Zobacz pełną wersję : Format - instalacja WIN7 - brak napędu CD - jak?
sokolnik
18-02-2014, 23:12
Cześć,
Chcę sformatować dysk w moim laptopie i wgrać system WIN7 32 bit. Teraz jest win7 i wszystko działa dobrze, stabilnie itp ale mam trochę czasu i postanowiłem uporządkować swój laptop.
Problem polega na tym, że:
- laptop nie był formatowany od nowości (czyli jakieś 2 lata). Czyli ma bałagan :)
- na partycji C, są 2 sytemy, 7 i chyba XP. Przy każdym starcie laptopa, system pyta którą wersję systemu uruchomić - wcześniejszą czy aktualną? Wcześniejsza nie reaguje, nie włączy się. Mniejsza o to. CHCE ZROBIĆ FORMAT CAŁEGO DYSKU, BY NIE ZOSTAŁY TAM JAKIEŚ ŚMIECI, PODWÓJNE SYSTEMY ITP
- PRAWDOPODOBNIE nie działa CD. Laptop nie czyta płyty z win7, a ta sama płyta na innym laptopie, działa bez problemu. W ogóle mój laptop widzi puste płyty, mimo że są na nich dane i poprawnie wyświetlane na innym laptopie.
Jak sformatować dysk oraz wgrać WIN7 bez wbudowanego CD (bo prawdopodobnie nie działa) ? ? ?
Może z dysku zewnętrznego?
Proszę o pomoc, może być łopatologicznie wyjaśnione :)
Zainstaluj z pendrive lub czytnika kart z wlozona karta. W googlu jest pieknie opisane a microsoft udostepnia wlasne narzedzie do zrobienia z obrazu plyty (iso) bootowalnego pendrivea. Musisz tylko uzyskac obraz plyty z windowsem.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
irek6311
18-02-2014, 23:29
Na pamięć przenośną obraz win 7 wgraj i z niego format i instalacja systemu ,
na szybko do robię tak :
wyciągam dysk z laptopa/netbooka ,
podpinam do PC ,
forma dysku i po rozpakowaniu plików jak przechodzi do instalacji > przerywam ją ,
wkładam dysk do laptopa i kończę instalację .
sokolnik
18-02-2014, 23:49
czy formatując C, sformatuję oba systemy? Czy XP zostanie gdzieś głęboko?
Borat1979
18-02-2014, 23:50
czy formatując C, sformatuję oba systemy? Czy XP zostanie gdzieś głęboko?
Jeżeli jest na innej partycji to pozostaną pliki po starym systemie jeśli oba są na C to usuniesz oba.
Wieź płytę z Windą do kumpla lub jeżeli masz włóż do kompa stacjonarnego. Pobierz program ultra ISO
Utwórz obraz CD [F8]
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm2301.livefilestore.com/y2piiqN_kOW_zgEItzn5rqPjo5a9RQ-YmvmxIUTo4EjSNh0mAdEbKeuOrxzTRDgoO2pP_-JUHZUt-QnhGNUOqNSvzh0ASaCg98kwr9OlOKbRow/Clipboard02.jpg?psid=1)
Następnie podłącz penadrive i nagraj obraz na pena.
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2pC65ihRlPpoIgtQAGgX2rKT5kqqxmYqH0W1orcLZOhuE_BiM VoEmuTM6pLivftBI12EeRXgrjs0VxfxBfan_mNFV0NZTqQkpP4 qkpHPvAvnI/Clipboard03.jpg?psid=1)
kilkasz zapisz
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p50ZHEOWZ1ivad8kz_j0rBRiLzcU8gjtLoyyyR-9eppbEV-OxHQQYgzIHdXwNzo-QuCrmr0oMq1_o3hsEOUeS7um7KImkiq0UjggJo6MYZhM/Clipboard04.jpg?psid=1)
Czekasz kilka minut i masz pena z windowsem :)
Startujesz laptopa z pena i gotowe
Po co jakieś dodatkowe oprogramowania jak można to zrobić bardzo prosto narzędziem wbudowanym w Windows 7 (i chyba XP - nie sprawdzałem).
