PDA

Zobacz pełną wersję : Panorama/mozaika - kilka spraw technicznych

ecml
20-02-2014, 13:17
Panie, Panowie, do zrobienia mam składkę, ok. 4x3 klatki, w pomieszczeniu... i kilka technicznych pytań:

1. Pełny manual - ekspozycja, ostrość, wiadomo, ale czy WB też musi być ustawiony manualnie?
2. Tylko NEF? Nie wystarczy wyłączyć w JPG wszystkie ulepszacze?
3. Lampa na sankach odpada bo będą odbicia światła pod różnym kątem - dobrze się domyślam?
4. Wyłącznie światło ciągłe/zastane czy da radę jednak jakoś błysnąć zdalną lampą?
5. Czy jeżeli jakkolwiek uda się użyć lampy błyskowej mogę zostawić TTL BL czy odpada?
6. Przy jakiej odległości mogę sobie ewentualnie odpuścić precyzyjne wyznaczanie osi obrotu aparatu?

To chyba tyle, póki co :)

Jacek S.
20-02-2014, 19:06
Odpuść automaty. Jeżeli to jednorazowa sprawa, to można ten balans ustawić ręcznie.
Czemu nie chcesz nefa? Chyba lepiej go mieć niż nie mieć.
Po co Ci lampa? Rozumiem, że ze statywu będziesz to robił?
Jeżeli masz tylko jeden plan, a nie kilka (pierwszy, drugi, trzeci plan), to nie musisz się bardzo przejmować błędem paralaksy. Domyślam się, że o niego Ci chodziło w pkt. 6.

ecml
21-02-2014, 10:48
Oczywiście fotka będzie ze statywu a o lampie myślałem ponieważ na końcu sceny jest duże okno. Trudno będzie złapać coś sensownego w cieniach nie przepalając okna. Chyba pokombinuję jednak ze światłem stałym. Co do pkt. 6., niestety będą dwa plany - meble (jakieś 5-6 metrów od obiektywu) + ściana z oknem (mniej więcej 1 do 2 metrów za meblami). Chyba jednak nie da się rozwiązać tego problemu wirtualnie, na forum, bez sprawdzenia na miejscu...

Dzięki za odzew :)

Jacek S.
21-02-2014, 18:52
W takim razie musisz skorzystać z dobrodziejstw techniki HDR i problemy z przepaleniami i czarnymi cieniami znikną :)
Jeżeli nie chcesz się bawić przy składaniu (błędy paralaksy), wystarczy, że odsuniesz aparat do tyłu, tak aby oś obrotu pokrywała się z przednią soczewką obiektywu (tam najczęściej znajduje się punkt nodalny).

Tak to powinno wyglądać.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/slideM-2.jpg
źródło (http://dgrin.smugmug.com/Tutorials/Shooting-Tech-and-Tips/Finding-The-Nodal-Point-of/i-WHS7xLM/0/M/slide-M.jpg)

Możesz wyrzeźbić coś samemu np. z płaskownika :)

ecml
21-02-2014, 23:41
Trochę testów dzisiaj porobiłem. Żarówka światła ciągłego + wywołanie NEFów z ekspozycją -1, 0, +1 jakoś ogarnęły problem ze światłem. Poskładałem za pomocą Microsoft ICE bo Photoshop średnio dawał radę i jakoś wyszło. Niestety nie obyło się bez błędów paralaksy. Widzę, że tak jak napisałeś, czeka mnie sklecenie na szybko jakiejś "listewki" do przesunięcia aparatu i wszystko powinno grać. Bardzo dziękuję za pomoc.