PDA

Zobacz pełną wersję : 2 lata gwarancji nikona

fafniak
18-02-2014, 19:57
czytam te cholerne zasady i nie mogę doczytać czy te 2 lata obejmują także firmy czy tylko osoby fizyczne ?

gusi
18-02-2014, 20:55
Dwa lata tylko dla osób fizycznych.

fafniak
18-02-2014, 22:06
Ale gdzie to Jest napisane?
Facet w sklepie twierdził ze nie ma znaczenia

MC_
18-02-2014, 22:17
Mozesz wrzucic skan karty gwarancyjnej?

YaPKnn
18-02-2014, 22:39
Mi tez w abfoto powiedzieli ze w chwili obecnej to bez znaczenia. Dlatego uwielbiam moj brak kreatywnosci przy nazywaniu firmy.... po prostu nie mam nazwy, w nazwie jest imie i nazwisko, i niech mi ktos udowodni ze kupilem sprzet na firme albo na odwrot.

fafniak
18-02-2014, 23:07
Mozesz wrzucic skan karty gwarancyjnej?

nie rozumiem ?

paparazzi89
18-02-2014, 23:44
Mi tez w abfoto powiedzieli ze w chwili obecnej to bez znaczenia. Dlatego uwielbiam moj brak kdeatywnosci przy nazywaniu firmy.... po prostu nie mam nazwy, w nazwie jest imie i nazwisko, i niech mi ktos udowodni ze kupilem sprzet na firme albo na odwrot.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2

Fizyczny nie podaje NIP :]

adriansocho
19-02-2014, 00:18
i niech mi ktos udowodni ze kupilem sprzet na firme albo na odwrot.

Będą mieli info, czy wystawiony jest paragon czy faktura. Przy tym drugim będzie też podany NIP (jeśli na firmę) - bo teraz identyfikatorem podatkowym dla osoby fizycznej jest jej PESEL nie NIP.

miron19j
19-02-2014, 00:43
dzisiaj kupowałem na fakturę dla osoby prywatnej i nic nie podawałem. A w zeszłym tygodniu kupowałem w Leroyu i pani pytała o NIP.

YaPKnn
19-02-2014, 02:56
Dokladnie,

Mozna tez wziac fv na osobe prywatna i mozna podac NIP. Czesto biore fv na osobe prywatna bo cholerne paragony blakna, czesto pytaja o NIP.

GonzoG
19-02-2014, 03:28
dzisiaj kupowałem na fakturę dla osoby prywatnej i nic nie podawałem. A w zeszłym tygodniu kupowałem w Leroyu i pani pytała o NIP.

Dokladnie,

Mozna tez wziac fv na osobe prywatna i mozna podac NIP. Czesto biore fv na osobe prywatna bo cholerne paragony blakna, czesto pytaja o NIP.

Osoby prywatne nie mają NIPu, więc nie mogą go podać. Tak więc jak faktura jest wystawiona po 1 stycznie 2012 i ma wpisany NIP, to jest to faktura dla firmy.
Z początkiem 2012r. NIPy osób prywatnych straciły ważność i nie można się nimi posługiwać.

MC_
19-02-2014, 08:43
nie rozumiem ?

A co tutaj jest do rozumienia?
Poprosiłem, abyś zeskanował i podlinkował kartę gwarancyjną. Dzięki temu będę mógł zapoznać się z jej treścią i udzielić odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie.

fafniak
19-02-2014, 08:59
A co tutaj jest do rozumienia?
Poprosiłem, abyś zeskanował i podlinkował kartę gwarancyjną. Dzięki temu będę mógł zapoznać się z jej treścią i udzielić odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie.

hmm a czy ja napisałem że kupiłem sprzęt?
Czytam to co jest dostępne na stronie nikona i zastanawiam się nad tym problemem

Jak to numery nip straciły ważność ?!?!?