Tutaj masz to przeze mnie ładnie opisane: http://www.milewski.co.uk/wpress/?p=370
Fakt, że przykład dotyczy Windows 2008 ale z Windows 7 jest dokładnie tak samo.
Od razu przepraszam za szekspirowski język :)
rychu_cmg
19-02-2014, 00:52
Najłatwiej robi się to programem od Microsoftu "Windows 7 USB DVD Download Tool". Obraz tak jak ktoś pisał wyżej nagrywasz na pena, lub na kartę pamięci w czytniku. Instalacja jest dużo szybsza niż z płyty.
sokolnik
19-02-2014, 01:28
a może mnie spotkać sytuacja w której, moja płyta główna/bios nie umożliwi mi bootowanie systemy z USB?
Nie mogę tego zmienić w biosie. po kolei, cd, hdd, chyba sieć?
nie mogę zmienić USB... albo nie wiem jak.
Nie uruchamia się instalator z USB :/
rychu_cmg
19-02-2014, 01:36
Jakiego masz laptopa ?
sokolnik
19-02-2014, 01:43
Acer 5739G staruszek. Robie pana programem który poleciłeś. Ostatnia próba i spać. Najwyżej jutro się tym zajmę.
rychu_cmg
19-02-2014, 01:49
A próbowałeś instalować z system partycji recovery ?
sokolnik
19-02-2014, 01:50
nie i nie wiem czemu ale wolę wgrać swoją wersję systemu. zaraz sprawdzę pendriva
nie odpala pendrive. Nie wiem czemu
rychu_cmg
19-02-2014, 01:58
nie i nie wiem czemu ale wolę wgrać swoją wersję systemu. zaraz sprawdzę pendriva
nie odpala pendrive. Nie wiem czemu
syf poinstalacyjny od producenta możesz skasować tym programem http://www.decrap.org/
Czasami trzeba zaktualizować BIOS lub popróbować z innymi penami żeby zarybiło.
sokolnik
19-02-2014, 02:05
Czasami trzeba zaktualizować BIOS lub popróbować z innymi penami żeby zarybiło.
aktualizacja BIOS to nie dla mnie. Innych pendrivów 4gb nie mam.
Chyba pozostanie szukać zewnętrznego napędu CD.
Oddanie laptopa do firmy komputerowej się nie opłaca, skasują kilka stówek czyli tyle ile wart jest ten laptop... o ile jest tyle wart. Dlatego szukam pomocy na forum :)
rychu_cmg
19-02-2014, 02:18
Jak masz kartę pamięci 4gb i czytnik pod USB to spróbuj z niej zainstalować. Jak nie to Recovery i przynajmniej nie będziesz miał później problemów ze sterownikami.
Jak bios nie ma USB do wyboru to niewiele zdzialasz, stare kompy tak mialy, plyta tego nie ma i juz, trza sie pogodzic, wyglada na to, ze nawet jak dasz naped cd pod usb to moze byc lipa. Jednak jak juz wspomniano aktualizacja biosu moze sprawe rozwiazac, byc moze jest ta opcja dodana w nowszej wersji a co do samej aktualizacji to nie ma nic prostrzego, poczytaj na stronie producenta.
A może podpiąć zamiast starego napędy CD jakiś inny? Nie jest to karkołomne zadanie zazwyczaj - jedna przejściówka i mamy laptopa z działającym napędem optycznym, akurat na tyle, aby zainstalować czysty system.
sokolnik
19-02-2014, 11:31
Dzwoniłem do serwisu, koszt wymiany napędu na nowy max 150 zł.
Wymienię ten napęd i będzie po problemie :) chyba pora wymienić napęd i zbierać na nowego kompa :)
Borat1979
19-02-2014, 12:41
Dzwoniłem do serwisu, koszt wymiany napędu na nowy max 150 zł.
Wymienię ten napęd i będzie po problemie :) chyba pora wymienić napęd i zbierać na nowego kompa :)
Bez sensu skoro za 100 zł kupisz zewnętrzny, którego możesz później używać z każdym komputerem.
Po co jakieś dodatkowe oprogramowania jak można to zrobić bardzo prosto narzędziem wbudowanym w Windows 7 (i chyba XP - nie sprawdzałem).
Tutaj masz to przeze mnie ładnie opisane: http://www.milewski.co.uk/wpress/?p=370
Fakt, że przykład dotyczy Windows 2008 ale z Windows 7 jest dokładnie tak samo.
Od razu przepraszam za szekspirowski język :)
Tylko ultra iso możesz zrobić obraz i pena z dowolnym systemem.
sokolnik
19-02-2014, 12:52
Ja tam wole mieć wbudowany napęd :-)
dzięki wszystkim za pomoc
Jeśli nie zbootuje z pena to z napędu podpiętego przez USB też nie zbootuje. Wywaliłby pieniądze w błoto. Używane napędy wewnętrzne na alle kosztują kilka dyszek, niech nie kombinuje tylko wymieni napęd. Najlepsza i najszybsza opcja to była instalacja z pena, ale jeśli w BIOS nie może ustawić żeby bootowało z USB to lipa.
Zostaje mu kupienie napędu wewnętrznego, lub tak jak kolega wcześniej opisał - zamontowanie dysku z laptopa w innym kompie, wsadzenie płyty w napęd, format i uruchomienie instalatora, a jak skopiuje pliki przerywa instalację, montuje dysk do swojego lapka i kończy instalację na lapku. Musisz przerwać instalację po skopiowaniu plików, jesli zainstalujesz windę do końca na innym kompie to po przełożeniu dysku spowrotem system na 80% nie zatrybi i będziesz musiał wszystko robić od nowa.
Borat1979
19-02-2014, 18:46
Ja tam wole mieć wbudowany napęd :-)
dzięki wszystkim za pomoc
To kup używkę za 40 zł bo ten nowy jest wart tyle co ten cały laptop :)
sokolnik
19-02-2014, 21:18
Sformatowalem obie partycje. Ponowne uruchomienie kompa a on pyta która wersje systemu wybrac:
Wcześniejsza wersje
Windows 7
No juz nie mam siły. Nie wiem o co chodzi
Prawdopodobnie rozruch masz z partycji o rozmiarze 100MB która się utwarza podczas pierwszej instalacji systemu. Czyli masz 100MB partycja systemowa bez literki, oraz partycje widoczne czyli partycja C: i partycja D:. Usuń partycję 100MB, najlepiej poprostu usuń wszystkie partycje, będziesz miał samo nieprzydzielone miejsce, potem utwórz sobie partycję C ileś tam GB (zostanie tez utworzona nowa partycja 100MB systemowa) oraz resztę przeznacz miejsca na utworzenie partycji D.
System nie ma prawa po czymś takim pytać o to który windows załadować.
Borat1979
20-02-2014, 01:23
Jak ma oprócz partycji systemowej też partycję z danymi to lepiej żeby wszystkiego nie usuwał ;)
Wystarczy usunięcie tej 100 MB i systemowej a w jej miejsce założenie nowej.
Pewnie ma też kolejna ukrytą partycję (odzyskiwania) w sumie ją też można wywalić bo do niczego nie jest potrzeba trochę dodatkowych GB zawsze się przyda bo ta potrafi zajmować nawet 15-20 GB.
