PDA

Zobacz pełną wersję : matówka typu "F"

JacekCz
18-02-2014, 23:21
Czy ktoś używał na jakimkolwiek korpusie nikona matówki "F"?
Rzekomo mam być dedykowana do ciemnych, długich zwłaszcza lustrzanych obiektywów...

F4

Mowa o cenie pizzy, warto? Nie mam obecnie podobnych szkieł, ale kto wie ...

pastwisko
19-02-2014, 13:37
tak z ciekawosci - dobrze rozumiem ze pytasz o matówkę, którą byś ewentualnie kupił bo jest tania, do obiektywów ktorych nie masz i nie planujesz aktualnie miec?

JacekCz
19-02-2014, 15:21
tak z ciekawosci - dobrze rozumiem ze pytasz o matówkę, którą byś ewentualnie kupił bo jest tania, do obiektywów ktorych nie masz i nie planujesz aktualnie miec?

Ciepło, ciepło.
Lustro (dziwoląga, makro, długie soczewkowe 5.6) mogę kiedyś mieć.
:)

A matówkę (ramkę matówki) F4 warto mieć do demontażu bo czasem są korzystne "wkładki" do F3.
W ten sposób uzyskałem za czapkę gruszek "K" dla F4 - normalnie bardzo rzadką i bardzo drogą.

F4 jest dla mnie wspaniałym modelem posiadającym AF (niektórzy uważają niezbyt satysfakcjonujący jak na dzisiejsze oczekiwania) i ostatnim który w pełni zachowuje cechy manualnego, i ten aspekt manualny można uznać wart jest kilku groszy.

pastwisko
19-02-2014, 20:18
to ja ide kupić skrobaczkę do szyb, kto wie może prawko kiedys zrobię.

JacekCz
19-02-2014, 21:05
to ja ide kupić skrobaczkę do szyb, kto wie może prawko kiedys zrobię.

Twoje zdanie jest ok, ale moje w obrębie sprzętu bądź co bądź kolekcjonerskiego (nie pójdziesz w dowolnie wybranym momencie do salonu i powiesz "to") też jest uprawnione. Masz obiektyw, filtr, cokolwiek co używasz raz na dwa lata? Na pewno masz.

Akurat to pierwszy (i może ostatni) mój z "tak" wymienną matówką (w serii "pro" jest ona w ramce, i nawet średnio brudnymi rękami da się to zrobić, żadnych pęset jak w cyfrach itd ) i wymienne matówki mnie po prostu cieszą. Mam "K" (ta zamieniona z F3 w ramce po nadwyżkowej F4 "B") mam "E". Dlaczego mi nie wolno poszerzyć?

pastwisko
19-02-2014, 22:46
No własnie nie mam takich rzeczy, kiedys chomikowałem co się dało - bo a nóż widelec się przyda do czegoś - ale na szczęscie mi przeszło. No dobra mam takie rzeczy, ale w przypadku książek to chyba normalne ;)

Skoro i tak nie chodzi o używanie i jest tania to po prostu kup, co za róznica czy bedzie dobra lub nie za ten jakiś tam czas. Nie że ci nie wolno, tylko nie lepiej nazwać rzeczy po imieniu? Chcesz mieć to kup, po co wymyślać jakieś tam ewentualne przyszłościowe zastosowania?

JacekCz
19-02-2014, 23:40
Wiesz co, kliknąłem :) Zjem mniejszy kawałek pizzy.

Jest mało opinii (odnosząc do wszystkich korpusów dla jakich w ogóle matówka "F" jest), jasny fresnel na całej powierzchni i mikropryzmat w centrum. Najprzychylniejsze niektóre opinie nawet mówią lepiej o precyzji niż o "K" (z klinem).

Wpisuje się to fajnie w HOBBY fotograficzne pomiędzy MF (na długich ogniskowych czy jasnych 50mm) i AF (koniecznie szerokie kąty, już taki wzrok).

Dzięki za możliwość pospierania się.