PDA

Zobacz pełną wersję : Jak oczyścić/usprawnić włącznik?

adriansocho
18-02-2014, 10:14
Mam problem z włącznikiem w D7000 - ciężko chodzi. Na samym początku była to lekka niedogodność, ale teraz (gdy w rodzinie jest druga lustrzanka) bardzo mi to przeszkadza. W D40 żony chodzi rewelacyjnie, w moim ciężko. Da się to łatwo rozebrać, żeby oczyścić, oraz co jeszcze może być przyczyną?

GonzoG
18-02-2014, 11:41
Przyznam, że w moim D7000 też chodzi wyraźnie ciężej niż w D60.

A rozbiórka - yyy... chyba łatwiej dostać się do matrycy czy modułu AF niż to samego wyłącznika - trzeba rozebrać niemalże cały aparat.
A wyłącznik wygląda na zespolony z przednim pokrętłem - google o rozbiórce D7000:
https://www.google.pl/search?client=opera&q=d7000+disassembly&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

PannaMarta
18-02-2014, 12:26
Radziłabym raczej udać się do serwisu, w celu przeczyszczenia sprzętu. Ta rozbiórka na 'własną rękę' to duże ryzyko.

adriansocho
18-02-2014, 15:48
Hmm jeżeli ja nie dam rady od zewnątrz rozebrać tego włącznika to w serwisie też niewiele zrobią - chyba że przedmuchają sprężonym powietrzem.

Obelix
18-02-2014, 16:01
Od zewnątrz na pewno nie da się go rozebrać. Budowa jest zasadniczo prosta, ale górny panel trzeba ściągnąć, czyli po drodze rozkręcić ścianki oraz odlutować parę przewodów i rozpiąć parę taśm. No i dla bezpieczeństwa należałoby rozładować kondensator lampy błyskowej. A w zasadzie trzeba jeśli nie chce się uszkodzić sprzętu bardziej.

rg2000
18-02-2014, 16:03
Oczywiście dasz radę rozebrać, tylko czy złożysz to dobrze? I nie wpadnij czasem na pomysł na psikanie pseudo sprężonym powietrzem w aerozolu.