Zobacz pełną wersję : Jak oczyścić/usprawnić włącznik?
adriansocho
18-02-2014, 10:14
Mam problem z włącznikiem w D7000 - ciężko chodzi. Na samym początku była to lekka niedogodność, ale teraz (gdy w rodzinie jest druga lustrzanka) bardzo mi to przeszkadza. W D40 żony chodzi rewelacyjnie, w moim ciężko. Da się to łatwo rozebrać, żeby oczyścić, oraz co jeszcze może być przyczyną?
Przyznam, że w moim D7000 też chodzi wyraźnie ciężej niż w D60.
A rozbiórka - yyy... chyba łatwiej dostać się do matrycy czy modułu AF niż to samego wyłącznika - trzeba rozebrać niemalże cały aparat.
A wyłącznik wygląda na zespolony z przednim pokrętłem - google o rozbiórce D7000:
https://www.google.pl/search?client=opera&q=d7000+disassembly&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
PannaMarta
18-02-2014, 12:26
Radziłabym raczej udać się do serwisu, w celu przeczyszczenia sprzętu. Ta rozbiórka na 'własną rękę' to duże ryzyko.
adriansocho
18-02-2014, 15:48
Hmm jeżeli ja nie dam rady od zewnątrz rozebrać tego włącznika to w serwisie też niewiele zrobią - chyba że przedmuchają sprężonym powietrzem.
Od zewnątrz na pewno nie da się go rozebrać. Budowa jest zasadniczo prosta, ale górny panel trzeba ściągnąć, czyli po drodze rozkręcić ścianki oraz odlutować parę przewodów i rozpiąć parę taśm. No i dla bezpieczeństwa należałoby rozładować kondensator lampy błyskowej. A w zasadzie trzeba jeśli nie chce się uszkodzić sprzętu bardziej.
Oczywiście dasz radę rozebrać, tylko czy złożysz to dobrze? I nie wpadnij czasem na pomysł na psikanie pseudo sprężonym powietrzem w aerozolu.