MC_
19-02-2014, 09:07
Kluczowe znaczenie ma tutaj karta gwarancyjna dołączana do produktu, a nie informacja na stronie internetowej. Chyba że ktoś chce się bawić w udowadnianie swoich racji w sądzie.

fafniak
19-02-2014, 09:09
Kluczowe znaczenie ma tutaj karta gwarancyjna dołączana do produktu, a nie informacja na stronie internetowej. Chyba że ktoś chce się bawić w udowadnianie swoich racji w sądzie.

postaram się namówić sprzedawcę do zeskanowania karty gwarancyjnej

fafniak
19-02-2014, 11:03
jestem po rozmowie z przedstawicielem nikona
gwarancja jest przypisana do produktu - nie ma znaczenia czy osoba fizyczna czy osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą.
Nikon d610 także jest objęty 2 letnią gwarancją - pomimo tego ż ena liście go nie ma

Na koniec spytałem się na jakich wartościach przesłony kalibrowany jest AF
aparaty profi - f2
aparaty amatorskie 5.6 (to dla mnie duże zaskoczenie)

skarcity
19-02-2014, 14:29
Osoby prywatne nie mają NIPu, więc nie mogą go podać. Tak więc jak faktura jest wystawiona po 1 stycznie 2012 i ma wpisany NIP, to jest to faktura dla firmy.
Z początkiem 2012r. NIPy osób prywatnych straciły ważność i nie można się nimi posługiwać.

Taaaa... Większość Polaków ma NIP. Nie mają ci młodsi niż 2 lata., ale oni aparatów nie kupują. NIPy osób prywatnych NIE UTRACIŁY ważności - cofnięto tylko obowiązek używania NIP-u, dając możliwość używania PESEL-u. Kto chce nadal może się posługiwać NIP-em np. przy rozliczaniu PIT-u.

freefly
19-02-2014, 16:01
Taaaa... Większość Polaków ma NIP. Nie mają ci młodsi niż 2 lata., ale oni aparatów nie kupują. NIPy osób prywatnych NIE UTRACIŁY ważności - cofnięto tylko obowiązek używania NIP-u, dając możliwość używania PESEL-u. Kto chce nadal może się posługiwać NIP-em np. przy rozliczaniu PIT-u.

Nowelizacja ustawy NIP 29 lipca 2011r
Art.67. Z dniem 1 stycznia 2012 roku znosi się numer identyfikacyjny podatkowej nadany osobom fizycznymobjętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym

zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług.

Zakładając DG dostaniesz nowy NIP, pomimo tego, że jako osoba fizyczna miałeś swój stary. A na "picie" mogłeś wpisać NIP i można aż do wyczerpania nakładów druków, gdzie jest pozycja NIP.

Art.74.1.Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawieodrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 roku; druki te mogą być stosowane
wobec osób fizycznych, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w brzmieniu nadanym
niniejsza ustawą,2. Uznaje się za prawidłowe zastosowanie druków, o których mowa w ust.1, bez podania
numeru NIP przez osoby fizyczne, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w brzmieniu
nadanym niniejszą ustawą,3. Osoby fizyczne, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w
brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 01.01.2012 roku nie uzupełniają o numer NIP formatu
elektronicznego druków, o których mowa w ust.1

skarcity
19-02-2014, 21:29
Nowelizacja ustawy NIP 29 lipca 2011r
Art.67. Z dniem 1 stycznia 2012 roku znosi się numer identyfikacyjny podatkowej nadany osobom fizycznymobjętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym

zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług.

Zakładając DG dostaniesz nowy NIP, pomimo tego, że jako osoba fizyczna miałeś swój stary. A na "picie" mogłeś wpisać NIP i można aż do wyczerpania nakładów druków, gdzie jest pozycja NIP.

