w stanie nieobciążonym, czyli oba leżą luzem przez kilka dni a następnie dokonać pomiaru napięcia. Druga rzecz to porównanie prądów płynących w obu aparatach w stanie wyłączenia. Ale zaczyna to wyglądać na uszkodzenie zasilania w Twoim aparacie, tym bardziej że napisałeś iż od samego początku aparat zbyt szybko rozładowywał akumulator.
Spróbuj się zamienić z siostrą na kilka ładowań i wtedy porównaj. Przewiduję raczej problemy z ładowaniem niż samą baterią.
mecenas102
23-02-2014, 18:41
A czy może to mieć jakiś związek z aktualizacją oprogramowania w aparacie i czy są jakieś metody na powrót do poprzedniej wersji software-u ?
Aktualizacja miała ponoć poprawić błędy związane z ładowaniem - przynajmniej tak twierdzi producent.
Downgrade softu jest w zasadzie niemożliwy.
mecenas102
07-03-2014, 12:00
Właśnie dotarła do mnie ładowarka i baterie ładują się bez zarzutu. Wygląda na to, że problem dotyczył nie baterii, ale aparatu. Zobaczę jeszcze jak szybko będą się rozładowywać. Dziękuję wszystkim za pomoc.