PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - opóźnienie przy wyzwalaniu z pilota

ukasz
20-02-2014, 17:19
Witam,
Moje pytanie dotyczy opóźnienia wyzwalania z pilota. Zmieniając tryb fotografowania (pojedyncza klatka, seryjne H i L, z pilota itd) na wyzwalanie pilotem, da się gdzieś w menu wydłużyć czas samowyzwalacza ze standardowych 2 sekund? Albo w D90 nie da się tego zmienić albo nie potrafię znaleźć....

zgera
20-02-2014, 17:27
Menu > Ustawienia osobiste > c3 samowyzwalacz, ustawienie domyślne to 10 sekund.
Szybko przeczytałem, tobie chodziło wyzwalanie pilotem, jeśli dobrze pamiętam to nie można wydłużyć tego czasu, 2s lub natychmiast.

ukasz
20-02-2014, 18:32
Przejrzałem menu raz jeszcze i raczej się tego zmienić nie da. Albo natychmiast gdy wyświetlana jest ikona samego pilota albo opóźnienie około 2s gdy jest ikona pilota z zegarkiem. Zmiana czasu opóźnienia samowyzwalacza nic nie daje.

masita
20-02-2014, 20:45
nie jestem pewien czy o to chodzi,ale zobacz w menu ustaw.osobistych-c(zegary-blokadaAE)-c5(oczekiwanie na zdalne sterowanie)

ukasz
20-02-2014, 21:43
@masita

To nie to. To czym piszesz, to czas jaki aparat oczekuje na wyzwolenie za pomocą pilota. Po tym czasie przechodzi z trybu wyzwalania pilotem w tryb standardowego cykania pojedynczych klatek.

Paul01
20-02-2014, 21:46
Raczej nie chodzi o oczekiwanie na zdalne sterowanie... gdyż to ustawienie wskazuje na to ile minut aktywna będzie funkcja zdalnego wyzwalania.

zgera
20-02-2014, 21:49
Przejrzałem menu raz jeszcze i raczej się tego zmienić nie da. Albo natychmiast gdy wyświetlana jest ikona samego pilota albo opóźnienie około 2s gdy jest ikona pilota z zegarkiem. Zmiana czasu opóźnienia samowyzwalacza nic nie daje.

O ile opóźnienie samowyzwalacza ma sens bo musisz mieć czas aby dojść do grupy aby zrobić sobie wspólne zdjęcie to opóźnienie wyzwalania pilotem nie ma sensu.
Przecież pilota trzymasz w ręku i możesz wyzwolić migawkę kiedy zechcesz, po co Ci to opóźnienie?

Paul01
20-02-2014, 22:15
Zgadza się. Sprawdziłem właśnie u siebie i faktycznie tak jest. Ale skoro jest możliwość ustawienia opóźnienia samowyzwalacza to trochę dziwne że z pilota nie jest to obsługiwane...

TOP67
20-02-2014, 22:21
Bo to nie jest do niczego potrzebna. Przez 2s zdążysz cofnąć rękę z pilotem.
Ale jak bardzo chcesz później, to włącz jeszcze opóźnione wyzwalanie migawki. To akurat się przydaje na statywie.

ukasz
21-02-2014, 13:25
O ile opóźnienie samowyzwalacza ma sens bo musisz mieć czas aby dojść do grupy aby zrobić sobie wspólne zdjęcie to opóźnienie wyzwalania pilotem nie ma sensu.
Przecież pilota trzymasz w ręku i możesz wyzwolić migawkę kiedy zechcesz, po co Ci to opóźnienie?

Bo uważam że te 2 sekundy to za mało. W ciągu dwóch sekund ledwie zdążysz ułozyć jakoś rękę do fotki że nie wspomnę o odłożeniu czy schowaniu do kieszeni pilota. Moim zdaniem skoro jest ikona samego pilota która wyzwala migawkę natychmiast, to robienie kolejnej funkcji z opóźnieniem zaledwie dwóch sekund bez możliwości ręcznego ustawienia jest błędem. Uważam że jeśli już nie chcieli dokładać regulacji czasu tak jak to ma miejsce w klasycznym samowyzwalaczu, to mogli zrobić opóźnienie na poziomie 4-5 sekund i taka wartość byłaby optymalna. Oczywiście to moja subiektywna opinia.