Zobacz pełną wersję : Gdzie naprawić wadę AF w D90 - ustawianie AF 'na ukos'
Gdzie można naprawić w PL taka wadę AF w D90?
Wada widoczna na ilustracji poniżej zrobiona nikkorem 35 f1,8:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img691/1258/jo16.jpg)
Uprzedzając pytanie to nie wada obiektywu :)
Znajomy przyniósł do mnie swój aparat z podpiętym Tamronem 17-50 twierdząc, że o jakiegoś czasu ma chyba uszkodzony/rozjustowany obiektyw, po podpięciu do mojego aparatu ostrzy prawidłowo, za to 35 podpięta do jego body daje obraz z fotografii powyżej :(
A gdzie tu wada AF ??
To jest skrzywiona płaszczyzna ostrości - czyli albo krzywa matryca, albo krzywy bagnet.
To jeszcze dla pewności. Który aparat jest uszkodzony, Twój czy znajomego?
Czy z Tamronem jest taki sam efekt?
Albo coś krzywo zamocowane w obiektywie - bagnet, soczewka/zespół soczewek. No ale skoro obiektyw ok i na innym body takiego efektu nie daje, pozostaje "tilt" w aparacie :)
To jeszcze dla pewności. Który aparat jest uszkodzony, Twój czy znajomego?
Czy z Tamronem jest taki sam efekt?
Tak z Tamronem jest taki sam efekt :(
Co do 'tilta' to oczywiście można sobie robić takie fotki jak ustawiony w lewo szereg żołnierzy 'ostrych przy f2,8' na całej długości... ale na poważnie nie ma nikogo na tym forum , kto zarabia naprawami AF? Albo kogoś kto zna godnego polecenia fachowca lub cenę podobnej usługi w serwisie... chociaż po czytanie licznych opinii n/t napraw BF FF ... to nie wiem gdzie to naprawia za pierwszym razem.
Jeszcze raz. To nie jest wada AF. To mechaniczne uszkodzenie aparatu. Najprawdopodobniej wygięty bagnet.
Załóżmy, że to bagnet... więc co proponujecie... Czy jest na to jakieś 'lekarstwo' ?
Wymienić bagnet. Tego typu elementy z powodzeniem dostępne są na ebay'u. Bo nie wierzę w to że matryca jest "na ukos". Inaczej od nowości wada ta byłaby widoczna.
Pytanie czy w historii tego aparatu miały miejsce upadki lub uderzenia?