Zobacz pełną wersję : sb600 - pytanie początkującego
grzechu73
20-04-2007, 15:40
Posiadam d50 , sb600 i obiektyw tamrona 17-50. Wszystkie zdjęcia w trybie TTL BL wychodzą mi prześwietlone. Jest na odwrót niz z obiektywem kitowym ( tam w trybie TTL zdjęcia sa lekko niedoświtlone - ) testowałem z innym obiektywem tamrona i ttl bl i to samo. Przez przypadek zalożyłem na lampe wbudowaną nasadke rozpraszającą, zoom w lapie na auto - i szok - wszysko jest teraz OK ( tryb ttl bl - blyska mniej swiatła niz w ttl )
I moje pytanie - czy nasadke rozpraszjaca uzywacie tylko dla ogniskowych ponizej 24 czy macie ja na stałe?
Musiałeś coś pokopać z ustawieniami, ewentualnie byłeś za blisko obiektu - bo tak generalnie to pomiar błysku Nikona jest bardzo precyzyjny nawet na domyślnych ustawieniach. O pracy lampy możnaby więcej powiedzieć jakbyś pokazał przykładowe zdjęcie i to z EXIFem.
Jeśli po nałożeniu nasadki było ok, to znaczy najpewniej, że nieco "zabrakło" mocy błysku;)
Nie używa się tej nasadki stale bo to by było marnowanie mocy lampy i baterii.
grzechu73
20-04-2007, 17:39
w trybie ttl bl z obiektywem tamrona prawie zawsze mi przeswietla, własnie najczęściej jak obiekt nie jest bardzo blisko obiektywu. Jak podepne kita nie ma takiego problemu ( te same ustawienia-program-tylko zamiana obiektywu) : tutaj sa przykładowe fotki:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23947
Jest wina współpracy tamrona z d50 ( drugi egzemplarz zachowuje sie tak samo ) Gdy nałoże te nasadkę tryb ttl bl działa OK , natomiast tryb ttl teraz prześwietla. I nie wiem jak sobie z tym poradzic.
Myślę, że przepał wyniknął z tego, że zdjęcie zrobiłeś na 18 mm. Wtedy bez nasadki rozpraszającej ani rusz - wszystko przepalisz. Ale jak już nominalna ogniskowa obiektywu wejdzie w zakres SB-600 (czyli od 24mm), to wszystko jest OK. Ale nie z Nikkorem 18-70, o czym napisałem w wątku, do którego link podałeś.
grzechu73
20-04-2007, 18:46
Przepał jest też na wyższych ogniskowych, zreszta ktos mial podbny problem z 90 tamrona.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23145
Czym moze byc to spowodowane?
w trybie ttl bl z obiektywem tamrona prawie zawsze mi przeswietla, własnie najczęściej jak obiekt nie jest bardzo blisko obiektywu. Jak podepne kita nie ma takiego problemu ( te same ustawienia-program-tylko zamiana obiektywu) : tutaj sa przykładowe fotki:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23947
A jak wypada analogiczne porównanie tych szkieł, ale bez użycia lampy? Są identyczne czy też jest różnica?
Najprawdopodobniej jest to wina ów Tamrona - przypadek spotkany juz kilka razy. Zeby byc pewnym na 100%, sprawdz na identycznych ustawieniach przyslony dla obu obiektywów. Przez moje rece przewinely sie dwa egzemplarze tego tamrona. W obydwoch byl identyczny problem dot wspolpracy z lampą na moim D200. Na wszystkich Nikkorach z mojej stopki, problem nie występowal.
grzechu73
21-04-2007, 11:11
Bez lampy Tamron tez przeswietla o ok 0.7. Dlatego w aparacie mam mam na stałe ustawione -0.7. Ale nawet przy tej korekcji zdjęcia z lampą w ttl bl wychodza przepalone, w trybie ttl prawidłowo. Z tą nasadką rozpraszajaca jest na odwrót- tryb ttl bl -cudnie, ttl- przepał.
Te same ustawienia czasu i przesłony, ta sama ogniskowa, tryb ttl bl- tamron przepala, nikkor OK. tryb ttl - tamron i nikon OK ( pod warunkiem, ze przy tamronie mam na stałe -0.7 - ale jak pisałem- bez lampy tez musze zastosowac tę korekcję aby zdjecia byly identyczne)
testowane na 2 tamronach - problem ten sam....
Bez lampy Tamron tez przeswietla o ok 0.7. Dlatego w aparacie mam mam na stałe ustawione -0.7. Ale nawet przy tej korekcji zdjęcia z lampą w ttl bl wychodza przepalone, w trybie ttl prawidłowo. Z tą nasadką rozpraszajaca jest na odwrót- tryb ttl bl -cudnie, ttl- przepał.
Te same ustawienia czasu i przesłony, ta sama ogniskowa, tryb ttl bl- tamron przepala, nikkor OK. tryb ttl - tamron i nikon OK ( pod warunkiem, ze przy tamronie mam na stałe -0.7 - ale jak pisałem- bez lampy tez musze zastosowac tę korekcję aby zdjecia byly identyczne)
testowane na 2 tamronach - problem ten sam....
Więc może po prostu popychacz nie do końca przymyka przysłonę do wartości zadanej w tym tamronie. Miałem podobny objaw z N 35/2. Na pełnej dziurze ok, a czym więcej przymknięte szkło, tym większy przepał. Okazało się że nie domyka przysłony.
Po pierwsze pytanie:
po co zakladasz drugi watek?!
po drugie:
zdjecia przez Ciebie zamieszczone nie wykazuja przepalen na tamronie (poza nr1) i to napisalo Ci tam kilka osob, a Ty nawet sie do tego nie odniosles?
Wiec o co tu chodzi?