Sformatowalem obie partycje. Ponowne uruchomienie kompa a on pyta która wersje systemu wybrac:
Wcześniejsza wersje
Windows 7
No juz nie mam siły. Nie wiem o co chodzi
Bo nie należy formatować partycji, tylko usunąć wszystkie. Odpal jakiś Partition Wizard lub podobny. Zresetuj też MBR.
Poczytaj tą stronę http://www.cdrinfo.pl/
Założyłem, że zrobił kopię danych z laptopa chcąc go całkowicie wyczyścić i poukładać wszystko od nowa :)
podepne się pod temat. Zakupiłem SSD i tam bede instalował W7. Rozumiem że po podpięciu wszystkiego i poustawianiu w BIOSie moge spokojnie na SSd system postawić i potem pousuwac partycje z dysku C: i wyczyścić wszystko ? Nie będzie jakiś konfliktów ?
Nie będzie konfliktów. Ale żeby mieć pewność, wyciągnij dysk HDD na czas instalacji. Miej w PC tylko SSD. Będziesz miał 100% pewność że wszystko zainstaluje się jak należy. Potem jak włożysz dysk HDD z powrotem, to jak ustawisz w biosie bootowanie z SSD to nawet Ci się nie będzie pytał na starcie jaki system wybrać, bo na SSD będzie tylko jeden, i z tamtejszego sektora rozruchu skorzysta. Bardziej bym się martwił o wyczyszczenie wszystkiego na C:, usunięcia tej partycji i dołączenia powstałego wolnego miejsca do D: - nie wiem jak dzisiejsze programy sobie z tym radzą, ale dawno temu na Partition Magic Pro taka operacja potrafiła troche trwać (program przesuwał wszystkie dane z D na początek dysku czyli na stary C żeby dane były zapisywane od początku) i jak się zwiesił komp podczas jej wykonywania co mi się zdarzyło można było stracić dane bo były "porozrywane" i windows nie potrafił ich odczytać.
Zrób kopię zapasową plików z kompa jeśli masz jak, chyba że dzisiejsze programy radzą sobie z tym lepiej, pewnie ktoś tu coś na ten temat napisze.
Tak, jak pisze Aeon, odłącz stary dysk i zainstaluj Windę. Potem możesz go podłączyć ponownie. Jeśli nie żal Ci miejsca, to zostaw stary system. Można go odpalić awaryjnie, wciskając F12. Przydaje się, np. do sprawdzenia niepewnego programu. No i oczywiście w razie padu SSD.
Do manipulacji partycjami polecam Partition Wizard. Wersja domowa jest za free.
mam zrobione tak smiesznie ze mam dwa dyski (fizycznie) 500GB i 1TB. Na tym 500Gb jest jedna partycja C: i tam siedzi system. Na 1TB są foty. Więc musze się z tym 500GB uporac i będzie grało. Fot z 1TB nie ruszam. Przynajmniej dla mnie teoretycznie to dośc proste - praktycznie jestem komputerowym ignorantem i standardowo się na jakies zagwozdki nadzieję :)
sokolnik
20-02-2014, 11:07
Założyłem, że zrobił kopię danych z laptopa chcąc go całkowicie wyczyścić i poukładać wszystko od nowa :)
Tak kopie mam :-) mam 2 dyski zewnętrzne . 2 x 1 terabajt i na nich mam to samo. Zdjęcia i dokumenty. Na razie wystarczy.
Jeżeli chodzi o manipulację wolnej miejscem na HDD to już od czasów Windows Vista (a, nie pamiętam czy aby nie od XP), można to robić z poziomu systemu operacyjnego, bez pomocy dodatkowego softu. Łatwo i skutecznie ;-).
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
Średnio skutecznie. Zmniejszenie jest możliwe do miejsca, w którym jest jakiś plik systemowy, którego nie wolno przenosić.
Prawdopodobnie rozruch masz z partycji o rozmiarze 100MB która się utwarza podczas pierwszej instalacji systemu. Czyli masz 100MB partycja systemowa bez literki, oraz partycje widoczne czyli partycja C: i partycja D:. Usuń partycję 100MB, najlepiej poprostu usuń wszystkie partycje, będziesz miał samo nieprzydzielone miejsce, potem utwórz sobie partycję C ileś tam GB (zostanie tez utworzona nowa partycja 100MB systemowa) oraz resztę przeznacz miejsca na utworzenie partycji D.
.
Porobiło mi się coś takiego teraz na dysku. z czerwonym X jest partycja 100MB - częściowo zajęta. Coś z tym zrobić? skasować, co zrobić jak się zapełni itp itd. Czy olać ?
http://i61.tinypic.com/t9ijys.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
Tak się robi, gdy instalujesz system na czystym dysku (bez partycji). Jak chcesz tego uniknąć, to trzeba samemu zrobić wcześniej partycję.
Ale skoro ją widać, to najprawdopodobniej jest to na tym dysku 500GB. Możesz potem skasować cały dysk.
zatem nie tykam tego. Skoro to F: jest jakby częścią składową C:
Partyja F może być partycją systemową starego dysku C z HDD. Jak miałeś system na HDD to tam właśnie taka 100MBajtowa partycja była i była niewidoczna, co było ustawione w systemie na HDD aby była ukryta. Teraz system masz na SSD, który ma swoją partycję 100MB ukrytą i jej obecnie nie widzisz, za to widzisz wszystkie partycje z dysku HDD, łącznie z tą 100MBajtową systemową na HDD, bo w nowym systemie nie ma ustawienia aby partycja F była ukryta, więc jest widoczna.
Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy partycja F jest do usunięcia (czyli czy jest systemową starego systemu który był na HDD), czy jest ważna i nie wolno jej tknąć (czyli czy to jest systemowa obecnego windowsa na SSD). Włącz panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami. Będzie tam grafika opisująca wszystkie partycje z podziałem na dyski. Zobacz gdzie jest partycja F. Jeśli na dysku SSD to jest ona ważna i jej nie usuwaj. Jeśli partycja F znajduje się na HDD to jest to pozostałość po systemie z HDD - możesz ją śmiało wywalić a uzyskane wolne miejsce przypisać do innej partycji. Nie ma takiej opcji żeby system zainstalowany na SSD utworzył partycję 100MB na innym dysku fizycznym niż ten, na którym ten system jest instalowany.
PS. Zakładam się o piwo, że będziesz miał tak:
DYSK 0 (SSD): | partycja 100MB ukryta | partycja C: 119GB |
DYSK 1 (HDD500): | partycja F 100MB | RÓŻNOŚCI G: 102GB | DANE H: 195GB |
DYSK 2 (HDD1TB): | partycja GRUBASEK E: 931GB |
;)
PS#2. Wrzuć screena.
Dokładnie tak. Partycja F jest na starym dysku systemowym, czyli na 500GB.
A na SSD zapewne też jest taka sama.
faktycznie, te 100MB jest częścią starego normalnego dysku. Więc jest do wywalenia a zaoszczędzona kolosalna ilość miejsca może być przypisana do reszty :) I nawet 100MB jest na SSD - ino że nie widać (znaczy się widac na grafice poniżej tylko)
http://i61.tinypic.com/358a1l2.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
Widać, że stary ma jednak 300GB. Najlepiej zgraj z niego wszystkie dane, skasuj wszystkie partycje i załóż jedną z danymi.
Tylko się nie pomyl i nie wywal tej z pierwszego wiersza bo będa jaja ;D
Widać, że stary ma jednak 300GB. Najlepiej zgraj z niego wszystkie dane, skasuj wszystkie partycje i załóż jedną z danymi.
tak tak - nie wiem czemu mi się zawsze wydawało że ma 500 :)
Na razie mam na dyskach taki burdel że tam nie zaglądam - boję się :)
Daj Rafałkowi, on Ci je załatwi od ręki :)