Art.74.1.Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawieodrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 roku; druki te mogą być stosowane
wobec osób fizycznych, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w brzmieniu nadanym
niniejsza ustawą,2. Uznaje się za prawidłowe zastosowanie druków, o których mowa w ust.1, bez podania
numeru NIP przez osoby fizyczne, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w brzmieniu
nadanym niniejszą ustawą,3. Osoby fizyczne, o których mowa w art.5 ust.2a ustawy wymienionej w art.1, w
brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 01.01.2012 roku nie uzupełniają o numer NIP formatu
elektronicznego druków, o których mowa w ust.1
Nowelizacja nowelizacją a żucie życiem. Albo nie została wprowadzona w życie, albo zastąpiła ją inna nowelizacja :-). Ja piszę o osobach fizycznych, dla których wcześniej nadany NIP nadal jest ważny. Osoby fizyczne wciąż mogą identyfikować swoje PIT-y używając NIP-u. Nawet elektroniczne formularze PIT na rok 2013 (te najnowsze ściągane ze strony MF) posiadają możliwość identyfikacji po NIP. Z autopsji wiem, że wciąż można się identyfikować NIP-em przy rozliczaniu PIT, będąc osobą fizyczną.

TOP67
19-02-2014, 21:49
Myślę, że większość wypowiadająca się w tym wątku ma na myśli uprawnienia wynikające z ustawy o sprzedaży konsumenckiej, która faktycznie nie dotyczy firm.
Ale gwarancja nie ma z tym nic wspólnego i jest zależna tylko od producenta/importera. Większość z nich nie rozgranicza firm i osób fizycznych. Na pewno nie w aparatach.
Trzeba za to uważać ze sprzętem AGD. Znane są przypadki odmowy naprawy gwarancyjnej na odkurzacz czy lodówkę, "bo mógł pan odkurzać nim cały biurowiec".
Rozwiązaniem tego problemu jest zakup na paragon, skserowania go i wymiana na fakturę. Do naprawy u producenta przesyła się ksero paragonu i to wystarczy.

YaPKnn
20-02-2014, 03:18
Rozwiązaniem tego problemu jest zakup na paragon, skserowania go i wymiana na fakturę. Do naprawy u producenta przesyła się ksero paragonu i to wystarczy.

O tez dobre!

Andrzej1974
20-02-2014, 11:28
Czesto biore fv na osobe prywatna bo cholerne paragony blakna

Hmm... można zrobić ksero "ważnych paragonów" i... po problemie... ;-)

TOP67
20-02-2014, 12:07
Paragon jest lepszy nawet dla prywatnej osoby. W przypadku rezygnacji z zakupu, odsyła sie paragon i czeka na kasę. Jeśli była wystawiona faktura imienna, to trzeba podpisac i odesłać korektę. Jak się nie wpisze daty przy podpisie, to trzeba to zrobić ponownie. A to trwa i kosztuje.

YaPKnn
20-02-2014, 13:46
Hmm... można zrobić ksero "ważnych paragonów" i... po problemie... ;-)

Wiesz niby mssz racje, ale ja wlasnie kupilem skaner, wiec wczesniej nie mialem mozliwosci.

Druga sprawa wracasz do domu z pobliskiego abfoto to chcesz sie pobawic szkielkiem gdzie Ci tam w glowie skanowanie czy bieganie na xero.

Andrzej1974
20-02-2014, 17:26
Wiesz niby mssz racje, ale ja wlasnie kupilem skaner, wiec wczesniej nie mialem mozliwosci.

Druga sprawa wracasz do domu z pobliskiego abfoto to chcesz sie pobawic szkielkiem gdzie Ci tam w glowie skanowanie czy bieganie na xero.

Zawsze można (zamiast skanera czy kserokopiarki = nie każdy je musi mieć) wykorzystać... lustrzankę czy inny aparat (kompakt, telefon). Wystarczy zrobić zdjęcie paragonu (powiedzmy w formacie JPEG) a następnie je wydrukować. ;-)

michalek80
20-02-2014, 20:25
Zawsze można (zamiast skanera czy kserokopiarki = nie każdy je musi mieć) wykorzystać... lustrzankę czy inny aparat (kompakt, telefon). Wystarczy zrobić zdjęcie paragonu (powiedzmy w formacie JPEG) a następnie je wydrukować. ;-)

Ja np. robie właśnie zdjęcie a w razie czego to drukuje i po problemie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka