PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5 czy NEX 5

Hamarama
20-02-2014, 22:55
Olympus PEN E-PL5 czy NEX 5

Jak w temacie. Przeznaczenie: wycieczki, rodzinne pstryki, filmowanie i przede wszystkim chcę się pobawić w time lapse, a szkoda mi lustrzanki.

Pisałem już o tych time lapsach w wątki o NEXach i w zasadzie to miałem już udać się do sklepu ale znalazłem jeszcze testowe fotki Olka i przyznam, że wydają mi się bogatsze w szczegóły. NEXowe zdjęcie przy powiększeniu sa jakieś takie mydlane według mnie.

Który z tych aparatów jest lepszy pod względem ergonomii, rozbudowy i posiadanych funkcji? Bo cena ta sama.

Zastanowił mnie fakt, że wątek z NEXem ma masę postów, a o olympusach jakoś mało jest.

koniecpolska
20-02-2014, 23:18
Bo Olympusa używają elity ....

Kup tego co Ci się najbardziej podoba i zacznij jak najszybciej robić zdjęcia.

bogdi64
20-02-2014, 23:31
olympus jest bardziej rozwojowy, posiada większe zaplecze optyki (a według mnie osoba wybierająca system z wymienną optyką tym właśnie powinna się kierować), pamiętaj, że większość użytkowników sony to osoby, które przesiadają się z kompaktów na firmę którą lepiej znają (z nazwy), olympus naprawdę dla dużej ilości osób jest egzotyką i osoby "idące w tą firmę" w większości robią to dość świadomie, więc z złożenia są w mniejszości

matys
21-02-2014, 00:12
...większość użytkowników sony to osoby, które przesiadają się z kompaktów na firmę którą lepiej znają ...

Nie sieje burzy w szklance wody, ale porównując wątki na nikoniarzach, większość miała lub ma nikony, więc to trochę bzdura co piszesz. Co do wyboru koniecpolska dobrze radzi. Wybierz co lepsze w ręce, co się bardziej podoba. Jeżeli ma to służyć turystyce rodzinnej, to body+kit może być bez sensu i wtedy proponuje jako uzupełnienie rx100.

Co do szklarni, faktycznie m43 ma tego więcej.

Mcarto
21-02-2014, 00:48

Jak w temacie. Przeznaczenie: wycieczki, rodzinne pstryki, filmowanie i przede wszystkim chcę się pobawić w time lapse, a szkoda mi lustrzanki.
Może Nikon v1?? posiada elektroniczną migawkę i ktoś tutaj nim robił Timelapse;)

wyrwiflak
21-02-2014, 09:39
Kup Panasa. Połączysz w ten sposób zalety systemu MFT z lepszym dostosowaniem sprzętu do filmowania.

koniecpolska
21-02-2014, 13:08
Hamarama, jeśli zdecydowałbyś się na Olympusa to rozważ OMD E-M10, ma wizjer, lampę i cena porównywalna z E-PL5.
Ewentualnie dołóż nieco kasy i bierz Panasonic GX7, też ma wizjer, lampę i b. dobrze filmuje.

A z NEXów to ja osobiście brałbym NEX-6.

Ale ludzie tu dobrze gadają, więc na początek zastanów się nad obiektywami, a jak masz zostać tylko z kitem to rozważ zakup kompakta.

blaciej
21-02-2014, 18:55

Który z tych aparatów jest lepszy pod względem ergonomii, rozbudowy i posiadanych funkcji? Bo cena ta sama.

Kuriozalną rzeczą dla mnie w niektórych bezlusterkowcach Sony jest brak koła zmiany trybów PASM na aparacie i szukanie tego w menu.

E-PL5 czytałem już niejedną, mocno pozytywną recenzję (np. klik (http://shawnblanc.net/2013/04/camera-review-olympus-e-pl5/) ). Tryby live bulb/live time mogą Cię zainteresować a szklarnia fantastyczna i nie zawsze droga.

Hamarama, jeśli zdecydowałbyś się na Olympusa to rozważ OMD E-M10, ma wizjer, lampę i cena porównywalna z E-PL5.

No nie bardzo. E-PL5 z kitem ok 2300zł, E-M10 z kitem sugerowana cena detaliczna 3099zł

pastwisko
21-02-2014, 19:07
Kuriozalną rzeczą dla mnie w niektórych bezlusterkowcach Sony jest brak koła zmiany trybów PASM na aparacie i szukanie tego w menu.

No tak tryby się zmiania jak rękawiczki, najważniejsze pokrętło w całym aparacie..

blaciej
21-02-2014, 19:08
Jeśli to nie jest najważniejszym pokrętłem to już nie wiem co nim jest

wyrwiflak
21-02-2014, 19:39
No tak, trybów tych na pokrętle nie mają Nexy serii 3 i 5 - ale przecież nie mają tego także e-pmy ani panasy serii gf2-5 - ot taka moda wśród stylowych malutkich aparatów. Pozostałe nexy/ilce takie pokrętło posiadają. Za chwilę na rynku pojawi się A6000 za ~2500 i Nexy6 powinny nieco stanieć.

d90
22-02-2014, 11:04
Jeżeli aparat dla rodziny i dzieci to af bedzie ważny. Ja z epl5 jestem zadowolony z af. Bardzo.
A poza tym przy takim braku wymagań każdy kompakt z jasnym szkłem sie sprawdzi.
Mogę tylko powiedziec ze zabawa z m42 czy szklami N z olkiem jest przyjemnością.
A aparat mieści sie w kieszeni spodni z zapiętym 17mm f2,8 który wymiata. Sam go uzywam do w/w celów. Jpg z puszki jest bardzo fajny, pomiar matrycowy mz bardzo dobry, af super szybki.
Kolejna zaleta to wspomniany wymiar. Jest bardzo mały. Nikt z ludzi nie reaguje "ucieczką" na widok takiego maleństwa.

Tyle ze w tej sytuacji każdy aparat sie sprawdzi. Dla rodziny każdy bedzie dobry. Ja bym wybrał to co mam i to chwale, ale wziąć w rękę trzeba w sklepie i decydować.

Mariusz81
30-05-2014, 00:01
Ja osobiście brał bym E-PL5 ze względu na duży wybór optyki. Szkła do NEXów niestety nie powalają.

ropusz
30-05-2014, 09:19
Z tymi szkłami to bez przesady. W NEX już tylko sensownego tele brakuje.