Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zmienić kompesacje ?

TeamHANS
20-04-2007, 17:30
Witam!!!

W instrukcji obsługi do D50 jest napisane że kompensacja ekspozycji EV działa tylko w trybach : P, S, A i M.
Wszystko by było w jak najlepszym porządku, tylko niestety nie jest możliwe zmiana kompensacji EV w trybie manualnym "M". Czy jest to normalne? Jak zmienić kompensacje w trybie "M". Mam konwerter M42 i ta funkcja była by bardzo przydatna. Pomocy?

markB
20-04-2007, 17:41
Po co Tobie kompensacja w trybie manualnym? Przecież możesz sobie dowolnie zmieniać przysłonę i czas, w oparciu o wskazania światłomierza. Masz pełną kontrolę nad ekspozycją.

TeamHANS
20-04-2007, 17:57
".....Po co Tobie kompensacja w trybie manualnym? Przecież możesz sobie dowolnie zmieniać przysłonę i czas, w oparciu o wskazania światłomierza. Masz pełną kontrolę nad ekspozycją...."

--------------------------------

Wiem że już był taki wątek na forum. Ale w sumie to nadal nie wiem czy można czy nie. Czyli powiedzmy przykładowo że jak bym miał ustawiony aparat na f/2.8 i czas np. 1/60 to po zmianie EV z 0 na +2EV. Co by się stało? Proszę o wyjaśnienie......i o wyrozumiałość.

markB
20-04-2007, 18:11
Na manualu nic, bo to nie działa. Tutaj to samo robisz zmieniając przysłonę na 1.8, lub czas na 1/15, lub przysłonę na 2, a czas na 1/30. Oczywiście możesz sobie zmienić czułość pomiaru światła i ustawić taką kompensację w menu, ale, sorry, nie wiem czy to się da zrobić na d50, na d200 i d2-jkach na pewno tak. Aha, możesz przecież też zmienić czułość ISO.

JK
20-04-2007, 18:29
Na manualu nic, bo to nie działa. Tutaj to samo robisz zmieniając przysłonę na 1.8, lub czas na 1/15, lub przysłonę na 2, a czas na 1/30. Oczywiście możesz sobie zmienić czułość pomiaru światła i ustawić taką kompensację w menu, ale, sorry, nie wiem czy to się da zrobić na d50, na d200 i d2-jkach na pewno tak. Aha, możesz przecież też zmienić czułość ISO.

No widzisz. Robisz koledze wodę z mózgu. Oczywiście kompensacja nie działa w sensie takim, że sama modyfikuje parametry naswietlania lub czułość w trybie M. Tyle że ona nigdy tak nie działa. Kompensacja jest powiązana ze światłomierzem i pomiarem światła, a nie z ustawianiem przysłony, czasu, czy czułości. Światłomierz zawsze pokazue wartości ekspozycji zmodyfikowane o wprowadzone wartości korekty. Jeśli chcesz to szybko sprawdzić, to ustaw sobie w trybie M parametry na drabinkę (tak, żeby drabinka wskazywała 0 - była w środkowym położeniu), a następnie bez zmiany parametrów (czas, przysłona, czułość) pokręcaj kółkiem, zmieniając korektę ekspozycji. Zobaczysz, że wskaźnik pomiaru będzie się wychylał w lewo lub w prawo od położenia środkowego. Czyli jednak działa. Oznacza to, że jeśli zostanie wprowadzona korekta naświetlania, a nastepnie w trybie M ustawisz parametry tak, żeby drabinka wskazywała 0 (była w środkowym położeniu), to zdjęcie w trybie M zostanie zrobione z zadaną wartością korekty ekspozycji. Proste?

markB
20-04-2007, 18:46
Tylko po co to robić, skoro w prosty sposób można ten sam efekt uzyskać przez zmianę wartości przysłony lub czasu. Kompensacja została wymyślona dla trybów automatycznych, a nie dla ustawień manualnych.

JK
20-04-2007, 18:55
Nie masz racji. Kompensacja została wymyślona również do korygowania stałych błędnych wskazań światłomierza. Właśnie dlatego tak to działa. I jeszcze inny przykład na to, ze nie masz racji. Jeśli chcesz wykonać zdjęcie kompensowane na +2,5 EV, to Twoim sposobem go nie wykonasz, bo drabinka jest zbyt krótka. Jeszcze raz. Światłomierz mierzy wartość ekspozycji, a wprowadzona korekta pozwala mu tę zmierzoną wartość korygować według potrzeb fotografa. Natomiast parametry ekspozycji (przysłona, czas, czułość) fotograf może dobierać różnie. Ręcznie w trybie M lub półautomatycznie w trybach P, A, S.

Seeker
20-04-2007, 18:58
"Tylko po co to robić, skoro w prosty sposób można ten sam efekt uzyskać przez zmianę wartości przysłony lub czasu."

