PDA

Zobacz pełną wersję : Numer seryjny obiektywu

MrPOLLMANN
20-02-2014, 10:57
Na wstępie chciałbym się z wami przywitać. Mam na imię Michał, jestem studentem informatyki, mam 21 lat (prawie). Pochodzę z Kolna (niewielkie miasteczko w woj. podlaskim).
Miesiąc temu zakupiłem w sklepie agito aparat Nikon D7100 zestaw kitowy z obiektywem 18-105. Sprawa wygląda tak: numer seryjny body zgadza się z tym na opakowaniu, karcie gwar. i na samym body, natomiast numer seryjny obiektywu jest różny na każdej z wymienionej wcześniej pozycji czyli w sumie mam trzy numery seryjne obiektywu. Jak to się ma w przypadku oddania obiektywu na gwarancję oraz jakie mam szanse na udaną reklamację w sklepie którym zamawiałem?

PS. Dostałem maila od Nikona:
Na wstępie chciałem przeprosić za wszelkie niedogodności związane z niezgodnością numeru seryjnego obiektywu z dokumentami gwarancyjnymi

Panie Michale jeżeli rozchodzi się o nie zgodność numeru seryjnego produktu z numerem seryjnym na pudełku to tutaj zbytnio bym się tym nie przejmował, ponieważ w przypadku wysłania sprzętu do serwisu nie jest wymagane użycie oryginalnego pudełka.
Najprawdopodobnie ktoś w sklepie bądź w magazynie przez przypadek podmienił pudełka. Takie są moje domysły.
Problem jest wtedy gdy numer seryjny produktu nie pokrywa sie z numerem na karcie gwarancyjnej. Wówczas nie będzie możliwe wykonanie jakichkolwiek napraw gwarancyjnych sprzętu.

Dlatego w takiej sytuacji należy niezwłocznie skontaktować się bezpośrednio ze sklepem Agito w celu wyjaśnienia sprawy.

puciek
20-02-2014, 10:59
Nr seryjny obiektywu powinien się zgadzać z nr seryjnym na karcie gwarancyjnej od tego obiektywu. Jeżeli jest inny, czyli nie masz karty gwarancyjnej z nr seryjnym takim, jak na obiektywie, to nikt gwarancji Ci nie uzna.

Andrzej1974
20-02-2014, 11:21
Problem jest wtedy gdy numer seryjny produktu nie pokrywa sie z numerem na karcie gwarancyjnej. Wówczas nie będzie możliwe wykonanie jakichkolwiek napraw gwarancyjnych sprzętu.

Oczywista oczywistość. Nr z obiektywu musi się zgadzać z tym z karty gwarancyjnej. Jeżeli Agito zawaliło i naprawi swój błąd to będzie ok.

P.S. Dziwię się, że nie sprawdziłeś numerów na obiektywie i karcie gwarancyjnej, jak srzęt do cb przyszedł. To podstawowa i zarazem najważniejsza czynność...

MARTINK
20-02-2014, 22:04
Gdzie 50 1.4 D ma numer seryjny ?

TOP67
20-02-2014, 22:39
Najprawdopodobniej na pierścieniu przysłony od dołu. Może być ledwo widoczny.

boeing
20-02-2014, 23:35
dla zobrazowania słów Tomka małe zdjęcie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imagevenue.com/aAfkjfp01fo1i-22386/loc21/931993181_nr_seryjny_122_21lo.jpg)

adriansocho
20-02-2014, 23:46
oraz jakie mam szanse na udaną reklamację w sklepie którym zamawiałem?

Myślę, że całkiem duże:) Nie bój nic, zadzwoń albo wyślij maila, słuszność jest po Twojej stronie.

mmluty
21-02-2014, 15:54
]Najprawdopodobniej na pierścieniu przysłony od dołu. Może być ledwo widoczny.[/I]

TOP67, czy to dotyczy wszystkich obiektywów nikona? Bo mam właśnie problemy ze znalezieniem ich seriali.

TOP67
21-02-2014, 15:57
Większości. Zwykle numer seryjny jest po przeciwległej stronie niż skala odległości. Ale może być na pierścieniu przysłony, na pierścieniu ze skalą lub przy samym bagnecie.

mmluty
21-02-2014, 22:52
Dzięki TOP67, faktycznie są dość różnie umieszczane. Na dwóch obiektywach widziałem pięknie widoczne z daleka, w specjalnym wgłębieniu wydrukowane na biało, ale dwóch za nic nie mogłem znaleźć. Teraz, po Twojej wskazówce znalazłem, przy samej krawędzi pierścienia bagnetu ledwie widoczne wytłoczenia, a już przypuszczałem, że są to jakieś dziwne egzemplarze bez numerów.

Shanto
25-02-2014, 10:03
PS. Dostałem maila od Nikona:

... rozchodzi się o nie zgodność ...
...Najprawdopodobnie ktoś w sklepie bądź w magazynie przez przypadek podmienił pudełka. Takie są moje domysły...

Oficjalna odpowiedź firmy Nikon ? straszne ...

MstrG
25-02-2014, 12:30
Oficjalna odpowiedź firmy Nikon ? straszne ...

A co mają odpowiedzieć? Może zaproponować wymianę na D4s? Przecież to Agito sprzedawało.

nied0bry
25-02-2014, 15:32
MstrG: chyba raczej chodziło o formę wypowiedzi: "nie zgodność", "Takie moje domysły"...

pozdr,
kris

MstrG
25-02-2014, 17:38
MstrG: chyba raczej chodziło o formę wypowiedzi: "nie zgodność", "Takie moje domysły"...

pozdr,
kris

"Nie zgodność" to faktycznie babol :)
Jednak jeśli chodzi o "Takie moje domysły" to pracownik pewnie chciał wskazać jakiś kierunek do poznania prawdy lub podstawę do reklamacji w Agito.