Zobacz pełną wersję : Manualny 600/5,6 i TC16A
Mam pytanie - posiadam manualnego N Ai-S 600/5.6 IF-ED New i zastanawiam się czy można go zastosować z TC-16A. Puszki D3 i D800E.
Może ktoś ma, chętnie przetestuję.
Ponowię pytanie - prośbę. Ktoś dysponuje TC-16A. Chciałbym sprawdzić możliwość użycia z manualnym 600/5,6.
Lepiej pisz na forum Teleobiektywy > 70, tu mniej osób zagląda.
Jak masz kasę na D3, D800E i manualnego 600/5.6 to się zastanawiasz nad kupnem TC-16A (750zł)? Kup i sprawdź :)
Jak masz kasę na D3, D800E i manualnego 600/5.6 to się zastanawiasz nad kupnem TC-16A (750zł)? Kup i sprawdź :)
Dzk. Ale raz się kasę ma, a raz.... Rozważałem sprzedaż 6-setki i trochę poczytałem o tym konwerterze. Warto chyba spróbować.
Pamiętaj, że potrzebujesz już zmodyfikowanego TC-16A chyba, że chcesz bawić się sam:
http://www.foolography.com/free-stuff/modify-tc-16a/
Tak, tak, troche o tym poczytałem. Dlatego szukam kogoś z TC-16A.
No ja niestety też tylko czytałem - swego czasu myslałem o manualnej 300 2.8 + TC16A. Mogę jeszcze dodać, że im dłuższa ogniskowa tym mniejszy zakres działania AF. W Wypadku tele trzeba najpierw ustawić ręcznie (mniej więcej), a później AF może doostrzyć - jak o tym wiesz to ok, ale może komuś jeszcze się przyda.
Ja swego czasu przerobiłem sobie takiego TC i testowałem z AF180/2.8 :) Działał bardzo dobrze a i jakość samego konwertera mnie zaskoczył, był lepszy niż kenko x1.4 którego też posiadałem. Tak naprawdę to super sprawa jak ma się jakiegoś wielkiego i jasnego manuala. Z takiej AI/AiS 300/2.8 zrobi nam się 480/4.5 z AFem.
marcin_G
02-03-2014, 00:06
Luis, o ile dobrze pamiętam, ktoś z Chrzanowa ma taki telekonwerter zmodyfikowany.
Kolejny jest w Orzeszu, u osoby nie z Forum.