Zobacz pełną wersję : Użytkownicy 35-70/2.8D - pomocy!
Witam.
Kupiłem na Allegro ostatnio Nikkora 35-70/2.8D. Widać kilka paprochów, ale to nie ma wpływu na jakość zdjęć z tego, co wiem. Ale mam pytanie w związku z pracą AF. Czy jest głośny w tych obiektywach? Bo u mnie tak. Poza tym jest jeszcze coś, co mnie zaniepokoiło. Ostrząc manualnie strasznie zgrzyta/trzeszczy - pierwszy raz coś takiego słyszałem. Nie wiem, czy to zignorować, czy nie? Bo jeśli optycznie będzie dobry, to mi to w sumie nie będzie przeszkadzało. Ale nie wiem, czy to powód do niepokoju? Widać, że był używany sporo - sprzedawca zapewniał, że amatorsko. Jestem skłonny uwierzyć, bo np. pompka chodzi w miarę ciężko i nie opada pod własnym ciężarem. Pewnie zaraz będą pytania, co to za aukcja i za ile kupiłem (mam rację?): http://www.allegro.pl/item187363612_kultowy_nikkor_af_35_70_f_2_8d.html
Czekam na Wasze sugestie i podpowiedzi,
z góry dziękuję i pozdrawiam,
Karol
Jezeli trzeszczy, to masz piasek pod pierścieniem. Chociaż nie, przy AF pierścień też chodzi.
Nie wiem.
Głośność AF to subiektywna rzecz, szczególnie w erze AFS.
To jest stary śrubokręt więc AF będzie chodził dużo głośniej niż AF-S. Czy te zgrzyty na manualu to słychać, czy je tylko wyczuwasz na ręce. Jeśli to pierwsze to obiektyw będzie chyba wymagał konserwacji i przesmarowania, jeśli drugie to nie ma sie co martwić. To było charakterystyczne dla pierwszych autofokusów.
To znaczy i słychać i wyczuwam też trochę w ręcę kręcąc pierścieniem ostrości. Sprzedawca mnie zapewnia, że wszystko jest OK. Ma sporo komentarzy - może przesadzam. Sam nie wiem. Gdyby jednak wymagał konserwacji, to mniej więcej jaki to mniej więcej koszt?
Nie jest to normalne, miałem to szkło i wszystko powinno pracować gładko i dość cicho (przy manualnym ustawianiu ostrości praktycznie nie wydaje żadnych dźwięków), żadnych zgrzytów, pewnie jest zabrudzony.
Witam.
Kupiłem na Allegro ostatnio Nikkora 35-70/2.8D. Widać kilka paprochów, ale to nie ma wpływu na jakość zdjęć z tego, co wiem. Ale mam pytanie w związku z pracą AF. Czy jest głośny w tych obiektywach? Bo u mnie tak. Poza tym jest jeszcze coś, co mnie zaniepokoiło. Ostrząc manualnie strasznie zgrzyta/trzeszczy - pierwszy raz coś takiego słyszałem. Nie wiem, czy to zignorować, czy nie? Bo jeśli optycznie będzie dobry, to mi to w sumie nie będzie przeszkadzało. Ale nie wiem, czy to powód do niepokoju? Widać, że był używany sporo - sprzedawca zapewniał, że amatorsko. Jestem skłonny uwierzyć, bo np. pompka chodzi w miarę ciężko i nie opada pod własnym ciężarem. Pewnie zaraz będą pytania, co to za aukcja i za ile kupiłem (mam rację?): http://www.allegro.pl/item187363612_kultowy_nikkor_af_35_70_f_2_8d.html
Czekam na Wasze sugestie i podpowiedzi,
z góry dziękuję i pozdrawiam,
Karol
Mam to szkło od kilku miesięcy i u mnie wygląda to tak:
1. AF jest jak na śrubokręt wyjątkowo cichy - dużo cichszy niż 50-tka np. - więc u Ciebie to ewidentnie kwestia zanieczyszczenia/uszkodzenia
2. przy ostrzeniu manualnym obiektyw jest absolutnie bezgłośny - nic nie zgrzyta/trzeczy - wniosek jak wyżej...
pozdrawiam
Paweł
To mnie zmartwiliście... będę w takim razie się kontaktował ze Sprzedawcą.