Wszystko to prawda, tylko... nie nam ingerowac w inwencje tworcza wlasciciela aparatu. Jezeli tak mu jest wygodniej, a ma do tego przeciez prawo, to jego sprawa i jestem przekonany, ze bywaja sytuacje, w ktorych moze to sie przydac.
Jacek opisal sytuacje wystarczajaco dokladnie i tak wlasnie ona wyglada.

Dodam jeszcze, ze korekta ekspozycji w trybie manualnym jest widoczna na ogol, tylko na gornym wyswietlaczu.
Czyli dobrze jest o niej pamietac, bo latwo sobie potem zepsuc jakies ciekawe ujecie. I w takim przypadku faktycznie moze byc niezbyt praktyczne. Tutaj Mark, przyznalbym ci racje.

Zbigniew
20-04-2007, 19:00
Tylko po co to robić, skoro w prosty sposób można ten sam efekt uzyskać przez zmianę wartości przysłony lub czasu. Kompensacja została wymyślona dla trybów automatycznych, a nie dla ustawień manualnych.

Choćby po to, że niektórzy mogą preferować myślenie pod kątem zmiany EV. Przekręcasz w jedną - masz -1/3 (lub -1/2), w drugą -> 1/3 (1/2). Przyzwyczajenie.
Poza tym nie pisz, że zamiast zmiany kompensacji możesz zmienić czas lub przysłonę, bo zmiana tego ostatniego nie równa się zmianie czasu.

Gawronik
20-04-2007, 19:20
wziąłem sobie swój D50 do ręki i stwierdzam co nastepuje:

1. z załozonym obiektywem 50/1.8 nie ma kompensacji ekspozycji gdyż klawisz ekspozycji w trybie manualnym służy do zmiany przesłony, na wyświetlaczu górnym zmienia się przesłona a w wizjerze widać tylko zmianę ilości światła według drabinki światłomierza> wniosek jest taki że robimy kompensację ekspozycji zmieniając czas przesłonę lub czułość kierując się wskazaniami światłomierza

2.z załozonym obiektywem M42 klawisz przesłona/kompensacja ekspozycji nie działa i na nic nie wpływa - ekspozycję ustawiamy na czuja /na wizjerze/ na histogram/ lub według doświadczenia

tyle jako laik stwierdziłem organoleptycznie na swoim sprzęcie

według mnie instrukcja się zapędza w stwierszenieu że w trybie M też tak można

pozdrawiam
Marcin Gawron

JK
20-04-2007, 19:26
D50 nie mam i nigdy nie miałem, więc nie podam Ci gałkologii, ale możesz przecież ustawić korektę ekspozycji w trybie innym niż M i dopiero póżniej przełączyć w tryb M. Korekta nie dotyczy każdego trybu z osobna, tylko pracy swiatłomierza. Wydaje się więc, że drabinka w trybie M powinna pokazywać ekspozycję z uwzglednieniem wprowadzonej wcześniej koreky. Myślę, że trzeba to tylko sprawdzić.

markB
20-04-2007, 19:32
Dla mnie tryb manualny to tryb, w którym sam decyduję jaką chcę mieć przysłonę i czas, a kompensację używam tylko na automatyce. To co proponujecie jest może i OK, ale dla mnie skomplikowane. Kompensacja oczywiście dotyczy pomiaru światła, ale pojawiła się dokładnie w momencie kiedy wprowadzono tryby automatyczne. Kiedyś wskazania światłomierza korygowane były po prostu w serwisie, a teraz wchodzi się do menu i wprowadza stałą korekcję, ale jeszcze raz podkreślam, że nie wiem czy tak można w d50, bo nie dysponuję tym aparatem.

Seeker
20-04-2007, 19:42
Mark, odnosze wrazenie, ze Zbyszek, Jacek i ja, mowimy o czym innym, niz ty z wypowiedzi wyczytales ;)

markB
20-04-2007, 20:13
Być może. Wygląda jednak, że Nikon pomyślał chyba podobnie jak ja i nie ułatwił używania kompensacji ekspozycji w trybie manualnym. Przynajmniej na d50.

BugsBunny
20-04-2007, 20:31
w żadnym aparacie kompensacja EV nie działa tak jak byś oczekiwał, bo nie może
jak napisał JK, w trybie M zmienia sie położenie 0 na drabince, parametry pozostają te same bo oba sa ustawiane ręcznie

TeamHANS
20-04-2007, 22:27
.................D50 nie mam i nigdy nie miałem, więc nie podam Ci gałkologii, ale możesz przecież ustawić korektę ekspozycji w trybie innym niż M i dopiero póżniej przełączyć w tryb M. Korekta nie dotyczy każdego trybu z osobna, tylko pracy swiatłomierza. Wydaje się więc, że drabinka w trybie M powinna pokazywać ekspozycję z uwzglednieniem wprowadzonej wcześniej koreky. Myślę, że trzeba to tylko sprawdzić............

-----------------------------------------

Moim zdaniem tak nie działa. Ale proszę posiadaczy D50"tek o sprawdzenie........... Czyli pozostaje nam w trybie "M" tylko zmiana przysłon i czasu. A z konwerterem M42 tylko bieganina z zewnętrznym światłomierzem. Szkoda że Nikon zaprzestał produkcji D50 - raczej już nie doczekamy się nowego oprogramowania puszki :) w której by pewnie ulepszyli kilka funkcji...... A tak tylko pozostaje smutek i żal ........

