PDA

Zobacz pełną wersję : 3 lampy + SB-800, działają dwie lub jedna...

HARNAS
18-02-2014, 02:03
Witam kolegów,

przekopałem forum i nie znalazłem problemu który mnie dopadł, padło mi sterowanie radiowe i chciałem wykorzystać fotocele. W pomieszczeniu ustawiłem dwie lampy POWERLUX EXCEL VC 500 oraz jedną lampę jako kontrę i podświetlenie tła Delicacy 180, gdy 500 były sterowane radiowo 180 wyzwalała się fotocela i wszystko grało.teraz gdy chcę wyzwolić wszystkie lampy poprzez SB-800 strzela tylko 180, gdy ja wyłączę i pozostawię 500 one strzelają bez problemu... gdy włączę dodatkowo 180 strzela tylko ona...
Czy lampy w jakiś magiczny sposób mogą się komunikować ?? Efekt mam taki że mogę korzystać albo z 500 albo ze180 lecz nie da się wyzwolić błysku poprzez fotocele z 3lamp naraz...
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie lub pomysł co może być nie tak ??

fafniak
18-02-2014, 08:20
a sb-800 ustawiona jest w trybie M ?

HARNAS
18-02-2014, 10:54
nie, ustawiona jest z pomiarem, co nie przeszkadza w doświetleniu, problem pojawia się gdy wszystkie na raz są włączone jakby 180 blokowała 500, wieczorkiem spróbuje poprzestawiać na manual także i SB, tyle że ona wyzwala lampy bez problemu, coś nie tak jest z tą 180 :(

GonzoG
18-02-2014, 11:19
Jeśli lampę na aparacie masz w TTL, to wyzwalanie się lamp studyjnych to czysty przypadek, a "blokowanie" to suma przypadków.
Następnym razem przeczytaj instrukcję lamp, a w szczególności to jak działa w nich fotocela. Tylko pojedyncze modele mają wyzwalania z pominięciem błysków pomiarowych TTL. Większość wyzwala się od razu na każdy błysk.

HARNAS
20-02-2014, 13:46
Jeśli lampę na aparacie masz w TTL, to wyzwalanie się lamp studyjnych to czysty przypadek, a "blokowanie" to suma przypadków.
Następnym razem przeczytaj instrukcję lamp, a w szczególności to jak działa w nich fotocela. Tylko pojedyncze modele mają wyzwalania z pominięciem błysków pomiarowych TTL. Większość wyzwala się od razu na każdy błysk.

W pełnym manualu działają wszystkie, w TTL przy ustawieniu lamp na 3 błysk działają bez zarzutu za każdym razem, nie bardzo rozumie tylko dlaczego przestają działać po włączeniu do prądu "szczeniaka"....

Jak by ktoś coś wiedział, to proszę o podpowiedz ... nic inne go mi nie pozostaje chcąc korzystać ze wszystkich lamp na raz jak manual :)

GonzoG
20-02-2014, 15:16
W pełnym manualu działają wszystkie, w TTL przy ustawieniu lamp na 3 błysk działają bez zarzutu za każdym razem, nie bardzo rozumie tylko dlaczego przestają działać po włączeniu do prądu "szczeniaka"....

Jak by ktoś coś wiedział, to proszę o podpowiedz ... nic inne go mi nie pozostaje chcąc korzystać ze wszystkich lamp na raz jak manual :)

Lampy mają różny czas reakcji na błysk i różny czas błysku - skumulowanie tego zapewne ogłupia tę która się nie wyzwala.

HARNAS
20-02-2014, 15:40
Lampy mają różny czas reakcji na błysk i różny czas błysku - skumulowanie tego zapewne ogłupia tę która się nie wyzwala.

Dochodzę do podobnego wniosku "szzeniak" jako pierwszy błyska i oślepia pozostałe które już nie mogą zliczyć błysków i milczą, muszę kupić nowe sterowanie radiowe a do tego czasu tylko manual :)