Dzięki za opinie i podpowiedzi,
Karol
Czy to szkło jest mydlane i rozmyte po rogach??? Mam złe przeczucie, że coś jest naprawdę nie tak z tym szkiełkiem :( Zobaczcie (oczywiście proszę nie komentować kadru - zrobiłem na szybkiego kilka zdjęć, bo miałem do skończenia film) :
http://img243.imageshack.us/my.php?image=357028fn1.jpg
Zrobione na Superii, Nikon F70, ogniskowa chyba 70mm, jeśli dobrze pamiętam, a przesłona jakoś F4, czy więcej. Kurcze, co jest? Tak powinno być? Mam jeszcze ze dwa zdjęcia i jest podobnie. Przy F2.8 nie widać tego rozmycia na rogach raczej. Przy każdym zdjęciu, gdzie jest powyżej F2.8 jest podobnie, chociaż mam jedynie ze 4 zdjęcia zrobione na razie.
P.S. Sprzedawca mi odpisał, aby dać do serwisu (w związku z trzeszczeniem), ale nie wiem, co w związku z tą ostrością, a właściwie jej brakiem? To legendarne szkło, a mi tu takie krzaki wyskakują.
Czekam na Wasze opinie...
Czekam na Wasze opinie...
Kupno obiektywu na Allegro wiąże się z pewnym ryzykiem. :(
Wg mnie ewidentnie uszkodzony egzemplarz
Nie no... jakiegoś pecha mam. Wini, a masz/miałeś dokładnie taki sprzęt i używałeś z analogiem? Czytałem opinie, że jest tak ostry, jak 50-tka - zresztą to przecież legendarny sprzęt. A tu trzeszczy i jeszcze do tego takie zdjęcia :| Poproszę jeszcze kogoś o opinię, kto ma ten obiektyw i używa z analogiem. Nie wiem, co na to Sprzedawca, ale będę się domagał zwrotu kasy chyba.
Niestety nie jest dobrze, jest źle
może justowanie coś da....
jednak, po takim zdjęciu starałbym się wycofać z transakcji
olek
Miałem. Z cyfrą różnie, ale z analogiem (w dodatku przymknięty do f4) powinien być ostry w całym kadrze. Wg mnie coś z nim nie tak. Najlepiej go oddaj.
Sprawa sie wyjaśniła. Obiektyw należało przesmarować, czy coś w tym stylu. Nie znam sie :) W każdym razie Sprzedawca okazał się jak najbardziej uczciwy, zwrócił kasę - za przesyłkę też. Także jestem bardzo usatysfakcjonowany. Obawaiłem się co prawda, gdyż z Allegro nigdy nic nie wiadomo.
Dziękuję wszystkim za rady,
pozdrawiam,
Karol
Moze ktos tu podpowie mi w pewnej kwestii...
Zakupilem wlasie na aukcji (z zagranicy...) N 35-70 2.8 (bez D) i zauwazylem, ze przy zoomowaniu, zwlaszcza szybkim przeskakuje mi z 2.8 na 3.8! Po szybkim restarcie body (sprawdzalem na d700 i d300) wraca z powroten do 2.8. Dziwne tym bardziej, ze obiektyw w konstrukcji ma przeskok z 2.8 na 4, a z pozycji aparatu mam 2.8, 3.2, 3.5, 4itd.
Co moze byc przyczyna? Mozna to jakos (tanio) naprawic?? Pytanie bardzo dla mnie wazne, gdyz inaczej musze organizowac z uzytkownikiem z zagranicy zwrot/naprawe szkielka.
Z gory dzieki,
pozdrawiam.
Rygiel
zawsze dublujesz każdą swoją wypowiedz? poczekaj chwilę na odpowiedzi, a nie w każdym wątku piszesz to samo...
Rycerz: Przepraszam. Sprawa dosyc pilna, a jakos rady nie moge znalezc....
tylko nie pisz juz o tym w trzecim wątku, dwa wystarczą...