PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd RAW, JPEG... Jak to działa?

MilekS
17-02-2014, 12:48
Dla ustalenia uwagi: Nikon D600, ViewNX2, Adobe Photoshop CC

Zapisuję na karcie NEF (14 bit) i JPG w najwyższej rozdzielczości.
Przeglądam oba pliki w ViewNX2 - obrazki wyglądają identycznie. Jak to działa?
1. Czy View.. pokazuje RAW wykorzystując ustawienia aparatu podczas zdjęcia, czyli przetworzone (przy wyświetlaniu) analogicznie jak zapisany na karcie JPG?
2. Jeśli zapisuję na karcie wyłącznie NEF to przy wyświetlaniu ViewNX2 przetwarza obraz korzystając z ustawień zapisanych w exif-ie i pokazuje go identycznie, jakby wyglądał w JPG (gdybym takowy rejestrował)?
3. Otwieram plik w Adobe ACR - czy przy pierwszym otwarciu (albo po przyciśnięciu "Default") plik jest wyświetlony tak samo jak przez ViewNX2?
4. Przyciśnięcie "Auto" w ACR zmienia prezentację, czy korzysta z jakiegoś wewnętrznego algorytmu Adobe czy danych w exif? Czy może jakiegoś edytowalnego ustawienia, pamiętanego przez ACR?

Z góry dziękuję za objaśnienia.

TOP67
17-02-2014, 12:53
1. Domyślnie View NX2 pokazuje tylko JPG zaszytego w NEF. Aby zobaczyć NEF kliknij w lewym górnym roku w [RAW]. Ale wtedy też zobaczysz identyczny obrazek, tylko bez strat spowodowanych kompresją JPG. Program czyta ustawienia aparatu.

2. J.w. NEF ma w sobie zaszyty JPG Basic.

3. Nie. ACR ignowuje część ustawień aparatu. Odczytuje tylko WB, ale korzysta z innych profili, więc obraz będzie tylko podobny.

4. Auto oznacza dobranie parametrów na podstawie obrazka.

MilekS
18-02-2014, 00:48
Kliknąłem RAW w lewym górnym rogu, obrazek zniknął, zastąpiony komunikatem "Unsupported file type". Teraz już nie mogę obejrzeć żadnego NEFa, miga przez sekundę obrazek i zostaje zastąpiony komunikatem j.w.
Ten ostatni bug udało mi się naprawić, poprzez opcję "Restore default" ale i tak nie mogę obejrzeć "prawdziwego" RAW.

Mało zabawne, tym razem soft Nikona nie potrafi obsłużyć NEF-ów. A Photoshop CC potrafi.

TOP67
18-02-2014, 01:41
Może masz starą wersję View NX?

MilekS
18-02-2014, 18:28
Wersja chyba aktualna, sprawdzałem czy istnieje aktualizacja - nie wykryto.

pawulon
18-02-2014, 18:46
Jak sobie kolega przełączy na RAW to zobaczy obrazek jeszcze gorszy niż JPG. I wtedy się dopiero zdziwi. :)

TOP67
18-02-2014, 19:58
Kliknąłem RAW w lewym górnym rogu, obrazek zniknął, zastąpiony komunikatem "Unsupported file type". Teraz już nie mogę obejrzeć żadnego NEFa, miga przez sekundę obrazek i zostaje zastąpiony komunikatem j.w.
Ten ostatni bug udało mi się naprawić, poprzez opcję "Restore default" ale i tak nie mogę obejrzeć "prawdziwego" RAW.

Mało zabawne, tym razem soft Nikona nie potrafi obsłużyć NEF-ów. A Photoshop CC potrafi.

A sprawdź, w jakiej wielkości otwierają Ci się pliki z D600 a PS.

Jak zgrywasz zdjęcia z aparatu? Kabelkiem?

MilekS
19-02-2014, 02:02
Już jasne. Stara wersja ViewNX2. Co ciekawe - sprawdzanie czy istnieje aktualizacja dawało wynik negatywny. Musialem "ręcznie" sprawdzić numer wersji i ściągnąć nową.
Problem ustąpił.
Obrazek w RAW wygląda prawie tak samo jak JPG. Na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy. A spodziewałem się, że będzie wyglądał gorzej.

TOP67
19-02-2014, 10:38
Nie może wyglądać inaczej, bo są na niego nakładane takie same parametry, jak ustaliło body.

nikoniarz
19-02-2014, 12:59
A ja mam takie pytanie- co nam w praktyce daje zamiana NEF na RAW wspomniany "przyciskiem" znajdujacym sie nad zdjeciem w ViewNX?

kkokosz
19-02-2014, 13:25
To nie jest "zamiana NEF na RAW", tylko uruchomienie modułu wywołującego dane RAW z pliku NEF. W trybie podglądu widzisz zaszyte w NEFach pliki JPG, w trybie RAW wywołujesz dane RAW.

Żeby była jasność:
- NEF to plik zawierający surowe dane (RAW) + dane podglądowe (JPG)
- RAW to ogólna nazwa plików z surowymi danymi (NEF dla Nikona, CR2 dla Canona, RAF dla Fuji - tak przykładowo)