Władca Pixeli
21-04-2007, 05:30
W moim filmowym Nikonie wprowadzona korekta jest aktywna cały czas na wszystkich trybach (również M) i tak powinno być.
Jeżeli ktoś w aparacie cyfrowym (czy filmowym) ma ustawioną stała korektę ze względu na prześwietlanie lub niedoświetlenie to aparat powinien pamiętać to cały czas w każdym trybie!!! Chodzi o to, aby przy dodatkowych korektach nie bawić się z kalkulatorem i nie dodawać czy odejmować wartości dwóch korekt.

Była kiedyś dyskusja o tym na forum. Rozmawiałem o tym z Nikon USA. W pierwszej chwili nie wierzyli, że nie da się ustawić korekcji w trybie M. Po kilkunastu minutach testów w ich laboratorium stwierdzili, że jest błąd w instrukcji i nie da się ustawić korekty w trybie M (przycisk ten w trybie M ma inną funkcję).
Na nic nie pomoże wprowadzanie korekty w innym trybie i zmiana na M, bo w tym trybie aparat i tak wyłącza całkowicie korektę (w trybie M znika znak +/-).
Tak więc jest błąd w instrukcji i błąd w aparacie, czego Nikon nigdy nie poprawił.

durom
22-04-2008, 10:14
Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.
Już myślałem że coś u mnie nie tak z czytaniem ze zrozumieniem.
Szkoda że nie poprawili i już nie poprawią.
Pozdrawiam

PawelR
23-04-2008, 07:59
Z ciekawością przeczytałem wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24434, który został zamknięty i zakończył się konkluzją, że w D50 ustawienie kompensacji w trybie M jest technicznie niemożliwe.

Pozwolę sobie w nowym wątku dorzucić uwagę, że sprawdziłem to w D40 i działa bez problemu, to znaczy dokładnie tak jak opisał JK - po wprowadzeniu korekty zmienia się odpowiednio wskazanie drabinki.

Nie mam już co prawda D50, ale czy przypadkiem nie da się tam korekty ekspozycji wykonać przez menu ? W D40 bez problemu daje się tak zrobić...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/7174/img2237xp1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img259.imageshack.us/img259/188/img2238pf6.jpg)

pozdrawiam

Zbigniew
23-04-2008, 10:30
Watki połączyłem. Można ponownie pisać w tym pierwotnym.

Ambrosious
23-04-2008, 13:37
Teraz spojrzenie z perspektywy D70. Była mowa o nieaktywnym pokrętle kompensacji (korekty), które w trybie M zmienia funkcję. Ale jest oczywiście (w D70) na górnym panelu stały przycisk +/-.

Jeżeli ISO auto jest włączone - nawet w trybie M aparat probuje naświetlać "żeby było lepiej" - zmianiając to co zmienić sam może czyli ISO. Czyli choć parametry sami wybieramy - aparat nie jest w pełnym tego słowa znaczeniu maualny o ile nie zdeaktywujemy owego ISO auto. W związku z tym także i tu "kompensacja" w trybie M ma swój (ukryty) sens.

PawelR
23-04-2008, 23:10
Jeżeli ISO auto jest włączone - nawet w trybie M aparat probuje naświetlać "żeby było lepiej" - zmianiając to co zmienić sam może czyli ISO. Czyli choć parametry sami wybieramy - aparat nie jest w pełnym tego słowa znaczeniu maualny o ile nie zdeaktywujemy owego ISO auto. W związku z tym także i tu "kompensacja" w trybie M ma swój (ukryty) sens.

Ten sam "automatyczny" mechanizm kompensacji ekspozycji w trybie manualnym działa również w przypadku zdjęć robionych z lampą (zarówno wbudowaną jak i zewnętrzną, byle pracowała w trybie TTL). Zmiana parametru kompensacji powoduje odpowiednią korektę mocy błysku, oczywiście w zakresie dostępnym dla danej lampy.

Co ciekawe - w przypadku lampki wbudowanej jest spora różnica pomiędzy wprowadzeniem tej samej korekty dla mocy błysku lampy (np. +1) a sytuacją kiedy wprowadzamy kompensację ekspozycji (zdecydowanie mocniejsze naświetlenie, też przy korekcie +1 EV). Nie zmienia się wartość czasu, przysłony ani ISO.

Dla SB-800 w obu ww. opisanych sytuacjach dostajemy identycznie naświetony kadr. W tym przypadku nie ma znaczenia czy użyjemy kompensacji czy korekty mocy lampy. Czy ktoś to umie wyjaśnić ? Ja widziałbym tylko takie wytłumaczenie, że regulacja mocy lampy wbudowanej ma nieco inny skok niż 1 EV...

(oczywiście cały czas mam na myśli pracę wyłącznie w trybie M...)

pozdrawiam