Zobacz pełną wersję : PHOTOSHOP - punkt ustawienia ostrości na zdjęciach
W nikonowskim Capture NX jest jak wiadomo, bardzo przydatna opcja podglądu na zdjęciach punktu, w którym była ustawiona przez aparat ostrość w czasie robienia zdjęcia (View/Show Focus Point lub Ctrl+Shift+F). Dotyczy to zarówno NEF-ów jak i JPG-ów.
Czy jest jakaś wtyczka lub skrypt, który by robił to samo w Photoshopie ?
Informacja o punkcie ostrzenia jest zapisana, podejrzewam w EXIF-ie zdjęcia więc, chyba nie powinno to być jakimś szczególnym problemem dla "photoshopowych wyjadaczy", aby coś takiego w nim zaimplementować. A może się mylę ? Co o tym sądzicie ?
A w jakim celu by to miało służyć ??
wg. mnie absolutnie zbędne. Są programy, które to mają, więc po co kolejny.
Tu znajdziesz skrypt do PS: http://www.malch.com/nikon/ShowFocusPoint.jsx.txt Skrypt wymaga ściągnięcia exiftool (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/) i ustawienia podstawowych zmiennych w Global variables.
Z moim CS6 nie działa. Kontaktowałem się z autorem i twierdzi, że u niego jest OK z tą samą wersją PS. Daj znać, czy dasz radę go odpalić.
Tu znajdziesz skrypt do PS: http://www.malch.com/nikon/ShowFocusPoint.jsx.txt Skrypt wymaga ściągnięcia exiftool (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/) i ustawienia podstawowych zmiennych w Global variables.
Z moim CS6 nie działa. Kontaktowałem się z autorem i twierdzi, że u niego jest OK z tą samą wersją PS. Daj znać, czy dasz radę go odpalić.
Dzięki za namiar, ale z moim CS6 również kiszka. Odpalam skrypt i nic się nie dzieje. Patrzyłem na dużych powiększeniach i na zdjęciu nie ma żadnego markera AF :(
matys.ldn
27-02-2014, 20:46
Mi działa. Prawdopodobnie wiem gdzie leży przyczyna, że wam nie działa.
1. ściągacie skrypt(ma miec rozszeżenie .jsx)
2. ściagacie exiftool i rozpakowujecie,
3. zmieniacie nazwę na exiftool.exe
4. wrzucicie plik "exiftool.exe" do "C:/Wintools/"(jeśli katalog nie istnieje utwórzcie go) - taka ścieżkę podał gość który napisał ten skrypt, czyli cała ścieżka ma wyglądać tak: "C:/Wintools/exiftool.exe"
5. Jeśli macie system nowszy od XP we właściwościach exiftool.exe ustawiacie zgodność z systemem XP SP3
6. Odpalacie PSa
7 Odpalacie NEFa odpali się w ACR wiec "otwórz obraz" zeby przeniosło do PSa
8. Na samym końcu odpalacie skrypt.
U mnie chodzi na wszystkich fotkach, mam nadzieje ze u was też zaskoczy ;)
Sorry moja radosc byla przedwczesna ;/ skrypt niby pokazuje punkt ale zawsze to jest ten sam punkt. Mysle ze problem leży po stronie exiftool.
spróbujcie sobie odpalić taką komende np:
C:/Wintools/exiftool.exe -n -Make -Orientation -AFPoint "ścieżka jakiegoś zdjecia"
Zobaczcie jaką wartość wam zwróci, u mnie jest tylko :
Make : NIKON CORPORATION
Orientation : 1
i wygląda to na to że program nie znajduje AFPoint, które powinien podać do skryptu. to samo mam przy panasonic G2.
Sorry moja radosc byla przedwczesna ;/ skrypt niby pokazuje punkt ale zawsze to jest ten sam punkt. Mysle ze problem leży po stronie exiftool.
spróbujcie sobie odpalić taką komende np:
C:/Wintools/exiftool.exe -n -Make -Orientation -AFPoint "ścieżka jakiegoś zdjecia"
Zobaczcie jaką wartość wam zwróci, u mnie jest tylko :
Make : NIKON CORPORATION
Orientation : 1
i wygląda to na to że program nie znajduje AFPoint, które powinien podać do skryptu. to samo mam przy panasonic G2.
Zamiast -AFPoint wpisz -PrimaryAFPoint i pokazuje OK ale tylko w linii poleceń. Można też dać -AFPointsUsed i wtedy też "cuś" pokazuje ale to chyba koresponduje z -PrimaryAFPoint.
Niestety skrypt w PS-ie wciąż nie działa.
matys.ldn
27-02-2014, 23:57
Też doszedłem do tego ;)
Skrypt nie będzie działał, bo był napisany tylko dla - AFPoint(może wcześniejsze wersje EXIF/programu tego używały)
-AFPoint zwracało wartość od 00 do 10 i tą wartość skrypt sobie przetwarzał a następnie wyświetlał punkcik na ekranie/zdjeciu.
Tutaj trochę więcej na ten temat:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/TagNames/Nikon.html#AFInfo
Dawało to tylko rade przy lustrzankach z max 11 punktami AF.
Twórca skryptu ma chyba nikona d200(z tego co wyczytałem na stronie) więc jemu to ma prawo działać.
Nowsze lustrzanki maja sporo więcej punktów i wydaje mi się że twórcy exiftools zrobili "PrimaryAFPoint"
dodatkowo do tego dochodzi jeszcze AF z detekcją kontrastu używany w LV a tam punktów może być wiele, wiele więcej...
Ja sprawdzałem na plikach D200, więc wszystko powinno działać: miałem wartości od 8 do 10. Sprawdzałem jeszcze z plikiem Canona D5 MKII i z nim już nie zwracał wartości punktu AF - exiftool w ogóle nie zapisywał takiego pola.
Oprócz tego o czym piszecie, skrypt ma problem z indeksem tablicy (array), tak aby poprawnie przekazać pobrane z exiftool wartości do dalszej części skryptu. Być może działał w innych wersjach CS. W międzyczasie było sporo zmian w programowaniu skryptów w PS i ten wymagałby dogłębnych poprawek. Po zwiększeniu liczby punktów AF w nowych lustrzankach to dość skomplikowane. Weźcie też pod uwagę, że dla poprawności wyników należałoby wprowadzić detekcję cropa, czego nie ma obecnie.